- Cand pregatiti mamaliguta, lasati sa fiarba apa in clocot, apoi adaugati malaiul stropit cu apa rece si nu se vor mai face cocoloase.
- Sucul de rosii ramas intr-o sticla mai mare se toarna intr-o sticla mai mica, pentru ca intre suc si dop sa nu ramana spatiu.
- Castronul in care se pregateste crema pentru prajituri se uda inainte de orice operatiune cu o lingurita de apa indulcita.
- Galustele de gris vor avea o culoare mai frumoasa daca veti pune in gris doua linguri de malai grisat, iar in galbenus veti adauga foarte putina sare.
- Sarmalele nu se prind pe fundul vasului in care le fierbeti daca la inceput veti asterne in cratita un rand de crengute de cimbru, de visin si cateva frunze intregi de varza.
- Frisca batuta isi pastreaza consistenta daca pentru fiecare 1/2 kg de frisca puneti si o jumatate de lingurita de gelatina.
- Placintele cu fructe se coc mai bine daca intepati cu furculita aluatul, iar spre capete le puneti cate un rulou ("horn") de la papiotele de ata sau macaroane mai groase.
- Piureul de cartofi ramas se acopera cu o cescuta de lapte fierbinte pentru a nu prinde crusta. Intotdeauna piureul, ca si sosurile de orice gen, se vor reincalzi numai pe baie de aburi.
- Topiti bomboane de ciocolata si de menta, adaugati 1-2 lingurite de apa sau lapte si intindeti glazura obtinuta pe tort. Glazura de deasupra tortului va fi neteda daca inmuiati cutitul cu care o intindeti in apa clocotita.Ana Jurchescu - Timisoara