Fructele negre ale veriiCoacazele si Murele- Sunt ultimele licariri de energie pe care soarele fierbinte din august le mai aprinde prin paduri si gradini. Sanatatea dvs. are mare nevoie de forta lor -Coacazul Negru
(Ribes nigrum)
Coacazul negru este o tufa, un arbust, care creste spontan la margini de padure, acolo unde are suficienta lumina. El este cultivat si in gradini, avand locul lui privilegiat in preajma gardurilor, unde alcatuieste asociatii dense, ca un fel de hotar natural. Are fructele mici, negre si parfumate, dar gustul lor nu este prea imbietor. In schimb, calitatile terapeutice fac din coacazul negru o minune a naturii. El dezintoxica organismul, regleaza activitatile hormonale, elimina anemia, stimuleaza cresterea si consolidarea oaselor, ajuta la regenerarea organismului si prelungeste viata. In medicina popoarelor nordice si baltice, acest fruct, care se coace in semiumbra padurilor si a poienilor, este considerat un adevarat panaceu. Mirosul sau puternic, culoarea inchisa a sucului sau si vitalitatea sa extraordinara i-au inspirat pe primii vindecatori populari, care au considerat aceasta planta drept magica.
Preparate Din CoacazeSucul de coacaze negre
Un vechi proverb german spune despre acest suc ca este sanatos ca sangele de urs. Lesne de preparat, el n-ar trebui sa lipseasca din nici o casa. Coacazele negre se desprind de pe ciorchine si se spala foarte bine, se zdrobesc cu o furculita pana devin ca o pasta, care se pune apoi intr-un tifon curat si se stoarce cu mana. Se va obtine un suc negru, cu miros puternic si efecte terapeutice exceptionale; restul de fruct care ramane dupa stoarcere poate fi folosit la dulceata, prajituri ori inghetata.
Sucul de coacaze negre se administreaza intern, inainte de masa cu un sfert de ora, pe stomacul gol - 6-12 linguri la adulti si 5-10 lingurite la copii, eventual cu adaos de miere.
Coacazele negre uscate
Se culeg ciorchini de coacaz negru si se pun la uscat, foarte rasfirati, intr-un loc bine ventilat si cu foarte multa caldura (altfel fructele se strica). Indicat este ca fructele sa se expuna pe bucati de hartie, direct la soare, pana se deshidrateaza complet si devin zbarcite asemeni stafidelor. Din aceste coacaze negre uscate se prepara prin macinare cu rasnita electrica de cafea o pudra cu efecte vitaminizante extraordinare, care se foloseste - asa cum vom vedea - intr-o multitudine de boli.
Siropul de coacaze negre
Este, dupa parerea parintelui medicinii naturiste, preotul Sebastian Kneipp, un elixir de sanatate pentru gat si caile respiratorii superioare. Fructele de coacaz se spala foarte bine (fara insa a le zdrobi prea tare) si se pun intr-un borcan intre straturi de miere - un strat de fructe de jumatate de deget grosime se acopera cu un strat de miere de un deget grosime. Se lasa vreme de doua luni, dupa care se filtreaza prin tifon sau se consuma ca atare. Acest preparat va fi gata chiar in mijlocul toamnei, fiind un extraordinar mijloc de protectie impotriva guturaiurilor, bronsitelor si puseelor reumatice, specifice acestei perioade.
Cateva Recomandari Terapeutice
Oboseala cronica, suprasolicitare intelectuala - daca in aceasta vara nu v-ati putut inca permite o vacanta si cautati un mijloc regenerant rapid, atunci cu siguranta ca sucul de coacaze negre va va ajuta foarte mult. Beti cate 1-2 pahare pe zi, in reprize (in cazul cand nu va impacati cu gustul sau), vreme de macar o saptamana. Pentru cei care fac eforturi intelectuale mari este recomandat in mod special siropul de coacaze negre, din care se iau 1-2 lingurite, atunci cand apar starile specifice de ameteala, somnolenta, incapacitate de concentrare.
Dureri de gat, tuse, raguseala, amigdalita- siropul de coacaze negre are dublu efect: pe de o parte, actioneaza direct asupra agentilor microbieni, distrugandu-i si "reparand" tesuturile (epiteliile) lezate, iar pe de alta parte, mareste pe termen lung imunitatea locala, impiedicand imbolnavirea ulterioara. Se iau pana la 8 lingurite de sirop pe zi, fara apa, inghitind extrem de lent, asa incat planta sa poata actiona la nivelul zonei afectate.
Guta, reumatism - se recomanda cura depurativa cu suc de coacaze negre. Se bea dimineata 1/2 - 1 pahar, iar seara aceeasi cantitate, inainte de a manca. Coacazele negre, in special sucul lor, sunt un excelent depurativ, indepartand multe din reziduurile toxice din organism.
Bronsita, pneumonie, tuberculoza pulmonara - sucul de coacaze negre da rezultate extraordinare in aceasta categorie de afectiuni. Se pare ca secretul sau este actiunea imunostimulenta deosebit de eficienta, la care se adauga si efectele vitaminizante si remineralizante de exceptie. Se iau cate 3-4 linguri, de cinci pana la sase ori pe zi, in cure cat mai lungi cu putinta. Daca nu mai avem fructe proaspete din care sa preparam acest suc, putem continua cura cu pulbere de fructe uscate sau cu sirop de coacaze negre.
Tulburari de circulatie - fructele uscate ale coacazului consumate sub forma de pulbere, obtinuta prin macinare cu rasnita electrica de cafea - 2 lingurite de doua ori pe zi -, are efecte exceptionale asupra circulatiei periferice. Persoanele care au extremitatile reci, chiar si in anotimpul cald, ar trebui sa incerce o cura de 5-6 saptamani cu acest remediu. Aceeasi cura este indicata persoanelor carora li se umfla picioarele la caldura, care au fragilitate capilara si se invinetesc foarte usor.
Hepatita virala, gripa, infectii recidivante in general - pe perioada verii, se face o cura de suc - 6 linguri, inainte cu 10 minute de fiecare masa. In hepatita si afectiunile splinei, acest suc nu numai ca mareste foarte mult imunitatea, ci si ajuta la decongestionarea acestor organe. Pe parcursul anotimpului rece, pentru a mari imunitatea, se face o cura, de o luna minimum, cu pulbere de fructe uscate - se iau 4 lingurite pe zi, pe stomacul gol.
Anemie - sucul de coacaze negre are efecte cu adevarat magice in combaterea tuturor tipurilor de anemie. Se consuma zilnic 12 linguri de suc la adulti si 10-15 lingurite la copii, pe stomacul gol, in cure de minimum 4 saptamani. Pe timpul anotimpului rece, se consuma fructele uscate - 4-6 lingurite de pulbere, obtinuta prin macinarea cu rasnita electrica de cafea, pe zi.
Cateva Utilizari Externe
Afte, boli ale gingiei (gingivita, paradontoza) - o lingura de coacaze negre uscate se fierbe cinci minute intr-o jumatate de cana de apa, la foc mediu, dupa care se filtreaza. Cu acest decoct se fac clatiri ale gurii de 3-4 ori pe zi. Se recomanda mestecari indelungate ale pulberii obtinute din fructele uscate.
Raguseala, faringita, amigdalita, tuse - se face gargara cu decoctul de coacaze negre uscate, obtinut dupa metoda de mai sus. Starea de usturime si iritatie locala va disparea rapid, tesuturile refacandu-se intr-un ritm mult accelerat.
Intepaturi de viespe, albina, tauni etc. - se freaca imediat locul afectat cu cateva fructe de coacaz negru. Senzatia de durere sau mancarime, precum si tumefierea, dispar repede.
Murul
(Rubus fructicosus)
Fructele sale sunt o adevarata colectie de minerale: calciu, potasiu, magneziu, mangan, fosfor, toate in forme usor asimilabile. Nici vitaminele nu-i lipsesc: vitamina C si A, prima din ele fiind prezenta si in frunzele sale. Numai din aceasta enumerare ne putem da seama ca murele sunt un adevarat izvor de sanatate, fiind pe cat de placute la gust, pe atat de eficiente ca tratament. Inainte de a vedea la ce folosim murele, sa cunoastem cate ceva despre modul lor de preparare.
Preparate Din MureSiropul de mure
Murele se spala foarte bine, se zdrobesc cu o furculita, se pun intr-un tifon cu ochiuri fine si se storc, obtinandu-se un suc limpede. Peste acest suc se adauga miere - trei pahare de miere la un pahar de suc - si se amesteca foarte bine, dupa care se lasa sa se omogenizeze vreme de 7 zile. Se foloseste ca atare, administrat cu lingurita, pentru tratarea diferitelor afectiuni, sau diluat cu apa, ca bautura racoritoare.
Cura cu mure
Se consuma inainte de fiecare masa 200-300 g pe stomacul gol, vreme de 12 zile la rand. Este indicata in mod special persoanelor care sufera de intoxicatii, reumatism, precum si celor cu sensibilitate digestiva sau inapetenta. Asocierea cu zahar anuleaza efectul binefacator al murelor in diabet si in ulcer.
Ceaiul de mur
Se culeg varfurile tufelor de mur - fructe cu cateva frunzulite -, facandu-se din ele mici buchetele, care se pun in locuri foarte bine ventilate si aerisite. Dupa uscare, se maruntesc si se folosesc la obtinerea unui ceai aromat si cu proprietati vindecatoare exceptionale: 1-2 lingurite de planta maruntita se pun intr-o cana de apa clocotita si se fierb un minut la foc mic, apoi se lasa 15 minute sa se raceasca si se filtreaza. Se consuma 2-4 cani pe zi.
Cateva Recomandari Terapeutice
Sensibilitate gastrica, gastrita - se face cura cu mure vreme de 12 zile, fructele fiind consumate simplu, fara zahar sau miere.
Ulcer gastric, gastrita hiperacida, diaree - se va bea regulat ceaiul de mure - minimum 2 cani pe zi -, frunzele sale avand efect astringent, cicatrizant si antiacid foarte puternic.
Constipatie cronica, colita de putrefactie - se fac cure indelungate cu fructe de mure. Acestea normalizeaza defecarea, stimuleaza pancreasul si diureza si normalizeaza valorile colesterolului. Tratamentul este si mai eficient daca se renunta la consumul de carne si se mananca preponderent crudivor.
Ciclu menstrual neregulat, dureros ori cu hemoragie abundenta - ceaiul de frunze si fructe de mure face adevarate minuni. Femeile cu constipatie nu vor consuma ceaiul, ci pulberea maruntita cu rasnita de cafea - 4 lingurite zilnic. Tratamentul este valabil in toate hemoragiile abundente, ca adjuvant.
Cura cu mure este un excelent mijloc de intretinere si de tratament in: bolile cardiace, tulburarile de tranzit intestinal, afectiunile oculare (vitaminele si mineralele din compozitia sa imbunatatesc vederea), astenie, boli de piele si afectiunile insotite de febra.Ilie Tudor
Nota Despre campania anti-Imunomod si denigrarea d-nei dr. Elena Ionascu, va vom informa, pe larg, in numarul viitor al revistei.