Un pas spre sanatate si optimismPostul de primavara- Pregatiti-va sa intampinati schimbarea de anotimp intr-o forma fizica adecvata. Postiti! Nu exista o cale mai buna de curatare a organismului si de inlaturare a balastului sufletesc. Metodele pe care vi le propunem le apartin unor specialisti si fac parte din marele capitol al posturilor de sanatate -
Desi "baba " iarna ne mai sperie cu cativa fulgi de zapada risipiti pe ici-colo, primavara si-a anuntat sosirea. Este momentul sa ne suflecam manecile si sa ne-apucam de treaba. Curatenia mare nu se refera doar la locuinte, curti sau gradini, ci si la organismul si... sufletul nostru. Ca sa poata "zburda " in libertate, ele trebuie debarasate de substantele daunatoare, de reziduuri, de toxine si de stres. Cum? Printr-un regim de post. Renuntarea la mancare (kilogramele se topesc vazand cu ochii) este si o experienta psihologica: multi dintre cei care postesc traiesc - dupa disparitia senzatiei de foame - o adevarata stare de euforie. Dar inainte de a alege una din numeroasele metode de a posti, trebuie neaparat sa stiti cum stati cu sanatatea. Postul este interzis pentru femeile gravide si pentru cele care alapteaza, pentru persoanele cu afectiuni grave, pentru cele subponderale sau care sufera de anorexie. Are, in schimb, efecte pozitive asupra alergicilor, astmaticilor si diabeticilor si poate calma durerile reumatice. Iar faptul ca acul cantarului indica si cateva kilograme in minus este un efect secundar extrem de imbucurator. La sfarsitul curei, se recomanda cateva zile de alimentatie vegetariana, pentru ca organismul sa se reobisnuiasca treptat cu hrana solida. Dupa o astfel de cura, o simpla salata de cruditati vi se va parea un adevarat "deliciu "!
Si daca v-am convins sa postiti, va prezentam - obligatoriu - si cateva tipuri de regimuri de post, unele mai vechi si mai cunoscute, altele mai noi si, poate, mai incitante.
1. Postul terapeutic
Notiunea de "post terapeutic " a fost folosita pentru prima oara in anul 1935 de catre medicul german Otto Buchinger. Regimul "clasic " dureaza 3-4 saptamani, dar chiar si 6-7 zile de post ii ofera organismului prilejul de a descompune toxinele si de a se regenera. Postul lui Buchinger incepe - ca aproape toate posturile - cu o zi de "descarcare ", in care veti consuma alimente mai usor digerabile (de exemplu orez sau fructe). In zilele urmatoare: supa de zarzavat si suc diluat de legume + mult ceai si apa minerala (2-3 l pe zi). Iar pentru a ajuta procesul de dezintoxicare, se recomanda cate o clisma, din doua-n doua zile.
Important: pentru acest tip de post este indicat un repaus (concediu, vacanta) de cateva zile. Persoanele care postesc au nevoie - in general - de multa liniste, sunt mai friguroase, pielea li se sensibilizeaza. Si pentru ca nu se "curata " doar trupul, ci si sufletul, trebuie evitate in aceasta perioada stresul si agitatia. Profitati de regimul de post pentru a va izola cateva zile si a va putea concentra atentia numai asupra proceselor ce se petrec in organismul dvs. Caci la fiecare asemenea regim se intampla cate ceva in timpul postului, mirosul puternic al corpului si al gurii reprezinta ceva normal, la fel ca si durerile de cap sau de picioare, care trec insa foarte repede. Acest post este ideal pentru persoanele sanatoase, dar si pentru cei care sufera de reumatism, astm sau alergii.
2. Postul cu mucilagii
Nu suna prea apetisant, dar este un procedeu ideal pentru persoanele cu afectiuni digestive si stomacale! Consumand de cateva ori pe zi o farfurie de fulgi de orez, fulgi de ovaz sau seminte de in, stomacul se calmeaza. Zeama mucilaginoasa se obtine prin fierberea si apoi prin pasarea cerealelor si se poate "aromatiza " cu putin suc de legume sau de fructe. Beti zeama cu inghitituri mici. Mucilagiul "imbraca " peretii stomacului, protejandu-i de nocivitatea sucului gastric. Acest regim este ideal pentru persoanele sensibile si se recomanda in special celor bolnavi de stomac. Postul se tine o saptamana.
3. Postul lui F.X. Mayr
Medicul Franz Xaver Mayr a initiat, la inceputul secolului al Xx-lea, un regim special pentru tratarea bolilor digestive, regim ce are si astazi un mare numar de adepti. Este vorba, in primul rand, de un post care ajuta la regenerarea stomacului si a intestinului, ideea de abtinere de la mancare aflandu-se pe plan secundar. Pentru prima saptamana, cura lui Mayr recomanda de doua ori pe zi - dimineata si seara - cate-o chifla veche (de doua zile) cu doua cani de lapte, la care se adauga, cu timpul, cascaval ori branza de vaci. Fiecare imbucatura trebuie mestecata de minimum 30 de ori, iar in loc de cina se bea o ceasca cu ceai. Acest regim de post este completat cu exercitii de respiratie, comprese pe burta si 1-2 lingurite de ulei de ricin, luate seara, pe la ora 19. Este ideal pentru persoanele cu afectiuni digestive, pentru ca da posibilitatea intestinului "sa respire ". Durata: trei saptamani.
4. Postul cu zar
Se beau zilnic 1 litru de zar si apa dupa "pofta " inimii. Zarul contine calciu - pentru oase si dinti, fier - pentru formarea sangelui si lactoza - pentru activitatea intestinului. Multi pacienti considera ca este un gen de post foarte agreabil. Este ideal pentru persoanele cu afectiuni ale pielii, dar si pentru diabetici. Iar daca nu puteti tine acest post o saptamana, sunt suficiente si doua zile.
5. Postul cu fructe
Multi dintre dvs. stiu ce inseamna intercalarea unei "zile de fructe " pe saptamana, pentru compensarea exceselor alimentare din ziua sau zilele anterioare. Dar cura cu fructe se poate intinde si pe o durata mai lunga. Sentimentul de "curatare " a organismului si de scadere in greutate este mult mai puternic decat cel de renuntare la mancare. In timpul postului, nu se mananca decat fructe. Cura se face mai ales cu mere sau struguri, dar nici celelalte fructe nu trebuie excluse. Acest regim este ideal pentru cei care nu pot renunta de tot la mancare. Curele cu fructe pot dura cateva saptamani. Daca aveti probleme cu stomacul sau cu nivelul acidului uric, trebuie sa fiti precauti.
6. Postul cu miscare
Este de fapt o combinatie a postului terapeutic (dupa Buchinger) cu mersul pe jos. Se parcurge zilnic (de preferinta in grup) o distanta de pana la 20 km si se posteste cu supa sau suc de legume si multa apa. Miscarea distrage atentia de la "fanteziile " culinare, iar atmosfera de grup te ajuta sa rezisti. 4-6 ore de miscare zilnica in mijlocul naturii fac posibila distantarea de problemele de zi cu zi. Combinatia este ideala pentru persoanele care fac sport, li se recomanda mai ales celor antrenati si dureaza cel mult o saptamana.
7. Postul cu apa sau "dieta zero "
Este o metoda mai "radicala ", la care nu este bine sa apeleze oricine. Se consuma exclusiv apa minerala plata + preparate cu vitamine si substante minerale. Curele radicale se fac de obicei sub supraveghere medicala si li se recomanda mai cu seama supraponderalilor care trebuie sa slabeasca urgent - de exemplu inaintea unei operatii. Pentru toti ceilalti, postul cu apa este interzis.
Postul "Usor ": Spuneti Nu, sapte saptamani
- Spuneti Nu dulciurilor (prajituri, bomboane, ciocolata etc.).
- Mancati carne numai sambata si duminica.
- Tineti miercuri si vineri post ortodox (fara lactate si carne).
- 49 de zile fara alcool: faceti-i un bine ficatului dvs. si renuntati la bere, vin sau tarie.
- Uitati televizorul: eliberati-va vreme de 7 saptamani de obsesia programelor Tv.
- Plimbati-va cat mai mult prin natura, incercand sa observati primele semne de primavara: matisorii infloriti, primii muguri, primele flori.
Ce trebuie sa stim despre postCand si cat trebuie sa postim?
In principiu, putem posti in orice anotimp. Totusi, lunile reci ar trebui evitate, pentru ca in timpul postului temperatura corpului scade usor. Persoanelor supraponderale li se recomanda sa posteasca insa si iarna, pentru ca au de unde sa piarda energie.
In general, timpul ideal de postit se intinde din primavara si pana toamna. Primavara, oamenii sunt puternic marcati de marile transformari de mediu si clima care ii influenteaza direct si e bine sa se pregateasca pe "dinauntru " pentru intampinarea lor. In anotimpul cald - care tine adesea din luna iunie si pana in octombrie - simtim de la sine nevoia sa reducem din hrana, pentru a rezista temperaturilor si intensitatii solare.
In ceea ce priveste durata postului, medicii care practica in clinici terapia prin post sustin ca timpul ideal de abtinere de la mancare trebuie sa se intinda intre 10 si 20 de zile. Desigur, din motive de sanatate, postul poate sa dureze si 40 de zile, dar numai sub observatie medicala. Cu cat o boala se dovedeste mai rezistenta, cu atat trebuie sa se posteasca mai mult.
In principiu, medicii recomanda:
- Oamenii sanatosi pot sa posteasca intre 2-3 zile si 3-4 saptamani, in functie de vointa si motivatie.
- Primul post nu trebuie sa depaseasca 14 zile.
- Cea mai potrivita durata a postului o stabilim fiecare in parte. Doar noi ne cunoastem limitele pe care n-ar trebui sa le depasim.
- Persoanele care postesc un timp mai indelungat ar trebui sa-si ia un concediu de 7 zile.
Cui i se recomanda postul
- Oamenilor sanatosi, pentru care postul reprezinta un mijloc ideal de prevenire a bolii. Postul este o modalitate de prelungire a vietii, de intarire a sistemului imunitar, de confort fizic, sufletesc si spiritual, de evitare a bolilor civilizatiei, de intarziere a imbatranirii, de pierdere a kilogramelor in plus (un focar pentru multe boli).
- Supraponderalii trebuie sa tina de doua ori pe an cure stricte de post de minimum doua saptamani, alternative cu altele mai scurte, cu sucuri de legume sau ceaiuri de plante. Postul poate fi prelungit pana la varste inaintate, cu conditia ca persoana in cauza sa fie sanatoasa si sa nu posteasca la batranete pentru intaia oara.
- Numeroase boli pot fi vindecate prin post, cu conditia sa existe o supraveghere medicala:
- boli ale sistemului cardiac - angina pectorala, hipertensiune arteriala, deficiente de circulatie a sangelui, varice, tromboze, arterioscleroza si distonie vegetativa;
- tulburari de metabolism (obezitate, guta, boli reumatice);
- boli ale sistemului digestiv (constipatie cronica, diaree, balonari, colite, suferinte ale ficatului, boli de fiere si de stomac, cu exceptia ulcerului cu nisa);
- boli femeiesti (tulburari de menopauza, de ciclu menstrual, infectii genitale, in unele cazuri, chiar si sterilitate);
- calculi renali si vezicali
- boli de piele (psoriazis, acnee, eczeme, infectii, ten incarcat);
- boli ale sistemului nervos (migrene, epuizare nervoasa, insomnie);
- alte boli - depresii, bronsite, alergii, intoxicatii, glaucom, infectii acute, diabet, ticuri;
- cancer: stimularea sistemului imunitar in lupta cu boala;
- pregatirea inaintea unei interventii chirurgicale.
Cui i se interzice postul
- Copiilor si adolescentilor aflati in perioada de crestere (eventual, pot urma o forma mai blanda de post, cu sucuri de legume si fructe, seminte de in etc).
- Varstnicilor, daca sufera de slabiciune de batranete si nu au mai postit niciodata.
- Bolnavilor de Basedow, tuberculoza, boli cronice de stomac, celor aflati in covalescenta, psihopatilor.
Celor mentionati mai sus li se recomanda, in schimb, sa renunte la urmatoarele alimente: zahar si produse cu zahar, faina alba, grasime animala si hrana moarta (conserve, mezeluri, mancaruri gatite din carne, alcool).