Mancaruri cu legume de toamnaSupa cu conopida
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 conopida (600 g), 1 ceapa, 1 tulpina praz (partea alba), 1 tulpina telina, 2 cartofi, 1 crenguta cimbru, 1 foaie de dafin, 1/2 legatura patrunjel verde, 20 g unt, 3 cuburi Knorr (carne de pasare), 100 ml smantana dulce (sau frisca nebatuta), sare, piper.
Mod de preparare: Puneti o oala cu apa pe foc. Desfaceti conopida buchetele (cotoarele se indeparteaza complet), spalati-o si fierbeti-o 10 minute, din clipa cand apa incepe sa bolboroseasca, dupa care scurgeti-o si puneti-o deoparte. Curatati ceapa, prazul si telina si taiati-le marunt, iar cartofii curatati de coaja taiati-i cubulete. Puneti untul intr-o cratita sa se topeasca si caliti in el mai intai ceapa si prazul, pana ce devin sticloase, iar pe urma adaugati cimbrul, foaia de dafin si telina si lasati-le sa se dunstuiasca 3-4 minute. Dizolvati cuburile Knorr in 1,5 l de apa, turnati zeama in cratita peste legumele calite, adaugati conopida scursa si cartofii, sarati si piperati. Fierbeti supa 20 de minute din clipa cand da in clocot, mixati-o apoi in robotul de bucatarie (lasand cateva buchetele de conopida intregi) si incorporati smantana. Puneti supa din nou pe foc si cand s-a incalzit bine, presarati patrunjelul verde tocat, adaugati buchetelele intregi de conopida si serviti-o imediat.
Ciuperci normande
Ingrediente (pentru 4 persoane): 650 g ciuperci, 100 g costita afumata taiata fasii, 2 linguri patrunjel verde tocat, 20 g unt, 100 ml smantana, 1 lingura rachiu de mere, sare, piper.
Mod de preparare: Stergeti ciupercile cu o carpa umeda (evitati sa le inmuiati in apa, pentru ca o absorb ca un burete) si taiati-le felii mai groase. Puneti untul sa se incinga intr-o tigaie mai mare si prajiti bucatelele de costita, amestecandu-le de cateva ori. Adaugati ciupercile, amestecati-le bine cu costita si lasati-le sa fiarba 15 minute la foc mic, clatinand din timp in timp tigaia. Ciupercile trebuie sa se coloreze usor, iar apa lasata de ele sa se evapore. Sarati, piperati, luati tigaia de pe foc si flambati ciupercile cu rachiul de mere. Incorporati smantana, amestecati din nou si puneti ciupercile sa fiarba in continuare la foc potrivit. Presarati peste ele patrunjelul verde tocat si serviti-le fierbinti.
Peste cu morcovi si sos de mustar
Ingrediente (pentru 4 portii): 1 kg morcovi, 20 g unt, sare, piper, 150 ml zeama concentrata de legume (Knorr+apa), 1 legatura patrunjel verde, 1 pahar smantana (125 g), 1 lingura mustar potrivit de iute, 600 g peste (fileuri de merluciu, salau etc.)
Mod de preparare: Se spala morcovii, se curata de coaja si se taie felii. Se calesc in untul incins, se sting cu zeama de zarzavat si se lasa sa fiarba, cu capac, circa 5 minute. Se incinge cuptorul la 200¡C. Patrunjelul spalat si zvantat se toaca marunt, se amesteca cu smantana si mustarul si se gusta sosul de sare si piper. Se spala pestele, se zvanta, se taie in patru (daca fileul este intreg), se sareaza si se pipereaza. Jumatate din sosul cu smantana si mustar se amesteca cu morcovii fierti si se toarna intr-o forma rezistenta la foc. Deasupra se aseaza bucatile de peste, care se acopera cu restul de sos. Se baga la cuptor, se lasa 15 minute sa se patrunda si se serveste imediat.
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 felii mari si subtiri de carne de vitel (a 180 g fiecare), piper negru, 1 lingurita boia dulce, 4 felii subtiri sunca de Praga (circa 50 g), 4 felii subtiri cascaval (circa 50 g), 2 linguri faina, 2 oua, sare, 6-8 linguri pesmet, 3 linguri unt topit, 1 lamaie.
Mod de preparare: Se bat bine feliile de carne si se presara pe ambele parti piper si boia. Pe fiecare jumatate de felie se aseaza cate-o felie de sunca si una de cascaval, dupa care carnea se pliaza in doua si se fixeaza cu scobitori. Se dau apoi, pe rand, prin faina, ou si pesmet (care se apasa bine cu degetele), se lasa putin sa se odihneasca si se prajesc 5 minute pe fiecare parte, mai intai la foc iute, apoi la foc potrivit. Cand s-au rumenit frumos, se scot pe un platou, se garnisesc cu felii de lamaie si se servesc fierbinti cu salata verde si rosii.
Dulciuri
Tarta cu struguri
Ingrediente (pentru 6 persoane): 800 g boabe de struguri albi (Muscat), 2 oua intregi + 1 galbenus, 300 g aluat fraged, 20 g unt, 80 g zahar, 60 g migdale macinate (pudra), 3 linguri frisca nebatuta (sau smantana), faina (pentru planseta).
Mod de preparare: Se intinde aluatul pe planseta usor infainata si se imbraca cu el o forma de tarta unsa cu unt. Marginea aluatului se prinde cu degetul mare si cel aratator si se apasa, formandu-se mici creneluri. Boabele de struguri se pun intr-o sita si se tin sub jetul de apa, dupa care se scurg si se zvanta cu un servet. Se sparg ouale intr-un castron, se adauga galbenusul si zaharul si se bat bine, pana ce amestecul devine spumos. Se incorporeaza pudra de migdale, apoi frisca nebatuta (smantana) si se amesteca bine in continuare pana ce crema devine fluida si omogena. Se incinge cuptorul la 220¡C. Se aseaza boabele de struguri pe fundul tartei, in cerc, apropiindu-le cat mai strans unele de altele, iar peste ele se toarna crema, in asa fel incat sa patrunda bine pana jos. Se coace tarta la cuptorul incins, circa 20 de minute, apoi se reduce temperatura la 200¡C si se mai coace inca 20-25 de minute. Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca. Se serveste calduta sau rece.