Coregrafie
Teatrul "Odeon", la final de proiect
Gala Extraordinara a Dansului din luna iunie a reprezentat pentru Teatrul "Odeon" finalul unui proiect pe deplin reusit. Invitatii acestui eveniment coregrafic au fost Corina Dumitrescu, prim-balerina a Operei bucurestene, Razvan Mazilu, in postura de dansator, coregraful si dansatorul Florin Fieroiu - totodata si regizorul Galei -, Manuel Pelmus, Monica Chereches, Traian Vlas, Horatiu Chereches, prim-balerini ai Teatrului "Oleg Danovski", si, ca invitat special, Compania "Kombina Dance" din Ierusalim. Doua elemente au definit simbolic aceasta Gala: mai intai, filonul folcloric, regasit in "Cantec amar", in coregrafia lui Florin Fieroiu si interpretarea lui Razvan Mazilu, si "Pas de deux de transhumanta", in coregrafia lui Mihai Babuska si interpretarea Corinei Dumitrescu si a lui Horatiu Chereches. In al doilea rand, purpura, componenta a scenografiei, sugerand, prin forta, puterea si stralucirea ei, frumusetea si inflacararea, forta impulsiva si generoasa a tineretii, triumful.
Prin cele sase intalniri desfasurate sub egida sa, care au promovat coregrafia romaneasca clasica sau contemporana, Teatrul "Odeon" - subliniez, un teatru - a facut pentru miscarea noastra coregrafica mai mult decat s-a facut in ultimii ani in institutiile de profil. Inca de la Gala de deschidere, publicul a fost martor al unui proiect complex, inedit in spatiul cultural de la noi, de vreme ce isi propunea din start doua obiective pretentioase: interdisciplinaritatea si intalnirea cu elitele coregrafice si actoricesti si, deopotriva, cu artisti aflati la inceput de drum. Ceea ce s-a intamplat sub ochii publicului a fost de fiecare data un eveniment, fiindca pe scena au fost reunite in cel mai inspirat mod cu putinta, genuri si stiluri coregrafice diferite, interventii actoricesti si muzicale, intr-un cadru scenografic elevat, sugestiv si eliberat de clisee. Regizorii Galelor au fost Razvan Mazilu, de altfel initiatorul si coordonatorul proiectului, Alexandru Darie, Dragos Galgotiu, Sergiu Anghel, Florin Fieroiu, in ideea aceluiasi sincretism care redefineste arta contemporana. Cu generozitate, dar si marcand propensiunea spre calitatea actului artistic, la Galele de la Odeon au fost invitati tineri al caror talent este deja confirmat, stele ale Operei bucurestene, prim-balerini ai Teatrelor din Constanta, Brasov, Cluj, companii bucurestene si, nu in ultimul rand, actori ai Odeonului, care au participat cu un entuziasm, propriu doar spiritelor generoase, la acest proiect. Nu este nici o indoiala: Galele de la Odeon au insemnat un moment de referinta in istoria dansului romanesc, lucru sesizat si tratat ca atare de emisiunea Tvr "Lumea dansului", care prin d-na Silvia Ciurascu a fost solidara cu evenimentele acestui proiect.
Cu incredere, nerabdare si curiozitate, astept proiectele dedicate Artei Dansului din stagiunea viitoare, proiecte care vor purta "povara" marelui succes al Galelor din aceasta stagiune.Claudiu Ionescu
Firul Scurt
Maria Ploae
Astept luna august
Abia astept vacanta binemeritata pentru intreaga noastra familie! Fata noastra cea mica a luat cu bine - chiar foarte bine - examenul de capacitate; baiatul e student la Facultatea Multi-Media si deja lucreaza in studioul tatalui sau. De fata noastra cea mare, Ana Margineanu, ce sa mai vorbesc? Si-a croit cu multa tenacitate propriul drum: a terminat Regia la A.T.F., iar examenul ei de licenta cu spectacolul "Deseuri" e preluat pe vara la "Green Hours". E o fire energica, foarte activa, care se implica mult in ceea ce face, conditie importanta sa reuseasca in viata, in profesie. Poate ca am motivat-o si noi, parintii, atat de pasionati de munca noastra, chiar si in conditii mai grele, cum a fost filmul pe care l-am terminat, in regia sotului meu, Nicolae Margineanu dupa cartea autobiografica a doamnei Nicole Valerie Grossu, "Binecuvantata fii inchisoare", o marturie cutremuratoare despre supravietuirea in lagarele comuniste. Eu interpretez rolul autoarei, care a fost supusa unor chinuri teribile, doar pentru faptul ca a fost nepoata si secretara lui Iuliu Maniu. Un asemenea personaj si caracter uman, care a rezistat doar prin credinta si cu credinta in Dumnezeu si in oameni, il joci cu sfiala si veneratie. E un film spiritual, despre relatia omului cu Dumnezeu si rezistenta sufletului la Rau. Rolul m-a consumat mult, dar m-a si incarcat sufleteste, spiritual. In ce priveste vacanta, astept luna august, cand vom "cotrobai" muntii, toata "echipa Margineanu", copiii si noi. Vom ataca trasee mai lungi din Bucegi, Piatra Arsa, Jepii Mari, si speram ca anul asta sa ajungem si la Varful "Omul". Urmeaza marea - poate da Dumnezeu sa ajungem in insulele grecesti, la Creta, sa ne bucuram de liniste si vreme buna.
Avanpremiera la vacanta
Mi-am inceput vacanta cu o excursie incantatoare in nordul Moldovei, la manastiri si case memoriale. Si sunt atatea de vizitat in aceasta oaza de spiritualitate! Nu mi-as fi permis nici eu, nici colegii mei, seniori ai teatrului, sa mai ajungem prin acele locuri de vis, daca nu era invitatia generoasa a d-lui Ion Antonescu, cel care a "comis" atatea acte de marinimie fata de reprezentantii artei si culturii nationale. Sponsorul excursiei, subsecretar de stat in Ministerul Culturii, ne-a oferit insa acest dar minunat din buzunarul sau si nu din modestissimul buget al Ministerului. Gestul sau mai dovedeste ceva: ca incep sa se nasca si la noi capitalisti de tip modern, cu o mentalitate evoluata, care investesc in arta, adica in valori perene, si nu fluctuante, ca la bursa. Manastirile noastre nu sunt doar vechi lacase de inchinaciune si cultura, ci si tezaure artistice fara seaman in lume. Si daca Statul - il intelegem - nu-si permite luxul unor restaurari de manastiri, cum am vazut ca e necesar la Agapia, iata ca se gasesc si donatori generosi care sa contribuie, asa cum a promis d-l Antonescu, la asemenea investitii pretioase. M-am gandit chiar ca o campanie - asa cum face frecvent revista dvs. - pentru sustinerea acestor donatii ar insemna un exemplu foarte stimulator. In privinta perspectivelor din vara asta, si eu si sotia mea, Gigliola Motoi, stam inca si cumpanim cand si pe unde ne vom permite sa plecam - e drept, suntem invitati de prieteni la mare sau la munte. Depindem si de repetitiile in vederea unor premiere, dar pana atunci, inceputul cu aceasta excursie ne-a incarcat de energie si speranta.Alice Manoiu
Lansare
"Da, da, eu stiu"
Un nou hit Iris
Incepand cu 25 iunie, fanii trupei Iris isi pot completa colectia de albume cu un produs nou-nout. "Da, da, eu stiu" este un maxi-single, care contine 7 secvente, intre care clasicele "Pe ape", "Floare de Iris" imprimate in concert, un solo de tobe al lui Nelu Dumitrescu, un remix al unui cantec din perioada de inceput a trupei, "Lumina zilei" si bineinteles noul hit Iris, ce da numele single-ului.
Lansarea a fost urmata de un recital sustinut in parcarea de la Bucuresti Mall, recital incheiat cu o ploaie de cereri de autografe, pe care Cristi Minculescu le-a onorat pana la ultimul, chiar daca afara incepuse adevarata ploaie.
Maxi-single-ul reprezinta primul pas al marelui eveniment Iris din luna septembrie, atunci cand trupa va serba 25 de ani de activitate. In premiera pentru o formatie romaneasca, Iris va avea ca invitat special la concertul aniversar una din legendele rock-ului mondial, Uriah Heep. Britanicii vor canta pe scena alaturi de Iris si vor sustine un recital propriu.
Serbarea va fi completata prin lansarea noului Lp al trupei, "Matase alba", care, prin prisma noii piese "Da, da, eu stiu", foarte bine primita, nu va dezamagi marile asteptari.Iulian Ignat