Sfaturi pentru gradinari
- Cozile uneltelor de gradina sunt vopsite de obicei in verde sau in maro. Daca faceti parte dintre uitucii care isi lasa lopata sau grebla in iarba, cautandu-le apoi enervati, fiti precauti si vopsiti-le cozile in rosu sau portocaliu. Sunt ele cam tipatoare, dar se vad chiar si de la mare distanta, in fanul inca necosit.
- Passiflora (floarea pasiunii) da mult mai multe flori daca tulpinile ei sunt prinse pe bolti in forma de arc. Pare bizar, dar merita incercat.
- Patrunjelul plat, mai bun la gust ca cel cret sau ca hazmatuchi, creste mai usor in gradina sau in ghiveci, daca inainte de a le baga in pamant, semintele sunt tinute 24 de ore in apa.
- Semintele de patrunjel amestecate cu zat uscat de cafea vor da, dupa crestere, plante frumoase si sanatoase.
- Patrunjelul plantat in ghiveci va da generatii succesive de frunze daca il asezati in vase ceva mai inalte decat cele obisnuite si cu fund gaurit. In interior, alternati un strat de pamant amestecat cu nisip cu un strat de seminte de patrunjel.
- Patrunjelul din gradina nu trebuie cules integral. Cateva tulpini trebuie lasate sa faca flori si seminte, care se vor scutura peste stratul in care se afla. Imprastiati si dvs. florile uscate cu mana si veti avea recolta asigurata pentru anul viitor.
- Florile de mar trebuie curatate de frunzele care impiedica soarele sa ajunga la ele. Numai astfel vor avea fructe dulci.
- Cartofii nu se impaca bine cu orice planta. Daca vreti sa obtineti o recolta deosebita, "insurati-i" cu porumb, varza, vinete sau tufe de fasole.
- Fasolea si vinetele protejeaza cartofii de gandacii de Colorado.
- Cartofii proaspeti nu trebuie niciodata asezati alaturi de cartofi... prajiti. Vecinatatea lor ii face sa-si piarda savoarea si devin fazi.