Un medicament gratuit, care trebuie folosit cu prudentaSoarele(Cura marina)
Posibila matrice a vietii, marea exercita o fascinatie extrem de puternica asupra omului. Eterna neasezare a apei, forfota de valuri si spume, culoarea hipnotica, mereu schimbatoare, ii dau o personalitate aparte, cu efect psihic deosebit asupra firilor sensibile si contemplative. Dar chiar si oamenii cu firi robuste si echilibrate se lasa prinsi in mrejele ei. O plimbare pe malul marii, inspirarea brizei umed-sarate, atingerea racoroasa a apei - toate au un efect regenerant si vindecator, greu de explicat prin consideratii de ordin fiziologic. In traditiile multor popoare, marea este considerata un adevarat panaceu. Grecii antici, de pilda, o venerau, considerand scaldatul in mare, chiar si in lunile reci, drept o inestimabila sursa de sanatate. Si astazi, in insulele din arhipelagul grecesc mai exista obiceiul ca de Anul Nou, toti tinerii sa se arunce in mare, pentru a fi sanatosi. Aceleasi traditii se intalnesc si in Italia, dar si pe coordonate mult mai indepartate, cum ar fi insulele din Arhipelagul Polinezian ori in Hawaii.
Si pentru ca afara e vara si cei mai multi dintre dvs. va indreptati catre litoral, va oferim un mic tratat de folosinta imediata, spre a va fi de folos.
Climatul marin
Este prin excelenta tonifiant-excitant, facandu-ne, chiar si fara sa vrem, mai vioi, mai activi si mai tonici. Activitatea nervoasa si endocrina, circulatia si activitatea cardiaca sunt intensificate in acest climat, la fel ca si metabolismul pe ansamblu. Este mediul ideal pentru persoanele astenice, depresive, lipsite de tonus, care vor sa inlature efectele sedentarismului ori sa mai reduca din greutatea corporala. Fiind destul de solicitant pentru organism, acest climat este mai degraba indicat persoanelor sanatoase, ca excelent mijloc de calire, dar folosit cu intelepciune este de un mare ajutor si celor care sufera de anumite afectiuni. De pilda, persoanele cu hipofunctii endocrine, cum ar fi hipotiroidia sau insuficienta ovariana, vor beneficia din plin de acest climat, cu conditia sa nu se suprasolicite prin expuneri prea indelungate la soare. Aceeasi prescriptie este valabila pentru persoanele cu deficiente in asimilarea fosforului si calciului, care sufera de obezitate, reumatism, diferite forme de Tbc (mai putin cel pulmonar), precum si celor cu deficiente imunitare. Climatul marin este contraindicat persoanelor cu probleme cardiace grave, cu Tbc pulmonar, precum si celor cu reactivitate nervoasa foarte mare sau cu labilitate psihica marcata (pentru care este indicat climatul sedativ submontan).
Baia de soare
Pe timpul verii, este una din principalele atractii, mai ales din considerente estetice. Soarele de pe litoral genereaza, in contact cu pielea, acel bronz intens, de scurta durata, dar care confera o stralucire extrem de seducatoare. Efectele baii de soare sunt si mai mult amplificate de reflectarea razelor solare in apele marii, atunci cand ne scaldam sau cand inotam inspre larg. Iata insa ca, in ciuda calitatii lui de "medicament" gratuit, in ultimii ani, accentul se pune nu pe efectele benefice ale soarelui, ci pe cum sa ne ferim de consecintele sale nefaste. Cauza o stim, dar este bine sa nu o uitam: gaurile din stratul de ozon care fac razele de soare in ultimii ani extrem de nocive, mai ales in intervalul de timp dintre orele 11:00 si 17:00. O statistica arata ca numai anul trecut, la noi in tara, 400 de persoane care s-au expus abuziv la soare s-au ales cu leziuni canceroase si precanceroase pe piele. In speranta ca anul acesta lucrurile vor sta mai bine, va punem la dispozitie trei recomandari pentru protectia solara:
- nu va expuneti la soare in intervalul 11:00 - 17:00.
- folositi cremele si uleiurile cu filtru Uv (ultraviolet). Un remediu natural simplu si accesibil este faimosul ulei de catina, precum si unguentele obtinute din el, cum ar fi Radex-ul de la firma "PlantaVorel" din Piatra-Neamt, care asigura protectia in fata radiatiilor solare nocive.
- inainte cu cateva zile de cura marina, reduceti pe cat posibil fumatul, consumul de alimente cu potential cancerigen, in special carnea si produsele cu aditivi alimentari.
Aerosolii marini
O plimbare matinala pe dig sau in preajma stancilor de care se zdrobesc valurile este un elixir de sanatate. De ce? Pentru ca acolo sunt pulverizate miliarde de particule foarte fine de apa sarata. Aceste particule incarcate cu numeroase oligoelemente si avand sarcina electrica negativa patrund in plamani si in arborele bronsic. Numite "aerosoli marini", ele cresc amplitudinea respiratiei, fluidifica secretiile bronsice si nazale, intensifica actiunea sistemului imunitar, dinamizeaza procesele cerebrale, mintea devenind limpede, clara si calma. De-a lungul timpului, au fost inregistrate numeroase cazuri de vindecari spectaculoase ale unor afectiuni respiratorii, nervoase si metabolice grave, prin inspirarea zi de zi a aerosolilor marini si efectuarea unor exercitii respiratorii.
Masajul valurilor
Este placut, eficient, gratuit si la discretie, in zilele in care marea este mai agitata. Putem beneficia de acest masaj foarte simplu, expunand corpul in diferite unghiuri actiunii valurilor. Cea mai puternica actiune se obtine plasandu-va in zona de spargere a valurilor (cu conditia sa va mentineti echilibrul). Un masaj cu valuri complet dureaza minimum 15 minute, rotindu-va astfel incat sa fie stimulate pe rand toate zonele corpului. Metoda este benefica in urmatoarele afectiuni: celulita, vergeturi, astenie fizica, astenie nervoasa, afectiuni metabolice care insotesc sedentarismul, spasme musculare.
Presiunea apei si silueta corporala
Odata scufundati in apa de mare, cateva kilograme bune de apa ne preseaza din toate partile, obligand organele interne sa treaca la locul lor, aplatizand rotunjimile (in special abdomenul) si accelerand anumite procese din organism, mai ales cele de eliminare. Din acest motiv baile in apa de mare, mai ales repetate, sunt un mijloc excelent de modelare a corpului. In plus, miscarea in apa sarata, care opune o mare rezistenta la inaintare, face ca o simpla baie, ceva mai dinamica, sa activeze o multime de grupe musculare care in mod normal nu sunt puse la treaba, obtinandu-se un efect mai puternic decat printr-o ora de "suferinte" intr-o sala de fitness.
Un avertisment important...
...adresat mancaciosilor: daca aveti probleme cu obezitatea, pofta de mancare de dupa baile marine este bine sa o potoliti cu multe lichide. Daca nu beti lichide imediat dupa baie, organismul continua sa arda calorii intr-un ritm rapid, si dupa ce iesiti din mare isi va cere drepturile si va aparea o senzatie de foame uimitor de persistenta.
Baia in... nisip
Ingropatul in nisip pe care il practicam in copilarie este mai mult decat un joc. In statiunile din Italia si Franta exista chiar o terapie autorizata, care are si un nume sonor - psamoterapie (de la psamos - "nisip", in greaca). Corpul acoperit cu un strat gros de o palma-doua de nisip si expus la soare transpira intens, eliminand toxine, in timp ce anumite procese imunitare sunt foarte mult amplificate. Reumatismul, in toate formele sale, este mult ameliorat de aceste bai originale, la fel ca si spondilita si nevralgiile, mai ales cele care se agraveaza la frig. Persoanele cu surplus de greutate vor da jos, dupa o ora, mai bine de 1 kilogram, datorita sudoratiei intense. Vreme de cateva ore dupa aceea, apetitul alimentar va fi sensibil diminuat.
Apa de mare, pielea si sistemul circulator
Intentionat, la sfarsitul acestui articol am lasat elementul cel mai important al curei marine: apa de mare - un depozit imens de oligoelemente, procesat incontinuu de milioane de alge si scoici care-l purifica si-l imbogatesc cu substante folositoare. Sub actiunea binefacatoare a apei de mare, ranile de gravitate mica si medie se vindeca de doua-trei ori mai repede, alergiile cutanate se retrag, diferite alte dermatoze, rebele la alte forme de tratament, cum ar fi acneea, psoriazisul, sclerodermia etc. sunt mult ameliorate. Mai mult, intreg organismul este intarit si stimulat. Mai ales la copiii cu probleme de crestere, de consolidare si dezvoltare a scheletului osos, combinatia apa de mare + soare este infailibila.
Mersul prin apa pana la genunchi
Un efect deosebit are asupra circulatiei venoase din zona picioarelor mersul prin apa pana la genunchi. "Tratamentul" este foarte simplu - zilnic, dimineata si spre asfintit, se va merge prin apa pana la genunchi vreme de 15-20 de minute, in pas vioi. In felul acesta, apa va masa continuu si foarte bland gambele si talpile, avand o actiune foarte puternica asupra vaselor de sange. Este metoda poate cea mai simpla si eficienta pentru prevenirea si combaterea anumitor afectiuni, cum ar fi: varicele, picioarele reci, tulburarile circulatorii la nivelul extremitatilor, flebita (in afara fazelor acute), reumatismul, sechelele fracturilor membrelor inferioare, diversele afectiuni inflamatorii la nivelul picioarelor, infectiile cu ciuperci sau bacterii la nivelul talpii. Singurele oprelisti la acest tratament sunt bolile de piele si cardiovasculare acute, cand se va cere acordul medicului specialist.
Doua metode inedite de folosire a apei de mare
Cura interna
Trecand peste gustul neplacut al apei de mare, efectele unei cure cu ea merita toata atentia, deoarece insumeaza rezultatele ingerarii mai multor casete cu oligoelemente si enzime (pe care apa de mare le contin). Reteta este simpla si deloc costisitoare: se bea in prima zi o inghititura de apa, crescandu-se cu o inghititura progresiv, pana se ajunge la un litru pe zi si apoi in descrestere, pana la o inghititura. Este o metoda de a elimina neplacutele colite de fermentatie, tulburarile de calcifiere si demineralizarile, debilitatea fizica. Pentru a trata lipsa poftei de mancare se iau doua lingurite de apa de mare inainte de masa. Un alt efect al curei cu apa de mare este sporirea imunitatii la unele boli infectioase, care afecteaza mai ales aparatul respirator (cum ar fi gripa, amigdalita, racelile in general). Apa de mare mai intervine favorabil in metabolismul glucidelor si lipidelor, fiind un mijloc de dezintoxicare a organismului, precum si un ajutor pentru reglarea greutatii corporale.
Terapia cailor respiratorii
De curand, cateva firme de medicamente au scos pe piata preparate contra rinitei cronice si a sinuzitei (care sunt in Occident o problema tot mai mare, din cauza poluarii) care s-au bucurat de un succes enorm. Compozitia lor: apa de mare 100% preluata din larg, de la adancimi mari, asa incat sa fie cat mai putin poluata. Instilatiile nazale cu aceasta apa fac adevarate minuni, acolo unde cele mai savante spray-uri si solutii nu au dat rezultate. Celor care au asemenea probleme le recomandam de doua ori pe zi urmatoarea terapie: se ia apa de mare in pumn, se duce in dreptul uneia din nari (cealalta fiind obturata cu degetul) si se aspira (se trage pe nas) cu putere, de mai multe ori, pana se obtine o drenare si curatare satisfacatoare a sinusurilor nazale. Se repeta procedeul si cu cealalta nara. Un tratament dureaza minimum 12 zile si va lasam sa-i descoperiti eficienta.
Apa de mare mai este folosita ca gargara sau pentru clatirea gurii in tratamentul gingivitelor si stomatitelor, a durerilor de gat persistente, a amigdalitelor.Ilie Tudor