Caviar de vinete
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 vinete mici, 4 catei de usturoi, 1 galbenus, zeama de la 1/2 lamaie, 100 ml ulei de masline, 1 lingurita cu varf de mustar iute, sare, piper, 2 rosii, 1/2 bagheta.
Mod de preparare: Puneti intr-o sita vinetele intregi si cateii de usturoi si fierbeti-i 40 de minute in aburi. Lasati legumele sa se raceasca putin, taiati vinetele in doua si scoateti-le - cu o lingura - miezul, iar usturoiul curatati-l de coaja. Tocati-le marunt si amestecati-le cu mixerul, pana ce obtineti un piure. Sarati, piperati si varsati piureul intr-un castron. Adaugati galbenusul si mustarul si incorporati uleiul, putin cate putin, amestecand cu telul, ca pentru maioneza. Adaugati si zeama de lamaie, amestecati inca o data, dupa care puneti vinetele astfel preparate la frigider, pana cand doriti sa le serviti. Opariti rosiile, curatati-le de pielita si seminte, taiati-le cubulete, incorporati-le in vinetele scoase de la frigider si amestecati usor. Taiati bagheta felii, prajiti-o si serviti caviarul de vinete pe feliile caldute de paine.
Supa de pui cu gulii si lamaie
Ingrediente (pentru 4 portii): 2 gulii potrivite, 250 g morcovi, 4 piepturi de pui (600 g), 100 g macaroane scurte (melcisori), 1 l zeama concentrata de carne de pasare (Knorr+apa), 150 g mazare, 4 felii de lamaie, 1 legatura patrunjel verde, sare, piper.
Mod de preparare: Se spala zarzavatul, se curata si se taie marunt. Fileurile de pui spalate si zvantate se taie felii subtiri. · Guliile, morcovii, melcisorii si mazarea se fierb incet - 5 minute - in zeama de carne, dupa care se adauga carnea de pui si feliile de lamaie si se lasa sa fiarba si ele inca 10 minute. ¸ Se spala patrunjelul, se taie fasii si se introduce in supa, care se gusta de sare si piper si se serveste fierbinte.
Fusilli cu perisoare
Ingrediente (pentru 4 portii): 2 cepe, 4 linguri ulei, 1 cutie rosii decojite (continut 800 g), 1 lingura patrunjel verde tocat, sare, piper, 400 g carne tocata, 1 lingurita oregano (uscat), 400 g macaroane spiralate (Fusilli), 2 linguri masline negre taiate felii.
Mod de preparare: Se curata ceapa si se toaca. Jumatate se caleste in uleiul incins. Se adauga rosiile cu zeama cu tot si patrunjelul tocat, se sareaza si se pipereaza. · Se framanta carnea tocata cu ceapa cruda ramasa si cu oregano si se fac aproximativ 12 perisoare, care se rumenesc circa 8 minute in uleiul fierbinte. Spiralele se fierb "al dente" in apa cu sare. ¸ Se introduc perisoarele si feliile de masline in sos, se mai gusta o data de sare si piper si se servesc fierbinti cu spiralele bine scurse.
Ingrediente (pentru 4 portii): 600 g rosii, sare, piper, 1 lingura patrunjel verde tocat, 1 lingura busuioc verde tocat, 3 linguri ulei de masline, 1 capatana usturoi, 600 g file de peste (salau, merluciu etc.).
Mod de preparare: Se spala rosiile, se taie felii, se aseaza intr-o forma unsa (rezistenta la foc), se sareaza si se pipereaza. · Se amesteca verdeata cu uleiul, se desfac cateii de usturoi, se curata si se pun intregi, impreuna cu uleiul, peste feliile de rosii. Se incinge cuptorul la 200?C si se lasa rosiile sa se rumeneasca circa 5 minute. ¸ Se spala fileurile de peste, se zvanta, se sareaza si se pipereaza. Se aseaza peste stratul de rosii si se ung cu putina zeama (din tava). Se dau la cuptor, se lasa 15 minute si se servesc fierbinti, presarate (eventual) cu busuioc si cu o garnitura de cartofi noi.
Dulciuri
Rulada cu crema de zmeura
Ingrediente (pentru 16 felii): Pentru aluatul de blat - 4 oua mijlocii, 2 linguri apa calduta, 125 g zahar, 1 plic zahar vanilat, 125 g faina. Pentru umplutura - 400 g zmeura, 150 g smantana groasa, 150 g iaurt, 75 g zahar pudra, 5 foi gelatina alba, 2 linguri lichior (de zmeura, coacaze etc.), 1 albus, 200 ml frisca batuta, 1-2 linguri zahar pudra.
Mod de preparare: Se incinge cuptorul la 200?C. Se bat spuma ouale cu apa calduta si se incorporeaza - putin cate putin - zaharul tos, cel vanilat si, la sfarsit, faina. · Aluatul astfel obtinut se intinde pe o tava tapetata cu hartie pentru copt si se coace 12-15 minute. Se scoate din cuptor, se rastoarna imediat pe un servet, peste care s-a presarat zahar, se uda hartia de pe blat cu putina apa si se indeparteaza usor. Se acopera blatul cu un alt servet umezit si se lasa sa se raceasca. ¸ Se spala zmeura si se zvanta. Din 150 g de zmeura se face un piure, in care se incorporeaza iaurtul si smantana. Gelatina inmuiata in apa rece se dizolva in lichiorul incalzit, se adauga 2 linguri de piure si apoi se amesteca cu restul compozitiei. Se incorporeaza frisca si albusul batut spuma, se pune la rece si se lasa pana incepe sa se inchege. ? Se intinde crema peste aluatul de blat, se presara ici-colo zmeura ramasa, se ruleaza blatul cu ajutorul servetului. Se aseaza rulada cu "lipitura" in jos pe un platou, se tine 3 ore la frigider si inainte de a o servi se pudreaza cu zahar.