Se apropie sezonul legumelor proaspete... - Mazarea noua - se preteaza cel mai bine la a fi fiarta repede, in vapori de apa, agrementata apoi cu unt sau cu untdelemn de masline si cu cascaval ras. - Mazarea cu bob mic se potriveste cu menta si busuiocul, mazarea mare - cu cimbrul si patrunjelul. Si una si alta reprezinta o garnitura ideala pentru miel, pui si rata, alaturi de orez. - Din mazarea noua se face si o salata gustoasa, amestecand boabele usor fierte cu costita prajita.
- Patrunjelul - faceti diferenta intre soiurile care se gasesc pe piata:
- patrunjelul plat: mai parfumat decat cel cu frunzele crete, are foile plate si foarte aromate. Tocat si amestecat cu usturoi si cu unt, reprezinta un adaos obligatoriu pentru fripturile la gratar.
- patrunjelul cret (hasmatuchi): are o savoare subtila si suporta greu gatitul, ca majoritatea ierburilor de primavara, al caror parfum e continut in uleiurile esentiale. Iata de ce trebuie tocat si pus in mancare in ultimul moment.
- coriandrul - sau patrunjelul "arab" are un parfum mai exotic. Are frunzele mari, crestate ca niste pene si se foloseste in tocaturile si salatele reci.
- Tarhonul verde - romanii il numeau "micul dragon", omagiindu-i puterea. Suporta bine caldura si isi lasa aroma in timpul gatitului. Ingredient necesar in sosul tartar sau bearnez, se foloseste si la terinele in aspic, precum si la aromatul ciorbelor drese.
- Busuiocul verde - istoria lui incepe in India, inainte de era noastra. Planta sacra, a devenit simbolul bucatariei meridionale (italienii nu se despart niciodata de el). Se conserva excelent in ulei, caruia ii imprumuta aroma sa delicata.
- Menta verde - din Asia in Europa, e apreciata universal. Aliata a mancarurilor dulci si sarate, suporta caldura, dar trebuie pusa in ultima clipa in farfurie, fiindca se innegreste repede.