Despre carnea de pasare...Rata
- Inainte de-a fi gatita: i se scot partile galbene de grasime si radacina cozii. Se spala bine in apa rece, se sterge cu hartie absorbanta si se implanta pe toate partile cu varful unui cutit ascutit.
- Inainte de-a fi bagata la cuptor: pielea gatului se prinde de spinare cu scobitori (altfel aluneca si se rupe), copanele se leaga de trunchi (altfel se desfac lateral).
Gasca
- Gastele cantaresc de obicei intre 3 si 5 kg. Friptura de gasca este un fel care trebuie preparat pentru minimum sase persoane. La cumparare, alegeti o pasare tanara, de sex feminin (gascanul are un gust neplacut).
- In timpul coacerii la cuptor, friptura trebuie unsa cat mai des cu sosul din tava. Periodic, trebuie adaugata apa rece.
Gaina
- Carnea de gaina trebuie manevrata cu precautie, ca sa nu cauzeze o toxiinfectie alimentara. Carnea proaspata nu trebuie tinuta mai mult de doua zile in congelatorul frigiderului. Celelalte alimente sa nu fie stropite cu zeama lasata de carnea de pasare. Gaina proaspata trebuie tinuta la distanta de alimentele cu miros puternic.
- Puiul, gaina, intregi sau taiate bucati, trebuie dezghetate in frigider, mutandu-le din congelator in compartimentul central.
- Carnea de pasare nu trebuie niciodata lasata sa se dezghete pe masa de la bucatarie; bacteriile periculoase se pot inmulti repede.
- Odata dezghetate, puiul sau gaina nu mai trebuie bagate la congelator. Carnea devine extrem de toxica.