Bucatarie rapidaMere umplute cu branza si fructe uscate Ingrediente (pentru 4 persoane): 5 mere, 1 lamaie, 100 g branza (Roquefort, Regina Blue sau burduf), 10 samburi nuca, 30 g alune, 30 g migdale, o lingura stafide, 50 ml coniac.
Mod de preparare: - Prajiti putin migdalele si alunele intr-o tigaie antiadeziva, fara sa adaugati grasime si cand incep sa-si schimbe culoarea, rasturnati-le pe o farfurie, lasati-le sa se raceasca si zdrobiti-le - nu prea marunt - impreuna cu samburii de nuca. - Luati 4 mere si stergeti-le bine cu un stergar de bucatarie, ca sa luceasca frumos. Taiati-le capacelele si indepartati din interior partea lemnoasa si semintele. - Scobiti apoi miezul cu ajutorul unei lingurite pana ce grosimea ramane de jur imprejur de 1,5 cm (aveti grija sa nu gauriti coaja). - Badijonati-le pe dinauntru cu zeama de lamaie, ca sa nu se innegreasca, si procedati la fel si cu interiorul capacelelor. - Curatati de coaja cel de-al cincilea mar, taiati-l in patru, indepartati semintele si partea lemnoasa si dati sferturile pe razatoare, impreuna cu miezul scobit din celelalte 4 mere. - Amestecati intr-un bol branza cu miezul de mere ras, zdrobiti-le cu furculita si incorporati apoi nuca, migdalele, alunele, stafidele si coniacul. - Umpleti merele cu amestecul astfel obtinut, puneti la loc capacelele, asezati merele umplute intr-un vas mai adanc, inveliti vasul cu o folie de plastic si tineti-l doua ore la frigider. - Serviti merele reci, fiecare pe cate-o farfurioara.
Consom de pasare cu taietei Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 pui de 1,2 kg, 125 g taietei subtiri sau fidea, 4 frunze de salata verde, 2 crengute coriandru, 4 linguri smantana (sau frisca nebatuta), 2 morcovi, 2 radacini de patrunjel, o ceapa, 2 tulpini de telina, sare, piper alb.
Mod de preparare: - Spalati salata verde, scuturati-o, tamponati-o cu un servet si taiati-o fasii inguste. - Decupati pieptul de pasare, taiati-l lamele si puneti-l deoparte. Restul puiului taiati-l bucati. - Curatati morcovii, patrunjelul si ceapa, legati-le - asa intregi - intr-un buchet, spalati si tulpinile de telina si puneti toate legumele intr-o oala, impreuna cu bucatile de pui. Turnati peste ele 2 l de apa, puneti supa pe foc si cand incepe sa clocoteasca inlaturati spuma. Cand zeama s-a limpezit adaugati sarea si piperul si lasati-o sa fiarba 40 de minute. - Scoateti din supa carnea si legumele, incorporati lamelele din piept de pui si taieteii sau fideaua si lasati-o sa mai fiarba incet, la foc mic, inca 6 minute. - Diluati smantana (sau frisca nebatuta) cu 50 ml de zeama fierbinte si dregeti cu ea supa. Incalziti-o - daca e cazul - vreo 2-3 minute, gustati-o de sare si piper si rasturnati-o intr-un castron incins in prealabil. - Presarati deasupra fasiile de salata verde si frunzulitele de coriandru si serviti supa fierbinte, cu paine de casa. (Carnea si legumele pot fi folosite pentru o alta masa).
Peste inabusit Ingrediente (pentru 4 persoane): 600 g fileuri de peste, 2 ardei, 3 rosii, 3 cepe potrivite, 2 catei de usturoi, 6 fire de coriandru, 1 crenguta cimbru, 1 foaie de dafin, 1/2 lingurita ghimbir ras, 1 varf de cutit sofran, 4 linguri ulei, sare, piper.
Mod de preparare: - Spalati ardeii, stergeti-i bine, indepartati nervurile si semintele si taiati-i fasii subtiri. - Opariti rosiile, curatati-le de pielita, indepartati semintele (prin presare) si taiati-le bucati. - Tocati marunt cepele curatate, presarati sau zdrobiti cateii de usturoi si caliti-i in uleiul incins, pana ce devin transparenti. Adaugati rosiile, 5 fire de coriandru (legate cu o ata), cimbrul si foaia de dafin. Condimentati cu sare, piper si ghimbir si lasati sa fiarba circa 20 minute la foc potrivit. - Puneti in cratita si fileurile de peste si lasati-le sa fiarba inca 10 minute, fara capac. Inainte de-a le servi, decorati-le cu frunzulite de coriandru.
Dulciuri
Tarta cu crema de lamaie si portocala Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 rulou aluat fraged, 6 galbenusuri + 4 albusuri, 120 g zahar, 1 lamaie, 1 portocala, 2 linguri faina, 1 varf de cutit sare.