Postul partial- Cinci retete pentru slabit -
Multe persoane supraponderale oscileaza intre surplusul de greutate si mult trambitatele diete "la moda", lipsite de varietate, obositoare si - de multe ori - deloc inofensive. De aceea, in cele ce urmeaza incercam sa va prezentam postul partial, care permite consumul - ce-i drept extrem de limitat - de alimente si care se deosebeste de postul total prin lipsa senzatiei chinuitoare de foame si prin durata lui mult mai redusa.
Postul partial inseamna sa mancati - in cantitati limitate - anumite alimente, la anumite ore din zi, iar intre mese sa nu consumati decat lichide. Daca acest regim dureaza, de pilda, doar 1-2 zile (la sfarsit de saptamana) si se tine numai o data pe luna, este firesc sa nu se faca simtite efectele profunde ale postului terapeutic, ci doar o oarecare "descarcare" a intregului organism. Dar efectele sale pot fi intensificate prin repetarea regulata a curei (1-2 zile pe saptamana vreme de 3-4 luni).
Postul partial duce, treptat, la normalizarea greutatii corporale si, in acelasi timp, poate preveni o noua depunere de kilograme. El este - la fel ca si postul total - un excelent mijloc de evitare a imbolnavirilor. Factorii de risc ai multor boli sunt inlaturati, iar metabolismul, activitatea cardiaca, cea a organelor interne si circulatia sangelui sunt stimulate. In plus, hipertensiunea scade in mod evident.
Regimul cu cartofi
Cartofii sunt legume gustoase, satioase, cu un procent scazut de calorii. Ei usureaza metabolismul, circulatia sanguina si digestia.
Pentru ca sa-si pastreze intacte substantele minerale, cartofii se fierb cu coaja si se pot si consuma cu coaja, daca au fost cultivati biologic (cu ingrasaminte naturale).
Consumul zilnic: 4-6 cartofi fierti.
Programul pentru o zi:
- Inainte de micul dejun: 1 lingurita de miere + 1 lingurita de otet de mere, intr-un pahar de apa.
- La micul dejun: 2-3 cartofi fierti, 1 ceasca cu ceai de plante, verdeata proaspata.
Cartofii pot sa fie proaspat fierti sau, daca sunt reci, se incalzesc in putin ulei vegetal sau pe baia de aburi. Se pot asezona cu verdeata proaspata: patrunjel, marar, codite de ceapa verde...
Important: mestecati-i temeinic si savurati-i in deplina liniste!
- La ora 11: 1 ceasca de ceai de plante, apa minerala (saraca in acid carbonic si sare de bucatarie), suc de fructe sau de legume diluat.
Atentie: si lichidele se beau incet - se clateste gura si abia apoi se inghit!
Nu uitati: cantitatea pe zi de lichide e de 2-3 litri.
- La pranz: 1 bol cu supa fierbinte de zarzavat, 2-3 cartofi fierti - fara sare, verdeata proaspata.
- Dupa-amiaza: 1 ceasca de ceai de plante, apa minerala, suc de fructe sau de legume diluat.
- Seara: 1 bol cu supa fierbinte de zarzavat, 1 cartof, ceai de plante calmant (eventual tei, sunatoare, levantica).
Important este sa va culcati devreme, cel tarziu la ora 22.00. Si - ca de obicei in astfel de zile - sa sfarsiti ziua intr-o atmosfera de reculegere si meditatie!
Regimul cu morcovi
Morcovii contin mai ales substante care "menajeaza" intestinul, astfel ca acest regim este eficient in special in cazul gastritelor si enteritelor. Sunt, de asemenea, bogati in substante minerale si au un efect depurativ. Se mananca fara sare.
Consumul zilnic: 750 - 1000 g de morcovi.
Programul pentru o zi:
- Inainte de micul dejun: 1 lingurita de miere + 1 lingurita de otet de mere, intr-un pahar de apa.
- La micul dejun: 1 ceasca cu ceai de plante la alegere (eventual de rozmarin, pentru ca este revigorant), 350 - 500 g morcovi. Morcovii se dau pe razatoare cruzi si se adauga cateva picaturi de ulei vegetal presat la rece (de exemplu de floarea-soarelui), pentru ca vitamina A sa fie "valorificata" mai bine. Nu se consuma sare, aceasta fiind inlocuita cu verdeturi proaspete: patrunjel sau codite de ceapa verde. Cruditatile trebuie bine imbibate cu saliva si mestecate (de 35-50 de ori)!
- La ora 11: 1 ceasca de ceai de plante, apa minerala, suc de fructe sau de legume diluat.
- La pranz: 1 bol cu supa fierbinte de zarzavat, 400- 500 g morcovi, verdeata proaspata. Morcovii se fierb cu grija si se servesc cu patrunjel, marar sau codite de ceapa verde.
- Dupa-amiaza: 1 ceasca cu ceai de plante, apa minerala, suc de legume (dupa preferinte).
- Seara: 1 bol cu supa fierbinte de zarzavat, morcovi (daca au mai ramas morcovi fierti), ceai de plante (pentru un efect calmant si ca somnifer).
Dupa ora 19.00: consum limitat de lichide; culcarea la ora 22.00. Daca ati baut 2 l de lichide si ati facut miscare, puteti incheia ziua senini si relaxati.
Regimul cu orez
O cura cu orez fara sare dreneaza tesuturile, stimuleaza circulatia sangelui si regularizeaza tensiunea arteriala. Orezul sa fie - daca se poate - natural, deci nedecorticat, pentru ca aportul de substante minerale sa fie maxim.
Consumul zilnic: 100 - 150 g orez.
Programul pentru o zi:
- Inainte de micul dejun: 1 lingurita de miere + 1 lingurita de otet de mere, intr-un pahar de apa.
- La micul dejun: 1 ceasca cu ceai de plante (la alegere), 50-75 g orez fiert + scortisoara. Orezul se prepara ca orezul cu lapte, dar cu apa si fara sare sau zahar.
Atentie: mestecand temeinic va saturati mai repede!
- La ora 11: 1 ceasca cu ceai de plante, apa minerala, suc de fructe sau de legume diluat.
- La pranz: 1 bol cu supa fierbinte de zarzavat, 50-75 g orez fiert, cateva rosii sau morcovi, verdeata proaspata. Orezul se fierbe tot in apa, fara sare sau zahar, se adauga rosiile, merele sau morcovii inabusiti si se presara eventual cu fulgi de cereale.
- Dupa-amiaza: 1 ceasca cu ceai de plante, apa minerala, suc de fructe sau de legume diluat.
- Seara: 1 bol cu supa fierbinte de zarzavat, putin orez, ceai de plante.
Dupa ora 19.00, cantitatea de lichide trebuie redusa. Culcarea: la ora 22.00. Sfarsitul zilei: reculegere si meditatie.
Regimul cu varza acra
Varza acra este un medicament natural important, cu o actiune deosebita asupra activitatii intestinului gros. Ea faciliteaza evacuarea fecalelor, elibereaza corpul si sangele de toxine. Impiedica imbatranirea prematura, intareste sistemul imunitar. Ea impiedica trecerea substantelor toxice din intestin in sange, repara flora intestinala. Cu cat o persoana este mai varstnica, cu atat mai mult trebuie sa manance varza acra sau zeama de varza acra. Nu exista un mijloc mai ieftin de sanatate pentru stomac si intestin. Atentie insa: varza acra trebuie sa fie cumparata din surse sigure, de la producatori care folosesc legume netratate chimic, conservate in conditii igienice! Cel mai bine este, fireste, sa punem noi insine varza la acrit. E ca si cand ne-am muta farmacia acasa.
Programul pentru o zi:
- Inainte de micul dejun: se bea 1 pahar de zeama de varza acra, pe stomacul gol.
- La micul dejun: 1 cana de ceai din plante la alegere + 350-500 g de varza acra taiata marunt, amestecata cu o lingurita de untdelemn presat la rece. Mestecati incet, pe-ndelete.
- La ora 11: 1 cana de ceai de plante + 1 cana de apa minerala neacidulata.
- La pranz: 1 cana de supa fierbinte de zarzavat strecurata + 350-500 g varza acra tocata, pregatita cu putin untdelemn sau fiarta.
- La ora 17: 1 cana de ceai de plante + 1 pahar de apa minerala.
- La cina: 1 cana de supa fierbinte de zarzavat + 1 pahar de zeama de varza acra. Inainte de-a va culca, o cana de ceai calmant (tei, sunatoare, lavanda).
- Ora de culcare: 22.00.
- Durata: 2 zile pe saptamana, vreme indelungata.
Programul cu fructe
Se tine numai de catre persoanele care au stomac sanatos.
Observatii: dieta cu fructe proaspete este lipsita total de grasimi, usurand metabolismul. Medical, ea echilibreaza nivelul colesterolului si al acidului uric.
Fructele recomandate sunt: merele, perele, ciresele, piersicile, caisele, prunele, strugurii, fructele de padure, capsunii, ananasul, bananele. Pe langa faptul ca topesc kilogramele, fructele au si virtuti medicale. Ciresele sunt antireumatice, merele vindeca stomacul, intestinul, plamanii si bronhiile, rinichii, besica, ficatul si fierea, curata sangele, inlatura oboseala.
Pentru cura de slabit sunt necesare 1,5 kg fructe pe zi. Un amestec ideal e format din: mere (400 g), banane (400 g) si pere (700 g).
Programul pentru o zi:
- Inainte de micul dejun: un pahar de apa + 1 lingurita de miere + 1 lingurita de otet de mere.
- La micul dejun: 1 cana de ceai de plante + 400 g salata de fructe amestecate.
- Ora 11: 1 cana de ceai de plante + 1 pahar de apa minerala neacidulata.
- La pranz: 700 g fructe amestecate.
- La ora 17: 1 cana de ceai de plante + 1 pahar de apa minerala.
- Seara: 400 g fructe combinate (inainte de ora 18.00) + 1 cana de ceai calmant, inainte de a va culca.
Cura cu fructe se tine 1-2 zile pe saptamana, timp cat mai indelungat.Rodica Demian