Dupa PastiOua scotiene
Ingrediente (pentru 4 oua): 4 oua fierte tari (ramase de la Pasti), 250 g carne de porc tocata, 1 ceapa mica rasa, 1 ou crud (separat albusul si galbenusul), 2 linguri pesmet, 1 lingura patrunjel verde tocat, sare, piper, nucsoara, inca 1/2 ceasca pesmet, ulei pentru prajit.
Mod de preparare: Se curata ouale fierte de coaja. Se amesteca bine carnea tocata cu ceapa, pesmetul si patrunjelul, se gusta de sare, piper si nucsoara si se imparte in 4 parti. Se ia cate o portie intre palmele ude si se apasa in asa fel incat tocatura sa poata imbraca un ou. Se inveleste oul cu amestecul de carne, se turteste putin si se procedeaza la fel si cu celelalte oua. Se ung apoi ouale astfel pregatite cu albusul batut usor, se dau prin pesmet si se prajesc 8 minute, in uleiul bine incins. Cand s-au rumenit frumos, se scot din tigaie, se lasa putin sa se scurga si se servesc imediat.
Lipie cu masline
Ingrediente (pentru 8 persoane): 2 cesti faina, 1 lingurita praf de copt (amestecat in faina), 1 lingurita sare, 30 g unt taiat bucatele, 1/2 ceasca parmezan (sau cascaval uscat) ras, 1/2 ceasca masline negre (fara samburi) taiate feliute, 1 lingura rozmarin verde tocat, 1/2 ceasca lapte, 1/4 ceasca apa, inca 1-2 linguri lapte, inca 2 linguri parmezan ras.
Mod de preparare: Se incalzeste cuptorul la 210¡C, se unge o tava cu unt topit (sau cu ulei) si se tapeteaza cu faina. Intr-un castron se pune faina impreuna cu sarea, se adauga untul taiat bucatele si se freaca intre palme, pana ce se obtine o masa sfaramicioasa. Se incorporeaza parmezanul, maslinele si rozmarinul si se amesteca bine, dupa care se toarna laptele si apa (amestecate) si se framanta un aluat moale. Se aseaza aluatul pe planseta infainata, se mai framanta putin, apoi se intinde in forma de cerc, cu grosimea de 2 cm. Se pune lipia in tava, se cresteaza adanc de 8 ori, se unge cu lapte, se presara deasupra parmezanul ras si se coace 25 de minute, pana ce se rumeneste si devine crocanta. E minunata langa o halba de bere!
Peste cu sos picant
Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 6 fileuri de peste alb (a 100 g), 1/2 ceasca faina, 1/2 lingurita piper macinat, 3 oua, 1 catel de usturoi presat, 1 lingurita boia dulce, 1/2 ceasca ulei. Pentru sos: 1 ceasca otet alb, 1/4 ceasca cimbru proaspat, 1 ceapa verde tocata marunt, 1 lingurita zahar tos, 1 lingurita boia dulce.
Mod de preparare: Sosul - Se pun intr-o craticioara otetul, cimbrul, ceapa, zaharul si boiaua si se lasa sa fiarba incet, fara capac, circa 10 minute. Pestele - Intr-un castron potrivit de mare se amesteca faina si piperul. Separat, se bat ouale cu usturoiul presat si cu boiaua, pana ce devin spumoase. Se dau fileurile de peste prin faina si apoi prin ou si se prajesc la foc nu prea tare, circa 3-4 minute pe fiecare parte, pana ce se rumenesc frumos. Se scot din tigaie, se lasa putin sa se scurga si se servesc imediat cu sosul picant.
Ingrediente (pentru o rulada): 1/2 ceasca faina amestecata cu 1 varf de cutit praf de copt, 1/4 ceasca cacao pudra, 3 oua, 1/2 ceasca zahar tos fin, 1/4 ceasca ciocolata amaruie rasa, 1-2 linguri apa fierbinte, inca 1 lingura zahar, 1 1/4 ceasca frisca batuta, 1 pachet zmeura congelata (sau capsuni).
Mod de preparare: 1. Se incinge cuptorul la 180¡C si se unge o forma (30x25x2) cu ulei. Fundul si peretii se tapeteaza cu hartie pentru copt. Intr-un castron, se bat ouale (cu mixerul) 4-5 minute, pana ce se deschid la culoare si incep sa se ingroase. Se adauga zaharul, putin cate putin, pana ce compozitia devine neteda si lucioasa. 2. Cu o lingura de metal se incorporeaza repede faina (cernuta), cacaoa, ciocolata si apa fierbinte. Se toarna aluatul astfel obtinut in tava, se intinde, se netezeste la suprafata si se coace 12-15 minute in cuptorul incins. 3. Se ia un servet de bucatarie uscat si peste el se intinde o coala de hartie pentru copt, care se presara cu zahar (1 lingura). Se rastoarna aluatul copt pe hartie si se lasa doua minute sa se odihneasca. Apoi se ruleaza usor (cu ajutorul hartiei) si se mai lasa sa stea inca 5 minute. Se deruleaza, se indeparteaza hartia, se acopera cu frisca si zmeura, se ruleaza la loc si se indreapta la capete cu un cutit.
Atentie: Aluatul se incearca cu un ac. Daca acul iese curat din aluatul intepat inseamna ca acesta este copt. Aluatul se ruleaza cald, pentru ca rece se rupe. Hartia il impiedica sa se lipeasca si face mai usoara derularea. Daca aluatul este fierbinte, s-ar putea ca frisca sa curga. Fierbinte, poate fi umplut cu marmelada.