Legume de primavaraChec de morcovi cu slaninuta afumata
Ingrediente (pentru 6 persoane): 1,2 kg morcovi curatati, 20 felii subtiri de slaninuta (eventual bacon), 4 oua, 50 g unt + 20 g pentru uns forma, sare, piper macinat.
Mod de preparare: Se curata morcovii, se taie bucati mai mari si se fierb in aburi circa 15 minute. Se incinge cuptorul la 180¡C, se unge cu unt o forma de chec si se tapeteaza cu hartie pentru copt unsa, de asemenea, cu putin unt. Se maruntesc morcovii in robotul de bucatarie sau se dau pe razatoarea mare; 1/3 din cantitate se pune deoparte, restul se amesteca cu ouale, sarea si piperul si se mixeaza pana ce compozitia devine neteda. Se rastoarna apoi intr-un castron, se adauga si morcovii pusi deoparte si se amesteca bine. Intr-o tigaie se prajesc in untul incins feliile de slaninuta (pe ambele parti), dupa care se aseaza in tava de chec alternativ: un strat de morcovi, unul de slaninuta prajita, ultimul strat fiind de slaninuta. Se pune tava intr-un vas mai mare cu apa, se da la cuptor si se lasa checul sa fiarba 45 de minute la bain-marie. Se serveste taiat felii, fierbinte sau caldut, dupa gust.
Placinta cu carne de pui si mazare noua
Ingrediente (pentru 6 persoane): 600 g piept de pui, 500 g mazare verde, 1 legatura ceapa verde, 250 g costita afumata, 1 pachet aluat de foitaj, 2 linguri ulei de masline, 20 g unt + 10 g pentru uns forma, 1 cub supa concentrata de pasare (Knorr), 1 galbenus, 1/2 legatura tarhon proaspat, sare, piper macinat.
Mod de preparare: Se incinge cuptorul la 200¡C si se unge cu unt o forma de tarta. Se dizolva cubul de Knorr in 150 ml de apa fierbinte, iar mazarea se fierbe 10-15 minute in apa sarata. Intr-o cratita se pun la incins uleiul si untul si se calesc - la foc mic - cepele taiate in doua. Se adauga pieptul de pui taiat bucatele si costita taiata fasii, se presara cu faina si se rumenesc, amestecand intruna. Se sting cu zeama de carne, se sareaza, se pipereaza si se fierb incet - cu capac - aproximativ un sfert de ora. Se incorporeaza mazarea si tarhonul taiat (cu foarfeca), se amesteca si se rastoarna compozitia in forma unsa cu unt. Se acopera cu aluatul de foitaj - lipindu-se pe margini cu putina apa -, se unge cu galbenusul batut si se da la cuptor. Placinta se coace 30 de minute (dupa primele 15 minute se reduce temperatura la 180¡C) si se serveste imediat.
Tarta cu legume
Ingrediente (pentru 4-6 persoane): Aluatul - 1 1/2 ceasca faina, 125 g unt taiat bucatele, 1-2 linguri apa rece de la gheata, 1 galbenus batut usor, 2 lingurite zeama de lamaie. Umplutura - 30 g unt, 1 ceapa mica tocata, 6 frunze de spanac spalate si taiate marunt, 1/2 lingurita nucsoara, 300 g cartofi fierti si zdrobiti, 200 g dovlecei fierti si zdrobiti, 2 rosii mari taiate felii, 1 ceasca cascaval ras.
Mod de preparare: - Pentru aluat - 1. Se amesteca intre palme faina si untul, pana ce se obtine un aluat sfaramicios. Se face la mijloc o gropita in care se toarna apa, galbenusul si zeama de lamaie (gata amestecate) si se framanta un aluat care se acopera cu o folie de plastic si se lasa 30 de minute la rece. 2. Se incinge cuptorul la 210¡C si se unge o forma de tarta (diametrul 20 cm) cu unt topit. Aluatul se intinde pe planseta infainata, se imbraca cu el forma, ridicandu-l in sus pe margini si se lasa sa stea 10 minute. 3. Se pune peste aluat hartie pentru copt si deasupra boabe de fasole uscata, se coace aluatul 12 minute, se inlatura hartia si boabele, se mai rumeneste la cuptor inca 15 minute, dupa care se lasa 5 minute sa se raceasca. - Pentru umplutura - 4. Se topeste untul intr-o craticioara, se caleste ceapa 2 minute la foc potrivit, se adauga spanacul taiat marunt si se dunstuieste - cu capac - pana ce se inmoaie. 5. Pe fundul tavii se intinde un strat de cartofi fierti si zdrobiti, iar peste ei se pun spanacul, dovleceii, rosiile si cascavalul ras. Se da tarta la cuptor, se coace 20 de minute si se serveste calda sau rece.
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 cesti de lapte, 3 oua, 1/4 ceasca zahar tos foarte fin, 1/4 lingurita esenta de vanilie, nucsoara pisata pentru presarat.
Mod de preparare: Se incinge cuptorul la 180¡C, se unge cu ulei o forma rezistenta la foc si se amesteca bine - 2 minute - laptele, ouale, zaharul si esenta de vanilie. Se toarna compozitia in forma unsa si deasupra se presara nucsoara pisata. Se aseaza forma de budinca intr-un vas (tava) adanc, mai mare, in care se toarna apa pana la jumatatea peretilor formei. Se da la cuptor, se lasa 20 de minute, se reduce temperatura la 160¡C si se mai "coace" inca 20 de minute, pana ce se intareste budinca. (Se incearca intepand-o cu un cutit care trebuie sa ramana curat.) Se scoate budinca din baia de apa si se serveste garnisita - eventual - cu mai multe soiuri de fructe.