Bucatarie de sezonSalata Cezar
Reteta ii apartine unui italian, Cesare Cardini, din oraselul mexican Tijuana (la granita cu Statele Unite) si s-a raspandit in toata America, unde este considerata o adevarata "poezie".
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 catei de usturoi, 160 ml ulei de masline (presat la rece), 100 g parmezan (sau cascaval), 3 fileuri (sarate) de ansoa, 2 galbenusuri proaspete, 2-3 linguri zeama de lamaie, 1 lingurita sos Worcester, sare, piper, 6 felii paine (toast-uri groase de 1 1/2 cm), 2 capatani salata verde (eventual marule - salata cu frunza groasa si creata).
Mod de preparare: Se curata cateii de usturoi si se taie in doua. Cu una dintre jumatati se freaca bine castronul pentru salata, restul se piseaza, se amesteca cu uleiul si se lasa sa se patrunda 30 de minute. Jumatate din parmezan se taie fasii subtiri si se pune deoparte, cealalta jumatate se da pe razatoarea mica si se foloseste la prepararea sosului. Se spala fileurile de ansoa cu apa rece, se zvanta, se toaca marunt, se pun in castronul pentru salata si se zdrobesc cu furculita. Se adauga galbenusurile, zeama de lamaie, sosul Worcester, sare, piper si usturoiul scos din ulei. Se freaca bine cu telul si, cand devin ca o crema, se toarna 100 ml de ulei (in care a stat usturoiul), la-nceput picatura cu picatura, pe urma cate-un fir subtire si se bat in continuare pana ce sosul incepe sa se-ngroase. Se incorporeaza parmezanul ras si se mai gusta o data de sare si piper. Se-ncinge cuptorul la 180¡C, se taie painea cubulete (fara coaja) si se asaza intr-o tava unsa cu jumatate din uleiul (cu gust de usturoi) ramas. Se stropesc cu restul de ulei, se baga la cuptor si se lasa 20 de minute sa se rumeneasca (dupa 10-15 minute se stinge focul, caldura fiind suficienta pentru ca painea sa se rumeneasca frumos). Cand sunt gata, se scot din cuptor. Se curata salata, se spala, se zvanta bine intr-un stergar, se taie bucati potrivite si, inainte de-a o servi, se amesteca usor cu sosul din castron si cu parmezanul. Peste ea se presara crutoanele (cubuletele de paine) rumenite.
Paste cu rosii si branza de oaie
Ingrediente (pentru 4 persoane): 800 g rosii, 1 catel de usturoi, 1 lingurita de oregano, 400 g paste fainoase (melcisori sau scoici), sare, 2 linguri unt, 2 linguri ulei de masline, piper, 30 g seminte de pin, 100 g telemea de oaie.
Mod de preparare: Se spala rosiile, se scufunda in apa clocotita, se curata de pielita si se taie marunt. Usturoiul curatat se taie feliute. Se fierb pastele "al dente" in apa cu sare. Se pune la incins o lingura de ulei si una de unt si se caleste usturoiul circa un minut, dupa care se adauga rosiile, oregano, sare si piper si se lasa 5 minute sa fiarba incet. Se incorporeaza pastele fierte si scurse, se amesteca bine si se gusta inca o data de sare si piper. Se incinge restul de ulei si de unt si se rumenesc semintele de pin, care se presara peste melcisori (sau scoici) impreuna cu telemeaua sfaramata.
Pulpe de pui cu sos de ardei
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 cepe (200 g), 2 ardei grasi galbeni, 2 ardei grasi rosii, 60 g sunca afumata (bacon), 4 pulpe de pui (a 200 g), sare, piper, 1/2 lingurita cimbru uscat, 250 g pasta de tomate.
Mod de preparare: Se curata ceapa si se taie rondele. Ardeii, curatati de nervuri si seminte, se taie marunt, iar baconul se taie fasii. Se spala pulpele de pui, se zvanta si se freaca cu sare, piper si cimbru. Se pun fasiile de bacon intr-o cratita si se prajesc pana ce devin crocante. Se scot si in grasimea lasata se prajesc putin pulpele de pui. Apoi, se introduc ceapa si ardeii care se dunstuiesc si ele circa 5 minute. Se adauga pasta de tomate, se condimenteaza, se pun si pulpele de pui, se acopera vasul cu un capac si se lasa sa fiarba incet, cam 40 de minute. Se incorporeaza si fasiile de bacon si se baga 5 minute la cuptor - sub grill - ca sa se rumeneasca frumos carnea.
Dulciuri Cu FructeSos de cirese cu branza de vaci
Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g cirese, 400 g branza grasa de vaci, 100 ml frisca lichida, 150 g zahar tos, 2 plicuri de zahar vanilat + 1 lingura de supa cu zahar, 1/2 portocala, 1 baton de vanilie.
Mod de preparare: - Puneti ciresele fara samburi intr-o cratita impreuna cu zaharul, sucul stors al jumatatii de portocala si batonul de vanilie taiat in doua pe lung si apoi fiecare parte in jumatate. - Lasati sa fiarba totul pe foc mic, 30 de minute. - Bateti frisca (sa fie rece) si adaugati zaharul. Incorporati-o in branza de vaci, bine frecata inainte. Impartiti-o in patru cupe sau castronase si turnati deasupra fiertura de cirese calduta.
Prajitura cu cirese
Ingrediente (pentru 8 persoane): 500 g cirese, 150 g faina, 150 g zahar + 2 linguri de zahar, 4 oua, 400 ml lapte, 4 linguri de rachiu de cirese sau visinata, 40 g unt.
Mod de preparare: - Puneti ciresele curatate de samburi pe fundul unei forme rotunde, unsa cu unt (20 g). Amestecati ouale cu zaharul pana cand compozitia se albeste. Adaugati rachiul de cirese sau visinata, apoi faina si laptele, pentru a obtine un aluat uniform. - Turnati-l peste cirese. Presarati pe deasupra bucatele de unt (20 g). Bagati forma la cuptor vreme de 40-45 de minute. Pudrati prajitura cu cele doua linguri de zahar tos.