Mancaruri de sezonPlacinta cu ceapa
Ingrediente: Pentru aluat - 1/2 cub de drojdie proaspata, 1/2 lingurita zahar, 500 g faina, 300 ml apa calduta, 1 1/2 lingurita sare, 2 linguri de untdelemn. Pentru umplutura - 1 kg ceapa de apa, 150 g slaninuta afumata (kaiser sau bacon), 150 g smantana acrisoara, 3 oua, 1 lingurita chimen, sare, piper.
Mod de preparare: 1. Se sfarama drojdia si se pune intr-un castronel. Se amesteca zaharul, 1 lingura de faina si 4 linguri de apa calduta. Se acopera si se lasa 15 minute, la temperatura camerei. 2. Restul de faina si sare se pune in alt castron, amestecandu-se cu drojdia, restul de apa si untdelemn. Se amesteca bine cu mixerul sau cu o lingura de lemn, pana se obtine un aluat omogen. La sfarsit, se framanta cu mana pe tabla de prajituri, circa 5 minute. Se acopera si se lasa sa creasca 45 de minute. 3. Pentru umplutura, se curata cepele si se taie in cubulete marunte. Se taie si slaninuta in cubulete si se prajesc 5 minute, intr-o tigaie mare. Se adauga si ceapa si se lasa circa 10 minute, la foc potrivit, sa se caleasca. 4. Se pune aluatul pe tabla infainata de prajituri, se framanta putin cu mana, apoi se intinde cu sucitorul. Se intinde in tava de prajituri, usor unsa cu grasime. Marginile se ridica in sus, apoi se acopera tava cu un servet si se mai lasa aluatul sa dospeasca 15 minute. 5. Se amesteca ouale cu smantana, cu compozitia de ceapa si slaninuta si cu chimenul. Se pipereaza si se sareaza bine. 6. Se intinde uniform umplutura peste foaia de aluat. Se da la cuptor si se coace circa 40 de minute, pe prima scara a cuptorului (nu pe fund). Se scoate placinta si se lasa sa se raceasca. Se serveste calduta, ca aperitiv.
Pui cu gogosari si rozmarin
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 pulpe de pui, 2 lingurite boia, 1 lingurita rozmarin pisat, 500 g rosii, 1 catel de usturoi, 3 gogosari, 1/8 l vin rosu, 3 linguri untdelemn, 1/8 l apa, 4 linguri smantana subtire, 1 lingurita de Vegeta + apa, sare.
Mod de preparare: 1. Se freaca bine pulpele de pui cu putina sare, boia si rozmarinul pisat si se prajesc in doua linguri de untdelemn, pana ce se rumenesc frumos. Se adauga rosiile taiate bucatele, catelul de usturoi curatat si zdrobit, vinul rosu si se lasa sa fiarba incet, circa 20 de minute. 2. Separat, se calesc gogosarii taiati cubulete, intr-o lingura de ulei bine incins, se sting cu apa si se mai lasa 15 minute sa fiarba incet, la foc mic. 3. Se adauga smantana si zeama de Vegeta, se amesteca si se lasa sa mai dea un singur clocot.
Friptura de porc cu vinete si cartofi
Ingrediente (pentru 4 portii): 600 g cartofi, 1 vanata, 1 crenguta de rozmarin, 5 linguri ulei de masline, sare, piper, 1 lingurita cimbru uscat, 2 rosii, 4 fripturi, 1 lingura de nuci taiate.
Mod de preparare: 1. Se spala cartofii si vanata. Cartofii se curata de coaja, apoi se taie toate legumele in cubulete. Rozmarinul, spalat si zvantat, se alege si se taie marunt. 2. Se prajesc vinetele in 3 linguri de untdelemn incins, se condimenteaza cu sare, piper si cimbru, dupa care se scot din tigaie. In locul lor, se pun cartofii si rozmarinul si se prajesc, amestecand intruna. Se adauga rosiile, taiate marunt, si se lasa sa fiarba la foc mic, circa 15 minute (cu capac). Se sareaza, se pipereaza. 3. Se spala carnea, se zvanta si se prajeste in untdelemnul ramas, circa 5 minute. Cand e aproape gata, se adauga nucile taiate si se lasa si ele sa se prajeasca usor. Friptura se serveste cu garnitura de vinete si cartofi cu rosii. Deasupra se presara rozmarin.
Ingrediente (pentru 4 persoane): 250 g cascaval, 3 linguri smantana dulce, 1 salata verde, 150 g ciuperci din conserva, 1 tulpina de telina, 1 para coapta, 1 mar rosu, 50 g nuci, 2 linguri zeama de lamaie, 3 linguri otet alb, 4 linguri untdelemn, sare, piper alb.
Mod de preparare: 1. Se taie cascavalul in bastonase subtiri. Se spala telina, i se scot frunzele si se taie tulpina in lamele fine. 2. Se curata para, se spala marul, se taie amandoua cubulete, se stropesc cu o lingura de zeama de lamaie si se amesteca cu telina si cascavalul. 3. Se prepara sosul, amestecand otetul cu sarea, piperul si incorporand apoi in ele smantana. 4. Se alege salata, se spala, se zvanta si se asaza frunzele pe un platou. Peste ele se rasfira ciupercile spalate si taiate felii subtiri si se stropesc cu sucul de lamaie ramas. 5. Se pune la mijloc compozitia de legume, fructe si cascavalul, deasupra se toarna sosul si se presara nucile rumenite intr-o tigaie (fara grasime) si frunzele de telina taiate marunt.
DulciuriFlanuri cu pere
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 pere frumoase, 1 lingura de suc de lamaie, 50 g faina, 3 oua, 50 g zahar pudra, 450 ml lapte, 40 g unt, o lingura de zahar tos, 1/2 lingurita de praf de scortisoara, 1 varf de cutit de sare.
Mod de preparare: 1. Curatati perele, scoateti-le semintele, taiati-le felii. Asezati-le in cerc, intr-o forma rotunda, cu diametrul de 23 cm, unsa cu jumatate din cantitatea de unt. Stropiti fructele cu suc de lamaie. 2. Bateti ouale si zaharul pudra, pana cand amestecul se albeste. Adaugati faina, scortisoara si sarea, bine amestecate inainte. 3. Turnati deasupra laptele cald, amestecati si varsati compozitia peste pere. Puneti deasupra restul de unt taiat bucatele. 4. Bagati forma in cuptor si lasati-o 35 de minute, pana cand suprafata devine aurie. Pudrati cu zahar tos.