E primavara, e soare, Zambiti!- Ultimele descoperiri ale medicilor americani legate de intarirea sistemului imunitar -
Sistemele noastre imunitare seamana, oarecum, cu masinile: cand sunt noi, sunt cat se poate de bune. Dupa care incepe viata. Mancam in fuga, stam prea tarziu noaptea, nu facem miscare sau sport, ducem vieti stresante si ne luptam cu tristetile. Adaugati varsta si cateva predispozitii genetice si acest sistem perfect incepe sa functioneze mai putin bine. Ceea ce ne face vulnerabili la boli: de la raceli la cancer, de la gripa la boli de inima.
Exista insa, din fericire, o multime de lucruri pe care le puteti face singuri - fara doctor, fara medicamente - pentru a va intari sistemul imunitar. Unul dintre ele este... veselia. Iata, in cele ce urmeaza, intreaga dvs. reteta pentru unul din cele mai ieftine si eficiente medicamente: buna dispozitie.
1. Dormiti bine: somnul previne boala
Daca sunteti obositi cand va treziti dimineata inseamna ca nu ati dormit bine ori, pur si simplu, nu v-ati odihnit destul. Indiferent de motiv, imunitatea dvs. e probabil compromisa. Majoritatea oamenilor au nevoie de 6 pana la 8 ore de somn pe noapte. Asa incat lasati televizorul si urcati-va in pat! Fiti insa atenti si la calitatea odihnei. Somnul deficitar e asociat cu o slaba functionare a sistemului imunitar si cu o reducere a numarului de celule "ucigase ". (Celulele "ucigase " sunt acea parte a sistemului imunitar care combate virusii ori celulele ce se divid prea repede, ca in cazul cancerului.)
Daca sunteti adeptul plantelor, atunci, inainte de culcare, beti un ceai de valeriana, care e o sigura si eficace aducatoare de somn. Fiti insa atenti si la "hotii " de somn, cum ar fi mancatul, bautul alcoolului, fumatul, exercitiile fizice inainte de ora de culcare.
2. Fiti mai sociabili
Iesiti cu prietenii, asta poate intari atat spiritul, cat si sistemele de aparare. Intr-o cercetare din 1997, desfasurata in Sua, la Carnegie Mellon University din Pittsburg, pe 276 de persoane, s-a descoperit ca cei care aveau mai multe relatii sociale erau mai putin predispusi la raceli decat introvertitii. Cercetatorii socotesc ca relatiile sociale ne-ar putea ajuta sa facem fata stresului ce slabeste imunitatea.
Transformati-va placerile cotidiene (alergatul, impletitul etc.) intr-un prilej de a va face noi prieteni. Cu siguranta ca in locul unde traiti exista vecine bucuroase sa stea la povesti in vreme ce dau din andrele sau vecini gata sa joace o miuta sau sa alerge prin parc. Dar daca sunteti un om retras, cu o fire cu adevarat monahala, ramaneti solitari. Singuraticilor fericiti, prietenii li s-ar putea parea chiar stresanti.
3. Cautati emisiunile distractive
Cercetatorii americani au descoperit ca emotiile pozitive asociate cu rasul reduc nivelul hormonilor de stres si maresc numarul anumitor celule ale sistemului imunitar, in vreme ce pe altele le activeaza. Intr-un studiu efectuat recent in Sua, 10 persoane sanatoase care au urmarit timp de o ora o emisiune umoristica au prezentat o semnificativa crestere a interferonului gama, un hormon al sistemului imunitar.
Nu va omorati dupa ras? Ei bine, si asa sa fie si tot puteti profita. Un alt studiu a descoperit ca, atunci cand asculta bancuri sau povesti hazlii, persoanele care, de obicei, nu se prea au bine cu umorul, inregistreaza totusi efecte benefice, asemenea celor pe care le resimt cei care folosesc umorul ca strategie de viata.
4. Culturalizati-va
Data viitoare cand sotul dvs. cumpara bilete la un meci de fotbal sau baschet, la teatru sau cinema, duceti-va! Un studiu suedez a aratat ca persoanele care frecventeaza evenimente culturale precum concertele, expozitiile, meciurile traiesc mai mult decat cei care stau acasa. Factorii cheie ar putea fi cresterea numarului de contacte sociale si reducerea stresului. Muzica are, si ea, un efect cu totul deosebit. Cercetatorii germani au descoperit ca bolnavii care faceau terapie muzicala au prezentat semnificative cresteri ale nivelelor de imunoglobulina A, care ne apara impotriva infectiei si a cancerului. Unele studii sugereaza ca muzica poate reduce durerea si ne poate ajuta sa ne relaxam, ceea ce s-ar putea traduce printr-o mai buna rezistenta la boala. Sa asculti nu e o problema, regulile sunt simple. Alege melodia preferata, care are un efect psihologic pozitiv.
5. Spuneti totul jurnalului dvs.
Cercetatorii americani de la Universitatea Texas din Austin au descoperit ca persoanele care au obiceiul sa scrie in jurnalele lor macar 20 de minute pe zi si de cate 3 pana la 5 ori pe saptamana despre intamplarile neplacute pe care le-au trait se duc de doua ori mai rar la doctor decat cei care nu scriu.
Descarcarea psihica pe hartie s-ar putea sa va ajute sa vedeti ca problemele pe care le aveti nu sunt chiar asa de stresante si ca urmare corpul dvs. nu va mai produce unii hormoni de stres, precum cortisolul.
6. Apelati la masaje
In cadrul unui studiu efectuat la Universitatea din Miami, pe 20 de barbati cu sistemul imunitar slabit de virusul Hiv, carora li s-au facut masaje timp de 45 de minute, de cinci ori pe saptamana, timp de o luna, s-a observat ca la sfarsitul acestui interval, respectivii erau mai putin anxiosi si marea majoritate a functiilor lor imune se imbunatatisera considerabil. Autorii experimentului cred ca efectul de relaxare al masajului reduce nivelul de producere a hormonilor de stres, in particular a cortisolului. "Daca m-as teme ca sistemul imunitar mi-e slabit, absolut sigur as cere sa mi se faca masaj ", spune dr. Gail Ironson, conducatorul proiectului.
7. Rugati-va
Credinta va poate imbunatati sanatatea. Cercetatorii de la Duke University Medical Center din Durham, Nc, au descoperit de curand ca persoanele care participa la slujbe religioase o data pe saptamana sau chiar mai des se imbolnavesc mai rar de cancer sau boli de inima decat cei care nu se duc la biserica. Rugaciunea induce linistea, relaxarea, deci si stimularea sistemului imunitar.
8. Spuneti Nu antibioticelor
"Ne-am obisnuit sa spunem: <<Sunt racit. Am nevoie de antibiotice>> ", ne atrag atentia imunologii americani. "Dar supradoza de antibiotice <<inabusa>> sistemul imunitar. Daca aveti nevoie de antibiotice pentru o infectie bacteriana - perfect, dar ele nu au nici un efect asupra infectiilor virale ori asupra banalei raceli. S-ar putea sa nu va faca decat mai rau. "
9. Preferati plantele
10. Visati cu ochii deschisi
Procedeul prin care se lasa imaginilor libertatea de a aluneca in voie prin minte poate imbunatati raspunsul sistemului imunitar fata de boala. "Relaxati-va si lasati imaginile sa vina la dvs. ", ne sfatuiesc medicii americani. "Sau ascultati inregistrari care indeamna la relaxare, cu ajutorul sunetului facut de valurile oceanului ori cu cel al vocii cuiva care descrie alene procesul de relaxare. Asigurati-va macar 5 minute zilnic, de respiratie profunda si de relaxare. "
11. Inseninati-va cu vin
Un pahar de vin pe zi poate contribui, in mare masura, la reducerea colesterolului, insa mai mult decat atat, poate slabi apararea organismului. Alcoolul poate suprima celulele B, care produc anticorpi, ceea ce va predispune infectiilor bacteriene.
12. Inarmati-va cu vitamina C
O serie de studii demonstreaza stransa legatura dintre vitamina C si o mai mare productie de interferon (care activeaza alte parti ale sistemului imunitar), cresterea numarului celulelor T (razboinicii sistemului) si marirea capacitatii lor naturale de distrugere a "invadatorilor ". Aveti nevoie de 200 pana la 500 mg pe zi pentru a obtine efectul scontat. Dar nu mai mult: 1000 mg sau mai mult pot produce pietre la rinichi.
13. Fiti un optimist declarat Insusirea unei conceptii pozitive despre viata, atunci cand va aflati sub tirul stresului, va poate ajuta, pe dvs. si sistemul dvs. imunitar, sa va simtiti grozav. Dispozitia afectiva si conceptia despre lume a unei persoane sunt decisive pentru starea sanatatii ei.
14. Elixirul tineretii
Vitamina E s-ar putea sa fie elixirul tineretii pentru sistemele imunitare ale persoanelor in varsta. Conform unei cercetari clinice intreprinse in Boston, in 1997, 88 de barbati si femei sanatosi de peste 65 de ani au luat diferite doze de vitamina E, timp de 235 de zile. Cand au fost masurate raspunsurile subiectilor la actiunea anumitor agenti infectiosi s-au observat imbunatatiri cu 50% pana la 70% ale raspunsului imun. Persoane de peste 70 de ani au raspuns la atacuri ca niste insi de doar 40 de ani. Pentru ca e greu sa ia destula vitamina E din hrana zilnica, e nevoie de un supliment de 200 de unitati internationale (Iu).
15. Mergeti zilnic pe jos
Un viguros exercitiu zilnic, cum ar fi mersul rapid, va poate imbunatati rezistenta la boala. Trebuie sa simtiti ca bataile inimii se intetesc. Dar atentie! In timpul unui exercitiu foarte intens, de mai mult de o ora, se secreteaza hormoni ce pot "inabusi " sistemul imunitar timp de mai bine de 24 de ore.Mircea Dima
(Traducere si adaptare dupa revista "Prevention ")
Adevarul despre pilula anticonceptionala
- Nici un alt medicament nu este asa de raspandit si, totodata, asa de temut ca pilula anticonceptionala. Se spune ca ingrasa, ca provoaca cancer... Sa vedem care este adevarul -
Pe cat de raspandita, pe-atat de controversata, pilula anticonceptionala a produs o adevarata psihoza. Pe seama ei au aparut o multime de "mituri ", milioane de femei declarandu-se speriate de posibilele riscuri si de efectele negative ale folosirii anticonceptionalelor. Cele mai recente studii efectuate de specialistii in materie fac lumina in mult discutata problema, aratand ce este adevarat si ce nu, din cele spuse despre cautatele, dar totodata contestatele pilule. Prezentam problema sub forma de intrebari, pentru a fi mai accesibila.
- Pilula favorizeaza cresterea in greutate?
- Nu neaparat. Cresterea importanta in greutate depinde intotdeauna de doza de estrogen (hormonul sexual feminin) continuta in pilula. Exista anticonceptionale - este vorba de cele produse cu ani in urma - care contin o doza mai mare de estrogen si pot provoca ingrasarea. Dar ele se prescriu tot mai rar in ultima vreme, fiind inlocuite de micropilule, al caror dozaj redus nu prezinta un risc major.
- Pilula sporeste riscul aparitiei cancerului de san?
- Gresit. Toate studiile aparute in ultimii ani dovedesc ca pilulele anticonceptionale nu prezinta un asemenea risc.
- Pilula reduce libidoul?
- Lucrul acesta se poate intampla, realmente. Exista multe femei care dupa ce-au luat anticonceptionale declara ca le-a disparut complet apetitul sexual. De multe ori insa, apetitul dispare din cauza fricii de sarcina.
- Dupa ce intrerup folosirea pilulei, femeile raman mai greu insarcinate?
- Nu. Indiferent de durata si indiferent daca au luat sau nu anticonceptionale, situatia este aceeasi pentru toate femeile. La o observare mai atenta, se constata ca cele care acuza acest lucru aveau probleme de menstruatie si cu ovarele inca inainte de-a incepe sa ia pilula. Adica si fara anticonceptionale sansa lor de a ramane insarcinate era redusa.
- Femeile care iau anticonceptionale n-ar trebui sa fumeze?
- Categoric nu: combinatia anticonceptionalelor + fumat este intr-adevar periculoasa. In pericol sunt femeile care iau anticonceptionale si fumeaza 10 sau mai multe tigari pe zi. La acestea, riscul unui infarct este de 7-9 ori mai mare decat la femeile care nu iau pilule anticonceptionale si nu fumeaza.
- Pilula predispune la o stare depresiva?
- Exista femei care, intr-adevar, devin depresive, dar nu imediat dupa ce iau anticonceptionale, ci dupa circa trei luni sau chiar mai mult. Sunt abatute si plang din te miri ce. Cand apar asemenea fenomene, trebuie schimbata pilula. Unele femei - putine la numar - trebuie sa renunte la ea definitiv. Explicatia, din pacate, nu se cunoaste, dar se presupune ca estrogenul ar avea o influenta negativa asupra psihicului.
- Anticonceptionalele reprezinta un pericol pentru fetele tinere?
- Nu, ele nu impiedica dezvoltarea organelor feminine si nici nu stopeaza, asa cum se credea initial, cresterea in inaltime. Din punct de vedere strict medical, pilula poate fi luata incepand de la varsta de 16 ani, si chiar mai devreme.
- Anticonceptionalele stimuleaza cresterea sanilor?
- Da si nu. Pilula cu o doza mare de estrogen poate provoca, pare-se, cresterea sanilor. In glandele mamare se acumuleaza mai mult lichid si sainii se umfla. Dar este un efect limitat ca timp. Dupa reducerea cantitatii de estrogen, sanii revin la dimensiunea normala. Realitatea este ca pilulele cu doza ridicata fac sa creasca nu doar sanii, ci si sezutul, coapsele si burta.
- Anticonceptionalele intarzie instalarea menopauzei?
- Da. Teoretic, pilula poate fi luata pana la adanci batraneti. Neajunsul este ca estrogenii din pilula au un efect agresiv asupra vaselor de sange, sporind, de pilda, riscul producerii unui infarct. Dupa varsta de 50 de ani, anticonceptionalele devin prea "tari " si de aceea ginecologii le recomanda femeilor preparate speciale pentru menopauza. Femeile care trec direct de la anticonceptionale la preparatele respective nu vor simti deloc efectele negative ale menopauzei.Rodica Demian