Povestea stelutei care a devenit stea
Lucia Dumitrescu
- castigatoarea concursului "Ploaia stelutelor", organizat de Televiziunea Romana (Tvr 1) -"Sunt un copil fericit.
Vin dintr-o familie unita, am bunici, nu suntem bogati, nici saraci""Imi plac concursurile pentru copii. Ar trebui sa se faca mai multe, ca sa se vada ca-n tara noastra nu sunt numai aurolaci si handicapati"
- Lucia, esti castigatoarea trofeului "Ploaia stelutelor". As vrea sa te intreb...
- Ma inregistrati pe reportofon?
- Da.
- Atunci v-as ruga sa-mi spuneti dinainte intrebarile, sa stiu cum sa va raspund.
- Ti-e frica de interviuri? In concurs n-ai avut emotii deloc.
- Asa am vazut ca se procedeaza in lumea cantaretilor si nu vreau sa gresesc...
- Iti pun o intrebare usoara. Nu ti se pare greu sa-i imiti pe cei mari?
- Nu, de ce? Copiii trebuie, mai devreme sau mai tarziu, sa faca ceea ce fac oamenii mari, nu? Problema e ca nu poti sa imiti pe oricine, trebuie sa-ti placa cel pe care-l copiezi, sa ai ceva comun cu el. Mie nu mi s-a parut greu s-o imit pe Madalina Manole sau pe Whitney Houston. M-am distrat. Ceva-ceva ati ghicit totusi - sunt obosita cateodata, caci sunt mereu plecata la concursuri si preselectii, la repetitii, si imi pare rau ca nu mai am vreme sa ma mai joc.
- Lucia, in ochii copiilor tu esti o adevarata vedeta. Ai voce buna, prezenta scenica dezinvolta. Crezi ca-ti vei face o cariera din muzica?
- Nu stiu acum. Numai Dumnezeu stie. Daca-mi va da noroc si sanatate, poate. Mi-ar placea. Am fost la multe concursuri, festivaluri, la emisiuni de televiziune. Imi plac concursurile pentru copii si ar trebui sa se faca si mai multe, ca sa se vada ca in tara noastra nu sunt numai handicapati si aurolaci cu Sida. Dar ca sa-mi fac o cariera din muzica, eu stiu ca mai am multe de invatat si ca familia mai trebuie inca sa ma ajute si sa ma sustina, asa cum a facut-o si pana acum, adica sa fie alaturi de mine la concursuri. Imi place familia mea, pentru ca suntem uniti, ne intelegem bine si lumea chiar ne invidiaza pentru asta. Imi vine sa plang de multe ori cand vad la televizor copii orfani sau abandonati. Trebuie sa le multumesc parintilor mei ca m-au ajutat sa ajung la Bucuresti, la acest concurs, si stiu ca bucuria premiului e si a lor. Mama si tata mi-au dat mereu curaj. Niciodata nu mi-au spus insa, asa cum am auzit eu in culise pe cineva: "Fata mamii, sa fii prima, sa iei tot, sa-i spargi, mama!". E un mare defect sa spui asa ceva ca parinte. Stiti ce mi-a spus mama inainte de concurs? "Sa fii linistita, sa n-ai emotii, sa fii tu insati. Suntem siguri ca nu te vei face de ras." E important sa-ti spuna cineva inainte de concurs ca are incredere in tine. Sunt importante si premiile, te incurajeaza, iti dau un imbold, chef de lucru, de repetitii. Parca nu-ti mai pare rau ca nu te-ai jucat atata cu prietenii in fata blocului si ca ai facut vocalize cu d-l profesor Ungureanu...
- Sa revenim la "Ploaia stelutelor". Te-ai asteptat sa castigi?
- M-am temut doar de frumoasele si talentatele fete care le-au imitat pe Celine Dion si pe Barbra Streissand, desi toti concurentii au fost bine pregatiti. Am castigat pentru ca, poate, am avut mai putine emotii decat ele si am stiut astfel sa-mi pun in valoare mai bine calitatile vocale. Dar ele n-ar trebui sa fie suparate pe mine, pentru ca la orice concurs sunt castigatori si invinsi. Asta se stie. Trebuie sa stii sa si pierzi, desi e tare, tare greu, si eu am patit-o odata. Ceea ce m-a intristat pe mine la cateva concursuri a fost faptul ca am vazut ca se trag sfori, pentru ca sa castige anumiti copii. E tare rau, pentru ca nu-ti mai vine sa mergi la nici un concurs. Te descurajeaza.
- Lucia, poti sa faci portretul unei "minivedete"?
- Da! Uitati-va la mine! Sunt un copil fericit; vin dintr-o familie unita, am bunici, nu suntem nici bogati, nici saraci. Cred ca Dumnezeu iti da putere sa ajungi departe, daca ai credinta in puterile tale.
Parintii Luciei, Ioana si Eugen Dumitrescu
"Daca familia e unita, rastorni muntii!"
- Ioana si Eugen Dumitrescu, sunteti doi parinti fericiti - fetita dvs., Lucia, a castigat trofeul concursului "Ploaia stelutelor". A fost greu drumul alaturi de ea pana la obtinerea acestui rezultat?
Ioana Dumitrescu: - Lucia a inceput sa cante pe la 6 ani, cand o imita pe Madalina Manole, pe care o admira mult. Atunci am si dus-o la un profesor de la Clubul elevilor din Buzau, orasul in care traim, d-l Constantin Ungureanu, care a testat-o si ne-a confirmat ceea ce noi observasem dinainte: ca are calitati pentru a face muzica. Apoi, daca am vazut ca ei ii place, ca e atrasa de acest domeniu, ne-am hotarat s-o incurajam, mai ales ca si eu, si sotul meu iubim muzica, ascultam multa muzica buna si uneori mai cantam si noi, cand ne-ntalnim cu prietenii apropiati. Am dat-o pe Lucia la lectii de pian acum doi ani, cand am vazut ca ia din ce in ce mai multe premii la concursurile la care se prezenta: la Baia-Mare - la "Ursuletul de aur", la Onesti - la "Ti amo" - concurs international pentru copii, la preselectia "Ploii stelutelor" si la multe altele. Am inteles ca suntem datori s-o sustinem si sa facem tot ce putem pentru a o ajuta sa-si dezvolte acest talent, cu care a inzestrat-o Dumnezeu. Vedeti dvs., Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga in straita!. Stiu ca avem mult de luptat ca s-o ajutam. E o crima sa faci un copil si-apoi sa-l lasi sa creasca precum un copac in padure, fara supraveghere si indrumare. E important talentul, dar e nevoie de sustinere din partea familiei si, mai ales, de un dascal bun. Eu si sotul meu suntem salariati la o unitate militara, n-avem cu alte cuvinte salarii foarte mari, dar tot ceea ce avem ne-am propus sa investim in copii. Mai avem un baietel in clasa a Viii-a, pasionat de calculatoare si pictura. Cred ca aceasta este cea mai sigura investitie pe termen lung posibila in Romania de azi. Investitia in copii. Roadele intr-o asemenea investitie vin mai tarziu. Noi avem rabdare si incredere si le asteptam.
Eugen Dumitrescu: - Salvarea Romaniei vine de la acesti copii. E important, deci, sa-i educam asa cum se cuvine. Unii au o calitate, un talent, altii sunt inzestrati intr-un alt domeniu. Numai completandu-se si nicidecum invidiindu-se, ei vor putea face ceva pentru tara asta. In ziua de azi, responsabilitatea parintilor este uriasa. Din pacate, nu toti gandesc asa. De cand am venit aici la filmari cu Lucia, eu am ramas impresionat de felul in care se lucreaza in televiziune. Cei de aici sunt integrati intr-o echipa extraordinara, se sincronizeaza perfect, fiecare stie ce are de facut, nu sunt comentarii, se vede ca isi fac cu daruire meseria. Eu cred ca asa trebuie sa fie si intr-o familie. Si familia e o echipa, o echipa pe viata, in care e bine ca totul sa mearga snur. Daca familia e unita, rastorni muntii!
- Sa revenim la Lucia. Nu credeti ca atatea preselectii, concursuri, spectacole, pregatiri zilnice ii fura din copilarie, ca se maturizeaza prea repede?
Ioana Dumitrescu: - Lucia e pe scena de la 6 ani, e obisnuita cu publicul, nu mai are emotii. Noi am vazut ca e inzestrata si am ajutat-o sa faca ceea ce-i place. N-am fortat-o si nici nu vrem asta. Incercam s-o ajutam sa-si traiasca asa cum e bine copilaria. Nu vrem ca atunci cand va fi de 20 de ani, sa ne reproseze ca am obligat-o la ceva impotriva vointei ei. Ea are timp de joaca si de excursii, face vacantele la bunici, mamaia a invatat-o sa croseteze hainute pentru papusi si bundita pentru catel. In privinta viitorului ei, ea va decide, atunci cand va veni vremea. Noi o vom sustine cat vom putea si venim in intampinarea dorintelor ei cu tot ce avem. Nu vom incheia contracte cu tot felul de case de discuri numai pentru a castiga bani. Noi nu putem exploata talentul ei. Nu acesta este interesul nostru. Ea trebuie sa se formeze acum, sa se perfectioneze, sa invete, pentru ca, atunci cand va trebui, sa poata sa decida singura.
Felicitam Televiziunea Romana pentru stradania ei de a scoate la suprafata normalitatea si frumusetea vietii copiilor. Concursul "Ploaia Stelutelor" - un veritabil triumf profesional - a demonstrat un adevar de care aveam nevoie: in Romania, copilaria se afla la locul ei. Fete si baieti inteligenti, talentati si frumosi, ne-au dovedit ca acolo unde exista familii inchegate si parinti responsabili, viitorul isi deschide larg portile. Avem si orfani, si aurolaci - Dumnezeu sa-i aiba in paza! -, dar mai ales copii de exceptie, care ne dau speranta ca lumina pe care o asteptam straluceste deja pe cer.
Felicitari, d-na Doina Anastasiu! (dvs. si intregii echipe)
Bravo, Cosmin Cernat! (Nu-ti pierde nici de acum inainte "firescul" - cel mai mare atu al tau.)"Formula As"
Prezentatoarele emisiunii "Ploaia stelutelor"
Alexandra Elisabeta Bertea"O sa fiu frumoasa ca Ileana Cosanzeana. Suta la suta"
- Eu n-am emotii niciodata. La televiziune sunt de la varsta de 3 ani. Atunci am inceput sa cant. Pe la 8 ani si jumatate am fost la "Arca Marinei" si m-au ales primarita copiilor din Bucuresti, si acuma, la 10 ani, prezint emisiunea asta, fac gimnastica aerobica, prezentare de moda, studiez limba engleza, ce-mi mai lipseste? De ce sa am emotii?
- Eu stiu? Ma gandesc ca esti doar un copil si ca toate aceste repetitii iti fura din timpul de joaca, din timpul in care ai putea citi povesti...
- Imi plac povestile, dar nu-mi place sa le citesc eu. Stiu ca in povesti e un strop de adevar, ca sunt acolo fapte care s-au petrecut demult. Dar nu cred in zane, ca n-am vazut niciodata. Si cred ca stiu ce vrei sa ma mai intrebi acum...
- Ce?
- Cred ca vrei sa zici ca eu sunt ca o zana, asa imbracata in costumul de filmare, nu?
- Ti-ar placea sa-ti spun ca esti ca o zana, desi nu crezi in zane?
- Bineinteles, multa lume mi-a zis asa si de aceea ma invidiaza toate fetele. Eu stiu c-o sa fiu cea mai buna prezentatoare de la televiziune, am si visat asta si stiu c-o sa fiu frumoasa ca Ileana Cosanzeana, suta la suta. Problema e ca nu stiu cum arata Ileana Cosanzeana, dar o sa citesc o carte si-o sa va spun atunci.
- De ce crezi ca ai fost aleasa sa prezinti "Ploaia stelutelor"?
- Pentru ca sunt dezinvolta, libera, nu ma pierd daca ma aplauda lumea, nu ma sperii usor, nu rosesc si pentru ca, daca mai trebuie sa invat ceva, o sa-mi spuna doamna Anastasiu, ca de dansa ascult.
- Alexandra, de ce te tot uiti in oglinda cand vorbesti cu mine?
- Nu stii? Trebuie sa ma controlez tot timpul ca sa arat bine. In camera mea n-am oglinda, dar am la cutiutele de ruj. Mama ma tot cearta ca ma rujez toata ziua, zice ca-mi aspresc buzele, dar o vedeta trebuie sa fie totdeauna machiata si sa arate bine, nu? Eu ma machiez si cand ma joc cu papusile si am atatea, ca nici nu pot sa le numar...
Georgiana Neculaiu"Stelute vor fi intotdeauna. Si in muzica, si pe cer"
E "mata" mica, cum le spune Cosmin Cernat, prezentatorul senior, "oficial" celor doua prezentatoare ale sale. E "Piticotul". N-are frati si e multumita pentru ca e singura la parinti, caci se poate astfel bucura de toata dragostea lor si a bunicilor.
Sarbatoarea care-i place cel mai mult e vacanta, caci atunci se da in masinute cat vrea. Acum are 10 ani si e in televiziune de la 3 ani. A cantat, a dansat, a prezentat moda. La scoala e tare la literatura si face niste compuneri grozave. A citit "Cuore" si "Singur pe lume" si-i pare rau ca exista si oameni rai. Stie ca a fost aleasa in echipa de prezentatori a emisiunii pentru ca e frumoasa si cuminte.
- Georgiana, iti place ceea ce faci aici, la televiziune?
- Da, desi ma gandesc ca eu n-o sa cant mult cand o sa fiu mare. Nu-mi prea place muzica. Viitorul meu o sa fie mai usor, caci eu o sa fiu medic veterinar. Iubesc mult animalele si am vazut ca ele se inteleg mai bine decat oamenii. Intre oameni e multa invidie si mie nu-mi place asta.
- Tu ai animale acasa?
- Da, am o pisica si-un hamster, care se miros toata ziua. Cred ca cea mai fericita zi din viata mea a fost ziua in care am primit motanul - cadou la implinirea varstei de 9 ani.
- Dar tu nu esti fericita si pentru faptul ca ai fost aleasa sa prezinti emisiunea "Ploaia stelutelor"?
- Oh! Ba da, m-am bucurat mult, am sarit in sus de bucurie, am spus la toata lumea, i-am spus si Dianei - catelusa pe care o tine bunica la curte. Cum sa nu ma bucur? Toti prietenii mei sunt aici, in televiziune. Am invatat multe lucruri aici. Mi-a fost greu la inceput, dar cand ma uitam la doamna Anastasiu, imi treceau emotiile. Dansa m-a invatat cum sa vorbesc pe scena, cum sa fac interviuri, ce sa-i intreb pe concurenti si pe parintii lor. Acuma, nu mai am emotii.
- Cine te-a dus pe tine prima data la televiziune?
- Mama si tata, fiindca imi placea sa dansez samba toata ziua, cand aveam patru ani. Si tot ei ma aduc si acuma la filmari.
- Esti o maestra a interviului. Crezi ca eu te-am intrebat tot ce trebuia?
- Nu, ai uitat sa ma intrebi daca-mi plac povestile...
- Te intreb acum, iti plac?
- Nu-mi plac decat povestile adevarate, adica acelea care s-au intamplat sigur, nu acelea cu zane si fantome. Eu nu cred in povesti pentru bebelusi. Si-ai mai uitat sa ma intrebi daca imi place cand ma striga copiii Steluta si iti mai spun ca tare as vrea sa-mi ramana numele asa, nu "Aia de la <<Ploaia stelutelor>>".
- Iti pare rau ca s-a incheiat concursul "Ploaia stelutelor"?
- Intr-un fel da, dar s-a incheiat numai prima editie, concursul acesta nu se poate opri, o sa se reia. Stelute vor fi totdeauna. Si in muzica, si pe cer.
Doina Anastasiu,
producatorul emisiunii "Ploaia stelutelor""Sa dea Dumnezeu ca stelutele de azi sa ajunga stele de prima marime in muzica romaneasca"
- Doamna Doina Anastasiu, sunteti producatorul emisiunii "Ploaia de stele" si a celei de curand incheiate, "Ploaia stelutelor". Cum de v-a venit ideea sa lucrati si cu copiii?
- Simplu. Copiilor le place sa-i imite pe cei mari, n-ati vazut doar ca fetitele se imbraca in toaletele mamelor, ca "imprumuta" pantofii cu toc, ca baietii imita gesturile tatilor? In principiu, imitatia poate fi o premisa buna, cu conditia ca modelele sa fie de calitate. Am pornit deci de la acest spirit de imitatie atat de prezent la cei mici. M-am gandit apoi ca tinerilor, copiilor, le place muzica buna, ca ei ii stiu pe cantaretii romani si straini si am sperat ca va fi o emisiune cu o buna audienta, ceea ce s-a si dovedit pana la urma. Si, nu in ultimul rand, mi-am dorit de mult o emisiune de promovare a muzicii de calitate, intr-o alta varianta decat cea cunoscuta pana acum, sub forma de concert - intr-o maniera mai atractiva, oarecum. Asa s-a nascut Ploaia de stele si de stelute si nu pot sa fiu decat bucuroasa, pentru ca sunt semne ca emisiunea este pe gustul telespectatorilor mari si mici. Emisiuni de acest tip se realizeaza in alte tari de peste 10-15 ani. De ce n-ar merge si la noi? Deja ne-am gandit sa reluam "Ploaia stelutelor" intr-o varianta imbunatatita.
- In Televiziunea Romana se vorbeste despre talentul dvs. de a lucra cu cei mici. E greu de realizat emisiuni cu si despre copii?
- Copiii au, pe langa talent muzical, si un mai dezvoltat talent actoricesc decat adultii. Ei nu raman amatori niciodata in ceea ce fac, asa cum se intampla cu cei mari. Daca au simt artistic si lucrezi cu ei, obtii rezultate extraordinare, pentru ca ei se daruie fara rezerve, n-au retineri. In general, n-au nici emotii, pentru ca sunt copii bine pregatiti inca de la varste foarte mici, obisnuiti cu lumea spectacolului. Ajung la noi, in urma preselectiilor, copii care au facut muzica si spectacol incepand cu varsta de 3-4 ani, fie la Palatul Copiilor, fie la gradinita, ori la tot felul de cercuri si cluburi. Sunt copii care au trecut prin concursuri, prin fata unor jurii, sunt obisnuiti cu asa ceva si ceea ce fac este un spectacol intreg, complex, nu neaparat doar muzica. Dar, ca sa obtii cu adevarat rezultate bune cu ei, este important sa le arati ca-i apreciezi, ca-i iubesti. Ca sa se deschida sufletelul lor in fata ta, trebuie sa simta caldura, siguranta, aprobare.
- In lumea televiziunii de astazi, care duce o mare lipsa de adevarati profesionisti, numele dvs. reprezinta o garantie a succesului. Ce insusiri trebuie sa aiba un bun realizator de programe de televiziune?
- Televiziunea e ca un viciu, care, ca orice viciu, se invata numai in colectiv. E important de subliniat ca un realizator de programe face parte dintr-o echipa si se bazeaza pe o echipa, in care fiecare e important, pentru ca fiecare are locul lui bine stabilit. Un bun realizator trebuie insa sa stie, la o adica, sa acopere activitatea tuturor compartimentelor in care se realizeaza emisiunea. De asemenea, un bun realizator de emisiuni Tv trebuie sa stie ca familia sa va fi sacrificata, pentru ca sunt emisiuni care cer nu ceasuri, nu ore, ci zile si saptamani de munca si de filmare. Nimic nu se poate face insa fara pasiune, si cei care stiu sa raspunda cel mai bine acestui "sacrificiu" sunt copiii. "Ploaia stelutelor" este o sansa pe care le-am dat-o celor talentati si perseverenti. Sa dea Dumnezeu ca stelutele de azi sa ajunga stele de prima marime in muzica romaneasca.Otilia Teposu
Fotografii de Iulian Ignat