Salata, ca fel principal- Vedetele bucatariei de vara -Salata de spanac cu oua moi si peste afumat
Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g spanac, 250 g cartofi noi, 4 oua, 300 g somon (sau alt peste) afumat, 100 g miez de nuca, 2 cepe rosii, 5 codite de ceapa verde, 100 ml smantana (frisca nebatuta), 1 lingurita cu varf de mustar iute, 2 linguri zeama de lamaie, sare, piper macinat.
Mod de preparare: Se spala cartofii si se fierb circa 10 minute intr-o oala mare cu apa sarata, apoi se scurg si se lasa sa se raceasca. In apa care fierbe se introduce spanacul cat sa se opareasca, se scoate si se lasa sa se scurga intr-o sita. Se introduc si ouale, se lasa 5 minute, se scot si se baga imediat sub un jet de apa rece. Se taie pestele lamele subtiri, samburii de nuca se zdrobesc, iar ceapa curatata se taie pestisori. Se curata de coaja cartofii (reci) si se taie rondele ceva mai groase, iar cand ouale s-au racit, se curata si ele, avand grija sa ramana intregi. Se prepara sosul, amestecand un varf de cutit de sare, putin piper, mustarul, zeama de lamaie si smantana. Cand s-a legat, se incorporeaza coditele de ceapa verde taiate bucatele (cu foarfeca). Se asaza frunzele de spanac pe patru farfurii, se adauga rondelele de cartofi, lamelele de peste, ceapa si nuca zdrobita, se pune la mijloc cate un ou moale, si deasupra se toarna sosul (chiar inainte de a servi salata).
O idee: somonul (pestele) afumat se poate inlocui cu felii subtiri de carnat afumat, fiert 30 de minute pe foc iute, la care se adauga cativa castraveciori murati taiati marunt.
Salata de macaroane cu legume calite
Ingrediente (pentru 4 persoane): 300 g macaroane scurte, 1 vanata, 2 ardei (rosu si galben), 200 g dovlecei, 500 g rosii, 2 cepe, 100 ml ulei de masline, 2 catei de usturoi, busuioc, sare, piper.
Mod de preparare: Ceapa curatata si tocata marunt se caleste in jumatate din cantitatea de ulei. Celelalte legume se spala si se zvanta. Dovleceii taiati in patru (pe lung) si apoi in bucati mai mici se dunstuiesc si ei impreuna cu ceapa circa 10 minute, la foc potrivit, amestecand intruna. Se curata ardeii de seminte si se taie fasii, iar vanata se taie in patru si apoi in felii mai groase. Cu o lingura pentru spuma se scot ceapa si dovleceii din tigaie si se pun intr-un castron. Se incing inca doua linguri de ulei, se dunstuiesc doua minute ardeii si feliile de vanata, se sareaza, se face focul mai mic si se lasa sa fiarba - cu capac - inca 15 minute, amestecand intruna. Se spala rosiile, se taie in patru si se indeparteaza semintele (prin apasare). Se fierb macaroanele al dente in apa cu sare, dupa care se lasa sa se scurga. Se scot din tigaie vanata si ardeii, se pun in castron impreuna cu dovleceii si ceapa si in uleiul ramas se prajeste (fara sa se rumeneasca) usturoiul curatat si taiat feliute. Se adauga rosiile si se lasa sa fiarba 5 minute la foc iute. Se stinge focul, se incorporeaza macaroanele, se sareaza, se pipereaza si se amesteca bine. Se rastoarna in castron, se mai amesteca inca o data si se decoreaza cu frunzulite de busuioc. "Ghiveciul" astfel preparat se serveste rece sau caldut.
Legume crude cu sos de sardine
Ingrediente (pentru 6 persoane): 2 bulbi de telina, 2 ardei grasi, 1 castravete, 1 kg rosii marunte. Pentru sosul de ansoa - 250 ml ulei de masline, 2 catei de usturoi, 100 g file de sardine (la sare), 1 lingurita otet, piper.
Mod de preparare: Se spala, se curata si se taie marunt toate legumele si se asaza pe un platou (ceva mai adanc). Intr-un bol termorezistent se sfarma sardinele spalate si zvantate si se amesteca bine cu usturoiul presat. Se pune pe baie de apa si se adauga otetul, batand intruna cu telul. Se incorporeaza uleiul - putin cate putin - si cand sosul se-ngroasa si devine omogen, se condimenteaza cu piper. Sosul se serveste caldut, impreuna cu cruditatile.
Salata elvetiana cu salam
Ingrediente (pentru 4 persoane): 350 g salam (cel pe care il preferati), 250 g cascaval "Dalia" proaspat, 2 cepe mari, 2 castraveti acri mari, 4 linguri de otet aromat, 8 linguri de untdelemn de floarea-soarelui, 1 lingurita de mustar tare, putina boia, 1 varf de cutit de zahar, sare, piper alb macinat.
Mod de preparare: - Se taie salamul si cascavalul in bastonase subtiri. Se curata ceapa. Una se taie feliute, cealalta se toaca (nu foarte marunt). Se taie castravetii acri in cubulete. - Se amesteca otetul aromat cu mustarul, se adauga putina sare, dar mult piper, se pune praful de zahar. Turnati uleiul amestecand. Combinati ingredientele salatei cu sosul. Puneti salata pe un platou. Pudrati-o deasupra cu un praf de boia.
DulciuriTarta dulce cu branza de vaci si menta
Ingrediente (pentru 6 persoane): Pentru aluat - 250 g faina, 125 g unt, 90 g zahar, 1 ou, 2-3 linguri lapte (sau apa), sare, coaja rasa de lamaie. Pentru umplutura - 400 g branza de vaci, 4 oua, 4 linguri cu varf de zahar pudra, 200 g stafide, 1 legatura menta proaspata.
Mod de preparare: Untul taiat bucatele se amesteca cu faina - cu ajutorul unei furculite -, apoi se adauga restul ingredientelor si se face un aluat destul de tare pentru a putea fi intins. Se lasa o ora la rece sa se odihneasca, se imbraca cu el o tava pentru tarta, se inteapa pe fund cu furculita si se coace circa 10 minute. Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca. - Intre timp, se sparg ouale si se separa albusurile de galbenusuri. Se freaca bine galbenusurile cu zaharul pudra si se adauga branza de vaci, stafidele si menta taiata marunt. Se bat albusurile spuma, se incorporeaza usor in compozitie, aceasta se toarna peste aluatul de tarta si se baga la cuptor. Se lasa circa 30 de minute, pana ce creste si se rumeneste frumos. Se scoate din forma si se serveste rece.