Asii Muzicii
Evenimentele rock ale anului 2002Lansarea Zdob si Zdub
Porniti din Chisinau in urma cu sapte ani, schimbandu-si de-a lungul timpului componenta si stilul, simpaticii basarabeni din formatia Zdob si Zdub si-au dovedit profesionalismul peste tot pe unde au umblat. Lansat oficial in Romania in primele zile ale primaverii, ultimul lor album, "Agroromantica", a depasit succesul debutului cu "Zdubii bateti tare", sporindu-le faima si numarul fanilor. De altfel, cele patru hit-uri cu videoclipuri extrase de pe el: "Buna dimineata", "Videli Noci", "Tiganii si Ozn", "Doina haiducului" pot fi oricand invidiate de majoritatea trupelor bucurestene. Prestatiile incendiare din concerte - doua cluburi din Capitala si unul din Constanta, arhipline, si aproape o mie de oameni la show-ul de la Hanul lui Manuc - au pecetluit reusita actiunii "comando", cu lansare si patru concerte in cinci zile. Prezenta basarabenilor in muzica romaneasca este sinonima cu o infuzie de energie, exotism si culoare. In acelasi capitol intra si patosul cu care canta in limba romana marea majoritate a pieselor. "Sa-i auzi pe rusi cum canta <<Hopaidirida, hopaidirida>> si cum striga la concerte. Rusa, romana, nu conteaza, important e ca oamenii sa fie veseli. Ca asta-i telul nostru: bucuria, dialogul intre noi si spectatori, soarele, cum sa-i zicem, lumina pe care-o aducem publicului."
Iris - 25 de ani
Cu mai putin de o luna in urma, cele mai iubite formatii ale rockului romanesc au sustinut pe scene bucurestene concerte aniversare. Iris, formatia care debuta in 1977 cu cateva luni inainte ca Phoenix-ul sa paraseasca tara, si-a continuat concertele de sarbatoare incepute cu fulminantul Iris - 25 ani. Pregatit cu luni de zile inainte, evenimentul s-a petrecut in aer liber, la Aeroportul Baneasa, la sfarsitul lunii septembrie, si a fost sustinut de celebra formatie britanica Uriah Heep, ceea ce a insemnat o mare onoare pentru intreg rockul si muzica romaneasca. La fel de onorant a fost si faptul ca la duetul cu Bernie Shaw, vocea lui Cristi Minculescu ne-a facut sa ne intrebam cine-i cu adevarat starul, dar si reactia publicului care, desi i-a primit pe englezi cu bratele deschise, creand o atmosfera speciala, a "tras" mai mult pentru Irisi. Cheia celor 25 de ani sarbatoriti in septembrie sta in frumoasa poveste de dragoste printre cei de pe scena si sustinatorii lor, intre care foarte multi tineri de 15-20 de ani, ceea ce spune mult despre impactul muzicii Iris.
La Aeroportul Baneasa, Iris nu a cantat numai hit-urile adunate de-a lungul anilor, ci a prezentat integral si piesele de pe noul si mult asteptatul album de studio "Matase Alba". Cu noile cantece si cu tolba de piese de acum clasice, Iris a colindat in luna octombrie prin toata tara, intr-un turneu national care, fara a avea fastul si invitatii precedentului "Digital Athenaeum", ce a constituit evenimentul rock al anului 2001, s-a bucurat de succesul scontat.
Debutul formatiei Partizan
In contextul de bomboana fondanta al multora dintre concertele trupelor romanesti (versuri dulcege, brichete aprinse etc.), noua imagine a formatiei Partizan are efect de petarda. Artan defileaza prin iarmaroc in adidasi, cu caciula de sultan pe frunte si striga cel mai tare. Partizan face "muzica vesela de tip occidental". Sub aceasta autocaracterizare laconica se "ascunde" cel mai bun debut din rockul romanesc al ultimilor ani. Nu sunt niste nou-veniti, ci instrumentisti care stiu meserie si-l au in fata pe Artan, "Everestu" rockului romanesc", cel care ar fi putut serba in aceasta toamna 20 de ani alaturi de Timpuri Noi. "Stilul Partizan este o continuare a spiritului Timpuri Noi, in special a celui din anii "80, si sper ca eterna comparatie ce se va face intre cele doua trupe sa duca la evolutie. De altfel, Timpuri Noi s-a destramat pentru ca atat eu, cat si Dan Iliescu, voiam sa evoluam", ne-a declarat Artan intr-un interviu precedent. Dan Iliescu a format o trupa foarte interesanta, pe care o asteptam sa iasa la lumina asa cum merita, Zid, iar Artan, impreuna cu Razvan Suedezu", coleg cu cei doi in componenta initiala de la Timpuri Noi, au lansat, dupa un an de schimbari si cautari, Partizanul.
Produs in Suedia si lansat pe piata in luna iulie, albumul "Am cu ce", sustinut de videoclipul de nota zece de la "Fata mea" (intre timp a aparut si videoclipul piesei "Banii"), reprezinta o mostra de profesionalism cap-coada. Prin umor, prin muzica moderna, prin entuziasmul starnit la concertele de pana acum (foarte putine!), prin hazul de necaz cu care "onoreaza" cantarile play-back pentru televiziuni, Partizan pare o formatie foarte accesibila unor largi categorii de ascultatori, dar totodata pastreaza o subtilitate pe care o recomanda elitelor.
Partizan a dat cu putere usile in laturi si a iesit la lumina, iar acum, ca supriza s-a consumat, cei sase vor avea si mai mult de muncit pentru a mentine acelasi spirit si a depasi stacheta pe care singuri si-au ridicat-o foarte sus.
Sarbatoarea Phoenix-ului
Un eveniment propriu-zis a fost intalnirea de zile mari intre doi giganti ai muzicii romanesti: Gheorghe Zamfir si Phoenix. Surpriza din ultima seara a Festivalului de la Mamaia a fost una deosebit de placuta si a continuat sa incante spectatorii la cele doua concerte aniversare din luna octombrie, de la Opera Romana si Sala Polivalenta. "Venim din doua extreme, iar Gheorghe Zamfir avea o panica in ceea ce priveste muzica rock", ne-a marturisit Nicu Covaci. "El vine cu aceasta interpretare din inima, cu partea adanca, iar noi venim sa dam cu bata. A scapat de niste prejudecati si i-a placut fratia haiducilor. Pentru noi este o onoare sa cantam alaturi de el, este un muzician genial, nu numai al Romaniei, ci al planetei."
Desfasurarea de forte de la spectacolele ce au aniversat 40 de ani de cand Phoenix a pornit la drum de pe malurile Begai a fost una dintre cele mai impresionante momente ale ultimilor ani. Pe scena au fost prezente in jurul lui Nicu Covaci zeci de personaje din istoria nescrisa a rockului romanesc, muzicieni, poeti, prieteni, colaboratori care de-a lungul anilor au contribuit la mentinerea legendei.
Spectacolul maraton de cinci ore de la Sala Polivalenta s-a desfasurat cu casa inchisa, 7000 de spectatori traind cu intensitate un concert antologic, totodata ultimul mare concert rock al unui an ce a adus cu sine evenimente de calitate. 2002 a aratat ca, daca organizatorii isi cam dau in continuare cu stangul in dreptul, artistii romani pot oferi concerte excelente, pe care publicul, din ce in ce mai civilizat si mai dornic de spectacole live, le merita din plin.Iulian Ignat
(Fotografiile autorului)