Delicatese de varaFrigarui marinate cu mirodenii
Ingrediente (pentru 6 persoane): 900 g carne de vita, 2 dovlecei, 12 ciuperci. Pentru marinata - 5 cepe albe, 3 catei de usturoi, 2 linguri zeama de lamaie, 2 linguri miere lichida, 5 linguri sos de soia, 1 lingura ghimbir dat pe razatoare, cateva picaturi de sos iute (Tabasco), 2 cuisoare, rozmarin si cimbru (proaspete). Pentru sos - 2 ardei grasi galbeni, 150 g telemea, 100 g branza de vaci neteda, 2 linguri ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare: Preparati marinata: puneti toate ingredientele intr-un castron mare, impreuna cu ceapa si usturoiul tocate marunt. Turnati peste ele un pahar cu apa calda si amestecati-le bine. Adaugati carnea taiata bucatele (cuburi), amestecati din nou, acoperiti vasul cu un capac si lasati carnea sa se marineze la rece, cel putin 6 ore. Coaceti ardeii, curatati-i de pielita si de seminte, taiati-i bucati si zvantati-i cu hartie absorbanta. Maruntiti-i in mixer impreuna cu telemeaua taiata cubulete si cu branza de vaci, incorporati in piureul astfel obtinut uleiul si bagati amestecul la frigider. Montati frigaruile alternand bucatile de carne marinata cu rondele de dovlecei si jumatatile de ciuperci, prajiti-le 10 minute pe gratar (eventual in cuptor, sub gril), intorcandu-le mereu, si serviti-le cu sosul de ardei si branza.
Copane de pui gratinate cu parmezan
Ingrediente (pentru 6 persoane): 12 copane de pui, 100 g parmezan (sau cascaval uscat), 100 g svaiter, 100 ml vin alb sec, 50 g unt, 1 varf de cutit nucsoara rasa, piper.
Mod de preparare: Incingeti cuptorul la 210?C. Puneti untul sa se topeasca intr-o craticioara, ungeti cu el copanele de pui si asezati-le pe o tava. Lasati-le sa se rumeneasca 30 de minute la cuptor, intorcandu-le pe ambele parti si stropindu-le, din cand in cand, cu grasimea din tava. Scoateti copanele din tava, asezati-le pe un platou cate trei, in asa fel incat sa se sprijine unul pe altul. Incingeti grilul din cuptor, taiati bucati svaiterul si radeti parmezanul (sau cascavalul uscat). Puneti pe foc - intr-o tigaie de fonta - branzeturile, vinul, nucsoara si piperul si amestecati incontinuu cu o lingura de lemn, pana ce obtineti o compozitie omogena. Lasati-o sa se raceasca, turnati-o, calduta, peste copane, bagati-le cateva minute la cuptor, sub gril, si serviti-le fierbinti.
Tortilla cu salam si verdeata
Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 oua, 2 dovlecei, 8 felii salam de vara (sau italian), 2 cepe, 1 legatura mare de verdeata (patrunjel, coriandru, tarhon, codite de ceapa verde), 3 linguri ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare: Spalati, zvantati si taiati verdeata (cu foarfeca). Spalati dovleceii, stergeti-i cu un prosop, taiati-i mai intai in patru (pe lung) si pe urma cubulete. Curatati ceapa si tocati-o marunt. Incingeti intr-o tigaie mare jumatate din cantitatea de ulei si lasati dovleceii sa se rumeneasca, amestecand din timp in timp. Scoateti-i cu lingura de spuma si lasati-i sa se scurga, iar in locul lor puneti la prajit feliile de salam. Cand devin crocante pe ambele parti, scoateti-le si pe ele, turnati in tigaie restul de ulei si lasati-l sa se incinga bine. Caliti ceapa pana ce devine sticloasa, adaugati dovleceii si feliile de salam, sarati si piperati. Spargeti ouale intr-un castron, adaugati verdeata taiata si bateti-le ca pentru omleta. Varsati-le in tigaie si amestecati usor cu o spatula. Cand tortilla incepe sa se inchege, nu mai amestecati, dar clatinati tigaia, ca sa se prinda uniform. Scoateti omleta pe o farfurie si rasturnati-o inapoi in tigaie, cu partea cealalta in sus. Lasati-o 2-3 minute si serviti-o imediat.
Chec cu ceai verde si fructe de padure
Ingrediente (pentru 6 persoane): 3 oua intregi, 1 galbenus, 150 g zahar pudra, 200 g unt + 30 g pentru uns tava, 160 g faina, 100 g zmeura, 100 g afine, 1 lingurita cu varf de ceai verde (pudra), 50 g boabe de fistic (nesarate), 1/2 plic praf de copt, sare.
Mod de preparare: Incingeti cuptorul la 180? C si ungeti cu unt o tava de chec. Puneti intr-un castron ouale intregi, galbenusul si zaharul si bateti-le pana ce incep sa se albeasca. Topiti untul, varsati-l in castron si adaugati praful de copt, 1 varf de cutit de sare si faina. Amestecati din nou si incorporati apoi ceaiul verde, fructele si fisticul. Dupa ce le-ati amestecat pe toate usor, varsati compozitia in tava, bagati checul la cuptor si lasati-l sa se coaca 45 de minute. Daca vi se pare ca se coloreaza prea repede, acoperiti checul cu folie de aluminiu. Dupa ce-l scoateti din cuptor, rasturnati-l si abia cand s-a racit, taiati-l felii.