Din retetele "Formulei As"S-au copt merele
Legenda spune ca Eva a muscat din mar indemnata de sarpe. Asa o fi fost! Dar culoarea lui aurie, mireasma imbatatoare, gustul dulce-acrisor or fi tras-o, si ele, pe strabunica neamului omenesc spre pacat. Altfel nu se explica de ce marul bate toate fructele de pe lume, cand e vorba de placinte si prajituri. Bucataria cunoaste retete mai vechi de 200 de ani. Noi n-o sa cautam pana acolo. Retetele pe care le avem la-ndemana sunt delicioase. De data asta, provin din Banat.
Prajitura cu mere la tava
Ingrediente (pentru 20 de bucati): 350 g faina, 20 g drojdie, 50 g zahar, un varf de cutit de sare, 1/8 l lapte, 80 g unt, 2 galbenusuri, 1,5-2 kg mere, sucul unei lamai. Pentru umplutura (se pune deasupra): 400 ml frisca lichida, 50 g miere, 30 g zahar, 60 g faina, 200 g nuci sau migdale zdrobite.
Mod de preparare: - Se pune faina intr-un castron si se face o gaura la mijloc. Se amesteca drojdia cu putin zahar si lapte caldut, se pune in gaura din faina. Se acopera cu putina faina (luata cu palma dinspre marginea castronului spre interior). Se pune vasul acoperit cu un stergar, la loc cald, 20 de minute. - Se curata merele de coaja, se taie in patru, li se scoate casuta cu samburi. Se taie in sferturi. Daca merele sunt mari, se mai taie o data in doua sferturile, astfel incat sa ramana bucati cu latimea de doua degete. Se stropesc cu suc de lamaie. - Peste aluatul de drojdie se pun restul de faina din vas, zaharul, sarea, laptele, untul moale, galbenusurile. Se amesteca totul bine. Se lasa aluatul sa creasca timp de 30 de minute. - Se fierb frisca cu zaharul si mierea pe foc mic, vreme de 5 minute, amestecand mereu cu o lingura de lemn. Se ia de pe foc, se adauga faina, se amesteca repede pentru a obtine o compozitie omogena. Se adauga migdalele sau nucile zdrobite. - Aluatul se intinde pe o tava metalica unsa cu grasime, astfel incat sa-i fie si marginile acoperite (circa 1 cm). Se inteapa cu furculita, apoi se pun peste el bucatile de mere, intr-un strat cat mai compact. Deasupra lor se intinde cu o lingura crema de migdale sau nuci zdrobite (pisate). Tava se baga in cuptorul incalzit dinainte, pus la treapta a doua. Se lasa sa se coaca 35-40 de minute. Se serveste cu frisca.
Budinca de mere
Ingrediente: 8 mere mijlocii, 125 g unt, 125 g zahar, 4 galbenusuri, 2 albusuri, coaja rasa de lamaie.
Mod de preparare: Se curata merele de coaja si de seminte si se taie felioare subtiri. Untul se freaca bine cu zaharul, dupa care se adauga treptat cate un galbenus, amestecand in continuare ca sa se incorporeze. Se adauga merele, coaja rasa de lamaie si albusurile bine batute. Se unge o forma cu unt si se presara cu pesmet. Se toarna compozitia in forma si se coace circa o ora, la foc potrivit. Se serveste calda, cu sos de vin rosu.
Sosul de vin rosu: Se pun la foc 200 ml vin rosu, 40 g zahar si un ou si se bat intruna, pana ce sosul da in fiert. Se adauga o jumatate de lingurita de amidon dizolvat in putina apa rece si se lasa sa mai fiarba putin, amestecand incontinuu.
Ingrediente: 3-4 mere mari, 100 g unt, 2 oua, 4 linguri de zahar pudra, o jumatate de pachet praf de copt, 4 linguri ulei, 5 linguri faina.
Mod de preparare: Se framanta faina cu praful de copt, uleiul si un ou. Se intinde cu vergeaua o foaie rotunda, care se asaza intr-o forma de tarta, unsa. Peste aluat se pun merele curatate si taiate felii. Untul, inmuiat in prealabil, se amesteca cu celalalt ou si cu zaharul pudra si se toarna peste mere. Se coace 15-20 de minute in cuptorul incins. Se scoate din forma si se pudreaza bine cu zahar.
Tort de mere
Ingrediente: 280 g zahar, 6 oua, 280 g nuci, 50 g pesmet, 5 mere acrisoare, 1 lingura rom. Pentru glazura: 100 g zahar pudra, 2 linguri rom.
Mod de preparare: Se unge o forma cu unt si se presara cu faina. Se freaca galbenusurile cu zaharul, timp de o jumatate de ora, pana apar basicute. Se adauga nucile zdrobite, merele curatate si date pe razatoare si pesmetul stropit cu rom. La urma se incorporeaza usor albusurile batute spuma. Se toarna compozitia in forma si se coace la foc potrivit. Dupa ce s-a racit, tortul se taie in doua, se umple cu marmelada si se acopera cu glazura de rom, preparata la rece.