"Romania Libera" si "Piratii Aurului"
Cand spui, dupa 1989, "Romania Libera", te gandesti automat la portdrapelul luptei anticomuniste, al luptei pentru adevar, al rezistentei tenace in fata Puterii instalate la 22 Decembrie. Pentru mine, dar banuiesc ca si pentru multi altii, "Romania Libera" ramane "osia" pe care s-a invartit o lume visata si mult dorita. In paginile ei, tiparite intr-o tiparnita veche elvetiana, s-au inaltat sperante, visuri de libertate, clipe de razvratire fata de scandaloasa coruptie care ne-a otravit viata. Cu mainile innegrite de cerneala, il tineam deschis, ostentativ, in metroul in care ziarele feseniste ocupau "spatiul lecturii" din dreptul multor scaune. M-as fi luat cu oricine la cearta, poate chiar la bataie, pentru ziarul meu preferat. De fapt, nici nu-l vedeam ca pe un ziar, ci ca pe o institutie a democratiei, fiindca adevaratele institutii democratice lipseau din peisajul fesenist. Pentru "Romania Libera" unii au dat divort, altii si-au pierdut prieteni de-o viata, iar mii de colegi au incetat sa-si vorbeasca. "Romania Libera" era Ziarul, nepretuitul mesager incoruptibil, varful de lance al luptei impotriva coruptiei. Nu o data a fost aruncat din tren, cu sacii, de ceferistii de la vagonul de mesagerie; a fost ars in sediile Fsn sau aruncat de pe tarabe de echipe de comando si de mineri. Ce amintiri frumoase! Parca ieri a fost cand l-am poftit sa paraseasca incaperea pe cel mai bun prieten din facultate, devenit simpatizant al presei de stanga.
Din pacate, "Romania (aceea) Libera" nu mai exista. Ati mai vazut-o dvs. pe tarabe? Cred ca va inselati. Daca vedeti o gazeta pe care figureaza nobilul titlu de mai sus, luati seama ca ori este vorba de un fals bine mestesugit, ori poate de o copie palida a ceea ce a fost candva Regele ziarelor in Romania.
Iata, imi arunc ochii pe o pagina tiparita in 1998 si pentru o clipa retraiesc clipele de glorie ale cititorului fanatic din mine: "Afaceri Dubioase; Piratii Aurului". Florin Mircea Corcoz si Cornel Vilau, reputati gazetari de investigatii, dau in vileag masinatiile prin care "investitorul strain" Frank Timis a pus mana pe aurul Apusenilor. Textul este dur, bine documentat, ca o ghilotina. Coruptii din politica si coruptii din Regia Minelor Deva sunt pusi la zid. Si atunci, ca si azi, Timis umbla cu cifre astronomice. Un miliard de dolari (!) este oferta pusa de el pe masa credulilor si a vanzatorilor de tara. Aflu, spre exemplu, o noutate: "Timis a mai contribuit, printr-un specialist in drept minier canadian, la elaborarea proiectului care sta la baza Legii Minelor". Pe urma, ni se spune ca acelasi Timis a mai constituit o firma cu Regia de Aur Deva, in mare secret, botezata "Deva Gold" S.A., pe langa "Eurogold", iar pe fiecare pagina a statutului s-a pus stampila "Secret". Oare de ce? Ce-ar fi sa-i intrebam pe ziaristii de azi de la "Romania Libera"? Sa ne oprim la Daniel Popa, omul de sacrificiu, care nu are de ales decat sa execute ordinele directorului P.M. Bacanu (trecut de multa vreme in "low profile"). Ce scrie azi fostul stegar al anticoruptiei? Exact pe dos decat scria in vremurile romantice ale luptei pentru adevar. Sa fie atat de stramtorat d-l Bacanu cu banii? Iata o mostra: "In curand, multi vor regreta ca nu s-au nascut la Rosia Montana", deoarece, "au venit banii!". Este vorba de banii lui Timis, damnatul de acum cativa ani. Cand a spus "Romania Libera" adevarul, in 1998 sau in 2002? Mai departe: "Casute darapanate, acoperite de saracie...". Este vorba de casele vechi de peste 200 de ani, monumente de arhitectura, care vor disparea sub exploziile dinamitei - "pretul platit pentru saltul in modernitate". Acest lucru ni-l spune ziarul meu de inima, in care am crezut mai mult decat in toata presa romaneasca la un loc. Cum va imaginati ca sunt numite motivele pentru care lupta Asociatia "Alburnus Maior" - singura speranta de salvare a satului? "Motive lumesti", desigur. Fraze de un cinism revoltator vorbesc de turism, de viata buna, de reducerea saraciei, de "lungul drum al stramutarii". Cine isi mai aminteste de "Scanteia" stalinista a anilor 50, va gasi, usor, multe asemanari. O adevarata "piraterie" nu de aur, ci de presa (rosienii sunt persiflati, redusi la tacere, li se poceste numele, sunt prostiti in fata, fara menajamente) vine sa apese peste grumazul umil al motilor, si asa cocosati de presiunea uriasa a Companiei. Greu de inteles ce s-a petrecut in bucataria interna a managementului "R. L.", unde rezerva strategica de metal pretios a tarii este vazuta drept "un bulgare de aur", iar catastrofa ecologica si sociala ce se anunta la Rosia Montana, drept "traiul decent a mii de oameni".
*
La polul opus, relatand obiectiv si respectand etica profesionala, se afla ziarele "Cotidianul", "National", "Curierul National", "Gardianul", si alte publicatii din tara. Solidarizarea presei in sustinerea unei cauze de interes national este un fapt pe care-l salutam.Ion Longin Popescu