- Fripturile, indiferent de carnea din care sunt preparate, devin mai fragede daca le lasati sa se "odihneasca", dupa ce le scoateti din cuptor, invelite in hartie de pergament. Sangele iese la suprafata si carnea se inmoaie.
- Pulpa de porc, de vita sau de berbec, pregatita la cuptor, e gata numai atunci cand pielea de deasupra cedeaza la apasarea cu degetul. Daca ramane tare, friptura mai trebuie tinuta la copt.
- Fripturile intregi (la cuptor) pot fi apreciate dupa culoarea sucului. Intepati-le cu varful unui cutit: daca zeama care iese are culoarea roz, carnea mai trebuie fripta. Daca sucul e alb, friptura e gata.
- Fripturile la cuptor dobandesc o savoare deosebita daca le injectati cu coniac. Folositi o seringa noua, de plastic, cu ac mai gros.
- Fripturile albe se carcesc atunci cand sunt puse la foc. Evitati neajunsul, punandu-le cateva minute sa clocoteasca in apa, inainte de a le baga la cuptor.
- Fripturile de porc si de vita vor deveni mai fragede si mai gustoase daca in seara dinaintea gatitului le ungeti cu un strat de mustar.
- Fripturile grase, care scot mult fum si stropesc in cuptor, se vor "linisti" daca puneti sub ele un vas cu apa.
- Pasta de tomate, o data deschisa, nu trebuie pastrata in cutia ei de metal, pentru ca devine toxica si se innegreste. Mutati-o intr-un borcan de sticla si turnati deasupra putin untdelemn.
- Sosul alb nu se prepara niciodata cu lapte cald. Laptele turnat peste amestecul de unt si faina trebuie sa fie scos de la frigider. Turnati-l cate putin, amestecand permanent, pana ce sosul se leaga.