Secretul prajiturilor de CraciunAluatul fraged iese perfect, daca...
- la preparare, apa si untul sunt foarte reci. Bagati-le de cu seara la frigider.
...apa este turnata pe rand, pana cand aluatul se desprinde de mana si poate fi adunat intr-un cocolos.
...reduceti la minimum framantatul (altfel aluatul devine elastic si se intareste la copt).
...lasati sa se odihneasca aluatul la rece (cel putin doua ore si inca 30 de minute, dupa ce l-ati intins).
...coaceti prajitura in forme de tabla (metal). Vasele de portelan lasa fundul prajiturii necopt.
Aluatul foitaj va reuseste perfect, daca...
...untul folosit este de buna calitate (sa nu contina apa, sa nu fie nici prea rece, dar nici inmuiat).
...nu uitati sa impachetati aluatul de sase ori.
...lasati aluatul sa se odihneasca 30 de minute intre fiecare repriza de prelucrare pe tabla de prajituri.
Blatul de tort nu da gres, daca...
...din clipa cand incepeti sa amestecati toate ingredientele nu faceti nici o pauza, iar cand aluatul e gata, il bagati imediat la cuptor.
...cerneti faina de doua ori, ca sa devina fluida si bine aerisita.
...topiti si clarificati untul, inainte de a-l pune rece in faina.
...scoateti blatul din forma dupa ce s-a racit.
...preparati aluatul seara si-l tineti la frigider pana a doua zi. Se va taia mai usor in felii.