Firul scurt
Primavara talentelor Tasnesc fara sfiala, ca ghioceii dintr-un pamant inghetat. Sunt tineri, proaspeti si increzatori intr-o profesie putin rentabila, dar plina de farmec si de speranta. Chiar daca dupa absolvire, visurile li se mai risipesc, unii dintre ei izbutesc sa se afirme, atat in teatru, cat si in cinema. Doi dintre ei sunt Mara Nicolescu (rolul principal feminin in filmul "Filantropica", urmat de critici excelente in tara si afara, si de premii in Franta, Belgia etc)... si Dragos Bucur - cu interpretari valoroase in filmele "Marfa si banii" (apreciat si premiat la multe competitii internationale) si "Furia", film aflat in plina expansiune a popularitatii.
Mara Nicolescu
"A fost o intamplare fericita..." Eram la Teatrul din Brasov unde jucam foarte mult, si in urma unor turnee de succes in Capitala, le-am atras atentia si celor de aici. O tanara regizoare, Andreea Vulpe, i-a vorbit despre mine lui Nae Caranfil. El a venit la Brasov si m-a vazut in doua spectacole, apoi m-a chemat la Bucuresti sa dau probe pentru "Filantropica". Film nu mai facusem - cu exceptia unui scurtmetraj de studentie, realizat de un coleg. Aici, pe platou, m-am trezit deodata in fata unei echipe impresionante de profesionisti, dar nu m-am speriat. Pe bune... In lumea filmului m-am simtit ca un copil in lumea lui de joc. Iar copilul nu stie ce zice in timpul jocului. E preocupat doar de ceea ce "traieste" el, cu toata convingerea. Oricum, ma simteam si ocrotita alaturi de minunati actori ca Gheorghe Dinica, Mircea Diaconu, si de un regizor cu care ma intelegeam fara multe vorbe. Ii prindeam din zbor intentiile si, probabil, ca si el a contat pe rapiditatea si intuitia mea. Si pe o naturalete in fata aparatului de filmat care ma uimea si pe mine. Ca sa pot filma, am renuntat la Teatrul din Brasov, dar nu mi-a fost usor. Acolo avusesem primele mele succese si un colectiv extraordinar. Aici nu sunt angajata nicaieri, colaborez doar la cateva spectacole. Sufletul meu de actrita de teatru ramane la Brasov, asa cum dupa absolvirea facultatii, ramasese in minunatul oras care e Clujul. Ambele cu alta atmosfera, alta mentalitate decat Bucurestiul, atat pe strada, cat si in teatru. Aici stau si astept, din pacate. Filmele se fac rar, iar profesia de actor trebuie exercitata non-stop. Statutul de stand-by nu prieste profesiei noastre. Noroc ca succesul "Filantropicii" continua si calatoresc mult in lume, unde ni se acorda premii speciale. Asa am ajuns si la New York. Manhattan-ul m-a impresionat teribil, mai mult decat Parisul. E atata miscare acolo, culoare si viata, parca te afli in mijlocul unui vartej exaltant. Calatoresc impreuna cu regizorul care a devenit intre timp sotul meu. Cand ne-am casatorit? Vor fi doi ani in 27 aprilie, dar probabil ca evenimentul il vom sarbatori tot cu discretie, ca si cununia. Si cine stie, poate ca pana atunci se mai iveste la orizont si un nou film.
Dragos Bucur
"Mi se pare ceva normal" Mie mi se pare ceva absolut normal, si nu extraordinar, ca un proaspat absolvent al Academiei de Teatru si Film sa debuteze intr-un rol interesant, dintr-un film despre tineri, in cadrul unei echipe de tineri realizatori si interpreti, pentru ca apoi acel film ("Marfa si banii") sa fie selectat pentru prezentarea lui la Cannes, in "Quinzaine de r?alisateurs", intr-o competitie intre tinere talente din toata lumea. Dupa vizionare au aparut comparatii "trasnet" in presa franceza, comparatii de genul "Quentin Tarantino, regele palavrelor, a fost detronat de un tanar regizor de mare vana, ca Puiu Cristi...", si alte fraze mai hazlii ori mai serioase urmate de numeroase premii. Vreo opt pana acum, printre care cel de la Festivalul din Salonic, care i-a revenit partenerului meu de film, actorul Alexandru Papadopol. Sa fi vazut ce succes a avut filmul si la Buenos Aires, unde am fost si eu prezent. Si ca intr-o poveste fara sfarsit, am "castigat" apoi rolul principal din alt film, "Furia", in regia lui Radu Muntean, care se indreapta si el spre calea cea buna a succesului. De ce ar fi ceva miraculos in toate astea? Din punctul meu de vedere, sunt inlantuiri firesti ale evenimentelor, o evolutie normala, intr-o tara cu o cinematografie normala. Doar ca la noi, ca la nimenea, normalul pare extraordinar. Intamplator. Accidental. Drept care, ca sa contribui si eu la aceasta normalizare, ca ritm si valoare, am infiintat impreuna cu un coleg o firma de casting. Invitam tineri actori la probe foto si filmate, apoi trimitem unor producatori aceste dovezi inregistrate si uite asa, punem si noi umarul la cunoasterea si promovarea sperantelor romanesti. Dar nici de teatru nu ma las. Sunt actor la Nottara si dupa cateva roluri mai serioase, un regizor ca Petre Bokor m-a invitat sa joc rolul printului Andrei Bolkonski din dramatizarea dupa "Razboi si pace" de Tolstoi. Asa ca dupa "furia" ecranului, voi redescoperi o alta fateta a ei si pe scena.Alice Manoiu
Jazz
Bega Blues Band
Turneu de promovare pentru noul album, "Te sponsorizez" Bela Kamocsa (chitara, voce), Johnny Bota (bas, voce) si Lica Dolga (tobe), banatenii care alcatuiesc Bega Blues Band, au "inundat" cu muzica buna cluburile bucurestene la sfarsitul lunii ianuarie.
Cele trei concerte, sustinute in "Club A", "Art Jazz" si "Prometheus" au fost prilejuite de lansarea in Capitala a celui de-al doilea album al trupei, "Te sponsorizez", album care, prin cele opt piese ale sale, propune o muzica accesibila, calda, deloc anacronica, un jazz-blues cotidian, i-as putea zice. Piesele si textele ii apartin lui "Kamo" si lui Johnny Bota, doi muzicieni cu mare experienta, care canta impreuna din 1983.
Blazzaj
Din nou in Bucuresti Blazzaj, una dintre cele mai frumoase trupe aparute dupa 1990 in aria jazz-rock-ului romanesc, a revenit dupa un an de pauza pe o scena bucuresteana. Evenimentul s-a produs pe 8 februarie la "Laptaria lui Enache", un club plin ochi cu artisti, prieteni ai formatiei sau spectatori. Activitatea redusa din ultimul timp a trupei are drept cauza plecarea in Anglia a liderului formatiei, saxofonistul Edie Neuman, care a continuat insa sa scrie piese pentru Blazzaj. O parte din aceste piese noi au fost primite cu entuziasm, alaturi de cele de pe primul disc, "Exma", "Doina", "Film american", "Gripa, guturai", in concertul de la "Laptarie" unde s-au aflat pe scena, alaturi de Edie (saxofon, voce), Horia Crisovan (chitara), Tavi "Vita" Horvath (voce), Vali Potra (tobe), Petrica Ionutescu (clape, trompeta) si noul basist al trupei, Utu Pascu.
"Mi-a placut foarte mult concertul de la <<Laptarie>>, ne-am simtit bine pe scena si la sfarsit am primit numai laude de la prietenii nostri, care alta data ne mai criticau", ne-a declarat Horia Crisovan, un chitarist cu clasa, care a avut o evolutie excelenta sambata seara.
"Asa se intampla cand ai chef sa canti, cam asta inseamna Blazzaj. Ce-i drept, am si pregatit serios concertul asta, am repetat sustinut vreo saptamana. In Timisoara am mai cantat acum vreo trei-patru luni, insa in Bucuresti cred ca a trecut deja un an de cand n-am mai fost. Dupa concert, s-a tinut un jam-session la care au mai participat fosti membri ai trupei, Raul Kusak, acum la formatia lui Stefan Banica Junior, Florin Barbu de la Proconsul, si am cantat pana la patru dimineata. Asa de bine a iesit, ca nici nu-mi vine sa cred. Am avut pe 20 februarie un concert in Timisoara, la Blue Note, si asteptam alte oferte din Bucuresti - incercam sa profitam cat mai mult de prezenta lui Edie in tara. Vrem sa lansam in prima parte a primaverii si cel de-al doilea album. Avem 11 piese noi, compuse de Edie, mai <<smooth>>, mai fredonabile, cu multe parti vocale."Iulian Ignat
(Fotografiile autorului)
"Fa pentru altul ceea ce ai dori sa se faca pentru tine"
- Concurs Literar Pentru Liceeni - Clubul Kiwanis Bucuresti lanseaza un concurs de eseuri in limba romana, pe tema "Fa pentru altul ceea ce ai dori sa se faca pentru tine". Concursul se adreseaza elevilor din clasele superioare de liceu. Cele mai bune trei eseuri vor fi premiate cu cate o saptamana de vacanta in Franta. Se vor acorda si alte premii si, de asemenea, vor fi premiate scolile de la care se vor primi cele mai multe eseuri valoroase. Textele trebuie sa aiba maximum cinci pagini dactilografiate la doua randuri. Ele vor fi expediate in dublu exemplar, pana la data de 30 aprilie 2003, pe adresa: Cp 33, Oficiul 63 Bucuresti, specificandu-se numele, adresa, telefonul, eventual adresa de e-mail, precum si numele si adresa scolii.
Kiwanis International este cea mai mare organizatie internationala pe baza de voluntariat care plaseaza in centrul preocuparilor ei bunastarea, sanatatea si educatia copiilor.