Rosia Montana - un alt balon de sapun Zilele trecute, televiziunile bucurestene s-au intrecut in a face publicitate vanzarilor de case de la Rosia Montana. Saci cu bani, fericire pe metrul patrat, declaratii optimiste, tot tacamul propagandistic cu care ne-au obisnuit Compania din Apuseni si aceste televiziuni fata de care Cna nu a luat inca nici o masura punitiva (tinand seama de reclama mascata repetata, facuta unui proiect privat). Un singur muncitor minier din Moldova, numitul Iftimeasa, apare in toate filmarile, spunand "la revedere" unui loc de care nu-l leaga prea multe amintiri. E posibil sa fi fost vorba de un scenariu de export, pentru a influenta in bine situatia dificila de la Bursa, unde se spune ca investitorii nu se mai inghesuie sa cumpere actiunile "Gabriel Resources". Dar acest lucru ne intereseaza prea putin. Realitatea de la fata locului este insa cu mult mai interesanta decat cea prezentata din diverse ratiuni pe ecrane. Unul dintre membrii Asociatiei "Alburnus Maior" ne lamureste: "Atmosfera de entuziasm si fericire prezentata la televiziune e departe de a fi corecta. In mod suspect, reporterii respectivi au prezentat scene aranjate, culese numai din zona celor care isi vand casele. Nimeni n-a spus ca mai sunt de cumparat 907 case in Rosia si in Corna, ca pe noi n-o sa ne mute cat cucu! Cel putin 200 de familii din Rosia nu vor pleca niciodata! Ideea e ca ori ne muta pe toti, ori acest proiect nu se face. De ce nu vin aceste televiziuni sa ne intrebe si pe noi? Asa ar fi normal sa se intample la niste "profesionisti" care se respecta si care promoveaza democratia, educarea oamenilor in spiritul libertatii de expresie si a pluralismului de opinii. Ce cred motii cand vad Televiziunea Nationala aservita unor interese oculte, ca orice post comercial de duzina? Iata cateva scene de pe la noi: negocierile pentru vanzarea caselor sunt tot mai dificile, Compania plateste sume cu care nu-ti mai poti cumpara o casa ca lumea in zona. S-a revenit la avansul de 3% si la incercarea de a plati numai 50% din suma totala. Oamenii sunt nemultumiti. Consilierul Avram Cornel, angajat al companiei, a facut scandal in Consiliu, intreband: <<De ce asa putini bani?>>. Un apartament bunisor in Alba-Iulia a ajuns la peste un miliard. O casa cu curte trece de 3 miliarde. Deci rosianul, cu sacii lui de bani aratati la Tv, nu-si mai poate lua casa unde vrea. Bietul Jorja Gheorghe din Corna, dupa ce si-a vandut casuta, s-a stabilit la Barabant, dar l-au batut tiganii. Acum se intoarce, vrea casa la Bucium (desi Compania doreste sa exploateze si aurul de aici, n. red.), la Corna nu are unde (casa i-a fost demonstrativ demolata) si ii e rusine sa dea ochii cu fostii consateni".
Intr-adevar, la Corna oamenii nici nu se gandesc la stramutare. Acolo sunt inca peste 300 de case (am fost la fata locului si stiu ca asa este), desi secretarul de stat de la Industrii, Gavril Baican, a raportat in Parlament ca este vorba de o "vale nelocuita". Are o scuza domnul ministru, si anume aceea ca traieste in turnul de fildes al functiei domniei sale si nicidecum in lumea reala.
Iata, deci, adevarul despre "vanzarile" de la Rosia si Corna, despre "masina cu miliarde" care a ramas pe butuci... O noua tentativa de prostire a opiniei publice, de presiune asupra proprietarilor rezistenti din Muntii Apuseni. Toate astea, in numele unei firme care n-are deocamdata nici avizul de mediu, nici licenta finala de exploatare (care ar trebui obtinuta in urma unei licitatii deschise), nici vreo alta stampila care sa-i dea dreptul de a stramuta populatia. Studiul de impact asupra mediului se afla abia in analiza Ministerului Apelor si Protectiei Mediului. Intre timp, toate Ong-urile de mediu din tara protesteaza contra unor eventuale manipulari ale acestui minister. Nimic nu este sigur in Romania...Ion Longin Popescu