Patiserie cu verdeturi aromatePaine cu ierburi aromate
Ingrediente (pentru o paine mare): 500 g faina + 50 g faina pentru planseta, 20 g drojdie, 1 lingura busuioc taiat (cu foarfeca), 1 lingura rozmarin tocat, 2 lingurite frunzulite de cimbru, 3 linguri ulei de masline, 2 lingurite rase de sare.
Mod de preparare: Se sfarma drojdia si se inmoaie in 100 ml de apa. Se adauga 125 g faina, se framanta 2 minute, apoi se acopera si se lasa 30 de minute sa se odihneasca si sa-si dubleze volumul. In aluatul astfel preparat se adauga 375 g faina, sare, ulei si circa 80 ml de apa si se framanta incet. Cand aluatul este neted, se incorporeaza busuiocul si rozmarinul si se continua framantatul, pana ce se desprinde de pe margini si se aduna la mijloc - suplu si lucios. Se acopera cu un stergar, se lasa sa creasca aproximativ 2 ore si jumatate, se mai framanta 2 minute si se formeaza o paine rotunda care se asaza pe planseta infainata. Se acopera painea cu un servet si se lasa astfel 45 de minute sa-si dubleze volumul. Se presara apoi frunzulitele de cimbru, se baga in cuptorul incins si se coace circa 30 de minute. (Painea e coapta nu cand s-a rumenit coaja, ci cand, ciocanita cu degetele in partea inferioara, suna a gol.)
Paste cu frunze de patrunjel
Ingrediente (pentru 4-5 persoane): 400 g faina + 100 g pentru planseta, 4 oua, 3 fire de patrunjel, 12 frunze de busuioc, 50 g parmezan sau cascaval, 2 linguri smantana, 2 linguri ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare: Se pune faina intr-un castron (sau pe planseta), se face o gropita la mijloc si se incorporeaza ouale, aducand faina de la margine spre interior. Se framanta puternic circa 5 minute. Se ruleaza aluatul, formandu-se o sfera, apoi se rupe, se formeaza din nou sfera si se repeta procedeul de inca doua ori. Se acopera cu o folie de plastic si se tine 2 ore la rece. - Se-ntinde o foaie de 3 mm grosime, se pun frunzele de patrunjel pe jumatate din ea si se acopera cu cealalta jumatate. Se-ntinde din nou, de data aceasta foaia avand doar 1,5 mm grosime. Se taie dreptunghiuri, triunghiuri, patrate sau se strang la mijloc formandu-se fluturi (sau fundite). Se acopera cu un stergar si se lasa sa se usuce circa o ora. Pastele astfel preparate se fierb 4 minute in apa cu sare, dupa care se lasa sa se scurga. Se asezoneaza cu smantana si ulei de masline, se sareaza, se pipereaza, se presara parmezan ras si frunze taiate de busuioc si se servesc imediat.
Frunze de salvie in aluat
Ingrediente (pentru 4 persoane): 20 frunze de salvie, 100 g faina, 2 oua + 1 albus, 80 ml bere, 1 lingura ulei de masline, sare, piper, ulei pentru prajit.
Mod de preparare: Se spala frunzele de salvie si se usuca intr-un servet sau cu hartie absorbanta. Se pune faina intr-un castron, se incorporeaza galbenusurile si apoi se toarna berea, putin cate putin, amestecandu-se intruna, pana ce se obtine un aluat neted si fluid. Se adauga o lingura de ulei de masline, sare, piper si, la urma, se incorporeaza usor si albusul batut spuma, cu un varf de cutit de sare. Se-nmoaie frunzele de salvie in aluatul preparat anterior si se pun in uleiul incins la 175¡C. Se lasa sa se prajeasca si sa se rumeneasca pe ambele parti, se scurg - una cate una - pe hartie absorbanta si se servesc ca aperitiv.
Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 pachet aluat de foetaj, 250 g branza de oaie (telemea sfaramata), 3 dovlecei, 5 linguri ulei de masline, cimbru verde, sare, piper.
Mod de preparare: Se spala dovleceii, se dau pe razatoarea mare si se calesc 5 minute in 3 linguri de ulei incins, amestecand intruna. Se intinde aluatul in tava de aragaz, se-nteapa din loc in loc cu furculita, se ridica marginile si se formeaza de jur-imprejur o "bordura", care se umezeste cu putina apa, ca sa se lipeasca mai bine. Peste aluat se presara branza faramitata si dovleceii, se sareaza putin, se pipereaza, se stropesc toate cu putin ulei de masline si se baga tarta in cuptorul incins la 200¡C. Dupa 10 minute de copt, se reduce temperatura la 180¡C si se mai lasa in cuptor circa un sfert de ora. Se serveste fierbinte sau calduta, presarata cu frunzulite de cimbru rupte sau taiate marunt. Pentru ca gustul tartei sa fie si mai pronuntat, se poate presara deasupra si putin parmezan ras.
DulciuriClafoutis cu cirese
Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g cirese, 3 oua, 3 linguri faina, 3 linguri zahar pudra, 2 plicuri zahar vanilat, 1 lingura zahar tos, 200 ml frisca nebatuta, 200 ml lapte, 20 g unt, 2 linguri tuica de fructe (prune, cirese), 1 varf de cutit sare.
Mod de preparare: Se spala ciresele si li se scot samburii, lasand zeama sa se scurga intr-un bol. Intr-un castron se bat bine ouale cu zaharul pudra, zaharul vanilat si putina sare. Se incorporeaza faina, se dilueaza amestecul, adaugand putin cate putin lapte si frisca nebatuta si se parfumeaza cu tuica de fructe si zeama de la cirese. Intr-o forma rotunda, unsa cu unt, se asaza ciresele, peste ele se toarna aluatul, se baga in cuptorul incins si se lasa sa se coaca circa 40 de minute. Se scoate prajitura din cuptor (trebuie sa fie frumos rumenita), se pudreaza cu zahar tos si se serveste calduta sau rece.