Bucatarie rapidaCartofi cu branza Ingrediente (pentru 4 portii): 1,2 kg cartofi nesfaramiciosi, 6 cepe (300 g), 20 g unt topit, sare, piper, o lingurita chimen, o legatura patrunjel verde, 1 catel de usturoi, 250 g branza topita sau cascaval moale.
Mod de preparare: Se incinge cuptorul (inclusiv tava pentru friptura) la 200C. Se spala cartofii, se curata si se taie felii groase. Cepele curatate se taie in doua. Se unge tava (incinsa) cu unt si se pun in ea cartofii si ceapa. Se sareaza, se pipereaza, se presara cu chimen si se dau la cuptor. Se lasa sa se patrunda 30 de minute, intorcandu-i o singura data. Se spala patrunjelul, se zvanta si se toaca marunt, usturoiul curatat se zdrobeste sau se preseaza si se presara ambele peste cartofi. Se aseaza deasupra branza sau cascavalul taiat felii si se mai dau 10 minute la cuptor. Se servesc cu salata verde.
Mancarica de pui cu mirodenii Ingrediente (pentru 4 portii): 600 g cartofi, 600 g morcovi, o ceapa, 500 g piept de pui (fil?), 2 linguri ulei, sare, piper, o lingurita curry, 1/2 lingurita scortisoara, o lingurita ierburi aromate, 400 ml zeama concentrata de pui, 1/2 legatura menta, 300 g iaurt slab (dietetic).
Mod de preparare: Se spala cartofii, se curata de coaja si se taie cubulete. Morcovii spalati si curatati se taie felii, iar ceapa julien. Se spala carnea, se zvanta, se taie bucati si se prajeste circa 3 minute in uleiul incins, se adauga sare, piper si curry si se scoate din tigaie. In locul ei, se pun la prajit cartofii, morcovii si ceapa, se sareaza, se pipereaza, se incorporeaza si celelalte mirodenii, se sting cu zeama de carne (Knorr+apa) si se lasa sa fiarba la foc mic, circa 10 minute. Se adauga si bucatile de carne, se mai fierb inca 5 minute si se gusta mancarea de sare si piper. Menta spalata, zvantata si taiata marunt se amesteca cu iaurtul si se serveste - ca un fel de sos - langa puiul cu cartofi si mirodenii.
Retete celebre
Pastitsio
(Macaroane, carne tocata si rosii - un regal al bucatariei grecesti) Ingrediente (pentru 4 portii): 250 g macaroane lungi, sare, o cutie rosii decojite (800 g), 2 cepe, 1 catel de usturoi, 6 linguri ulei de masline, 500 g carne tocata (de vita sau de miel), piper, 2 linguri bulion, o lingurita maghiran uscat, 1/2 lingurita scortisoara, 6 linguri pesmet, 1 ou. Pentru sos: 40 g unt, 40 g faina, 1/2 l lapte, 3 oua, sare, nucsoara. In plus: grasime pentru uns tava, 100 g parmezan ras.
Mod de preparare: Pregatirea ingredientelor. Se fierb macaroanele "al dente" in apa cu sare si se lasa sa se scurga. Rosiile scurse bine se taie bucati ceva mai mari. Ceapa si usturoiul se curata si se toaca marunt. Prajitul carnii. Se incinge uleiul si se calesc in el ceapa si usturoiul, pana ce devin sticloase (sa nu fie maronii). Se adauga carnea tocata si se prajeste amestecand intruna. Se sareaza si se pipereaza bine. Se prepara sosul cu carne tocata. In carnea tocata (prajita) se incorporeaza rosiile taiate, bulionul si restul de mirodenii. Se ia sosul de pe foc, se lasa putin sa se raceasca, dupa care se adauga 3 linguri pesmet si oul batut si se condimenteaza puternic. Se prepara sosul b?chamel. Se incinge untul, se adauga faina si se lasa sa se rumeneasca usor, amestecand intruna. Se stinge cu lapte si se da intr-un clocot. Se ia sosul de pe foc, se incorporeaza ouale, se amesteca bine si se condimenteaza cu sare si nucsoara pisata. Se cladeste Pastitsio. Se unge o forma de budinca (circa 20 x 30 cm), se presara cu pesmetul ramas si se aseaza pe rand jumatate din macaroane si deasupra carnea tocata. Se toarna jumatate din sosul b?chamel si se presara jumatate din parmezanul ras. Urmeaza: restul de macaroane, restul de sos b?chamel si restul de parmezan ras. Coptul. Se da la cuptor si se coace circa 30 de minute, pana ce se rumeneste usor la suprafata. Se scoate din cuptor, se lasa putin sa se raceasca si se taie bucati dreptunghiulare.
Prajitura cu branza de vaci si magiun de prune Ingrediente (pentru circa 20 de bucati): Pentru aluat- 270 g faina, 1 plic drojdie uscata, 170 ml lapte caldut, 50 g zahar, 1/2 plic zahar vanilat, 70 g unt moale. Pentru razatura - 100 g unt rece, 100 g zahar, 100 g faina, 1/2 lingurita scortisoara. Pentru umplutura - 800 g branza de vaci, 6 oua, 150 g zahar pudra, 2 plicuri zahar vanilat, coaja rasa de lamaie, 220 g smantana acrisoara, 225 g magiun de prune, 5 linguri vin dulce.
Mod de preparare: Se framanta un aluat din toate ingredientele (pentru aluat) si se lasa sa creasca la loc cald acoperit cu un stergar - aproximativ 50 de minute. Din unt, zahar, faina si scortisoara se face un aluat care se da pe razatoare si se lasa la rece. Se amesteca bine branza, ouale, zaharul pudra, zaharul vanilat, coaja de lamaie si smantana acrisoara, pana ce compozitia devine neteda. Se amesteca, de asemenea, magiunul cu vinul pana ce devine cremos. Se intinde aluatul intr-o tava unsa, se ridica putin pe margini si se inteapa cu o furculita. Deasupra se pune stratul de branza, peste care se presara razatura si se toarna - din loc in loc - magiunul subtiat cu vin. Se da prajitura la cuptorul incins la 190C si se coace 30-40 de minute, pana ce se rumeneste frumos.