Terine de varaTerina din branza de vaci
Ingrediente (pentru 6 persoane): 4 dovlecei, 600 g branza de vaci, 100 ml frisca lichida (smantana dulce subtire), 4 foi de gelatina (8 g), 1 legatura tarhon, 1 legatura patrunjel verde, sare, piper.
Mod de preparare: - Se spala dovleceii, se zvanta si se taie fasii subtiri (cu coaja cu tot). Se fierb 3 minute in aburi, se sareaza, se lasa sa se raceasca si apoi se pun sa se zvante pe un servet. - Se pune gelatina sa se inmoaie intr-un bol cu apa rece. Se da frisca sau smantana in clocot, se ia de pe foc si se incorporeaza gelatina inmuiata si scursa, ca sa se topeasca. Cand s-a racit (trebuie sa fie calduta), se introduce si branza de vaci impreuna cu verdeata taiata si se gusta de sare si piper. Se tapeteaza un vas de pamant sau o tava de chec cu folie de plastic (aceasta trebuie sa depaseasca marginile formei). Se asaza pe fund si pe margini fasii de dovlecel si se umple cu compozitia de branza, incorporand dovleceii ramasi. Se termina cu un strat de dovlecei, se indoaie marginile foliei peste umplutura si se baga la frigider, unde se tine cel putin 6 ore. Se rastoarna cand se serveste si se orneaza cu fire de verdeata si - eventual - cu bobite de coacaze rosii.
Terina din peste cu verdeata
Ingrediente (pentru 6 persoane): 600 g file de peste alb (salau, merluciu), 3 albusuri, 400 ml frisca nebatuta (smantana dulce subtire), 1 legatura tarhon, 1 legatura patrunjel, 1 legatura codite de ceapa verde, 1 lingura ulei, boia iute, sare, piper alb.
Mod de preparare: Se taie pestele bucatele si se marunteste cu robotul de bucatarie, pana ce devine ca un piure. Se incorporeaza albusurile - unul cate unul - mixandu-se in continuare. Se condimenteaza cu sare, piper si un varf de cutit de boia iute. - Se toarna compozitia intr-un castron care, la randul lui, se asaza intr-un recipient mai mare, cu bucati de gheata (glasoane). Se adauga frisca nebatuta sau smantana (lingura de lingura), amestecand puternic cu o lingura de lemn, si se mai gusta o data de sare si piper. Se baga vasul 15 minute la frigider. - Se taie verdeata fasii (cu foarfeca) si se incorporeaza intr-o treime din compozitia tinuta la rece. - Se unge cu ulei un vas de pamant sau o forma de chec si se umple, alternand spuma de peste fara verdeata cu cea cu verdeata. Se acopera vasul cu o hartie de calc unsa cu ulei, se asaza intr-o cratita cu apa, se baga in cuptorul incins la 175ยก C si se fierbe circa 45 de minute la bain-marie. Se scoate terina din cuptor, se lasa sa se raceasca si se tine la frigider pana a doua zi. Inainte de a o servi, se rastoarna si se taie felii. Ca garnitura: salata verde.
Terina de rosii cu sos de ansoa
Ingrediente (pentru 6 persoane): 1,5 kg rosii, 250 g masline negre fara samburi, 8 fileuri de ansoa in ulei, 80 g capere, 1 lamaie, 250 ml ulei de masline, 5 foi de gelatina (10 g), 2 fire de busuioc, sare, piper.
Mod de preparare: - Se inmoaie rosiile 30 de secunde in apa clocotita, se scurg, se curata de pielita si seminte (prin presare) si se taie bucati potrivite. Se pun intr-un vas de pamant impreuna cu 100 ml ulei, se sareaza, se pipereaza si se lasa sa se incalzeasca 20 de minute pe baie de aburi (bain-marie). - Intre timp, se prepara sosul: se scurg de ulei fileurile de ansoa, se pun in bolul robotului de bucatarie impreuna cu 200 g de masline si caperele scurse. Se mixeaza usor, adaugand - putin cate putin - 150 ml ulei, astfel ca amestecul sa fie ca o tocatura mai mare. Se gusta de sare si piper. - Se inmoaie foile de gelatina intr-un bol cu apa rece, se preseaza intre palme ca sa se scurga si se introduc in zeama de lamaie incalzita putin, ca sa se topeasca. Apoi, se incorporeaza in rosiile calde si se lasa sa se raceasca. - Se tapeteaza un vas de pamant cu folie de plastic (extensibila), se umple cu jumatate din rosii si se tine 15 minute la frigider, ca sa se inchege putin. Peste ele, se toarna sosul de ansoa, se presara 10 masline taiate in sferturi si se acopera cu rosiile ramase. Se indoaie marginile foliei peste terina, se baga din nou la frigider si se tine minimum 6 ore. Inainte de-a o servi, se rastoarna si se decoreaza cu masline si frunzulite de busuioc.
- Pentru cele din peste: - o maioneza cu ierburi aromate, la care se adauga putina frisca batuta, ca sa fie mai spumoasa; - un sos de rosii cu ardei iute; - un sos vinegreta preparat din otet de mere si ulei de masline.
- Pentru cele din legume: - un sos cu branza de vaci, smantana si verdeata; - o maioneza cu multa lamaie; - o maioneza cu mustar, subtiata cu smantana.
DulciuriSavarina cu fructe
Ingrediente (pentru 4 persoane): Savarina - 90 g faina, 90 g zahar, 2 oua, 2 linguri lapte, 1 lingurita praf de copt, 2 linguri ulei, 1 varf de cutit sare. Fructele - 2 piersici, 2 caise, 150 g mure, 100 g zmeura, 1 lingura zahar, 2 linguri visinata. Siropul - 150 g zahar, 1 lamaie.
Mod de preparare: - Siropul: Se pun la fiert 300 ml de apa impreuna cu zaharul si coaja rasa de lamaie. Dupa ce da in cateva clocote, se acopera cu un capac si se lasa sa se raceasca. - Aluatul: Se freaca galbenusurile cu zaharul, pana ce incep sa se albeasca, apoi se incorporeaza laptele, pe urma faina amestecata cu praful de copt. - Bateti albusurile spuma, cu un varf de cutit de sare si incorporati-le usurel in compozitie. - Umpleti 4 forme de savarina pe doua treimi. Bagati-le la cuptor si coaceti-le 15 minute. - Scoateti savarinele din forme. Puneti-le intr-un vas adanc, cu ajutorul unei linguri; stropiti-le, fierbinti, cu siropul racit si strecurat. Dupa ce-au absorbit complet lichidul, se baga la frigider doua ore. - Spalati si stergeti caisele, curatati piersicile de pielita. Taiati-le cubulete. Fructele de padure se spala si se lasa sa se scurga. - Se pun toate fructele intr-un castron. Se pudreaza cu zahar, se stropesc cu visinata si se baga la frigider. - Cu cateva minute inainte de a le servi, se pun fructele si zeama lasata in adancitura din mijlocul savarinelor si de jur-imprejurul lor pe farfurii si se garnisesc cu frisca batuta.