De la Est la Vest
Sfinx Experience
De-abia instalata in Bucuresti, vara a adus cu ea mult soare, mai multa pofta de viata si, bineinteles, multe manifestari muzicale. In zona veche a orasului, in curtea interioara a Hanului lui Manuc, membrii trupei Sfinx Experience si-au lansat noul album, "Sfinxstambul". Si, pentru ca atmosfera sa fie in ton cu titlul, invitatii au avut parte si de muzica buna, dar si de o petrecere in lege, cu mici la gratar, bere si doua oi la protap. Deosebit de inspirata si de aplaudata a fost prezenta celebrei interprete de muzica lautareasca, Cornelia Katanga si a invitatilor ei. Un singur oaspete a lipsit: Caragiale, incomparabilul poet al Balcanilor, care s-ar fi bucurat mult sa vada ca ne intoarcem la vremea lui.
"Suntem balcanici si nu ne e rusine ca ne-am nascut aici"
Profesionisti veritabili, cu blazoane de calitate dobandite inainte de "89, membrii trupei Sfinx Experience (Zoia Alecu, Tica Alexe, Misu Cernea, Dan Leompescu, Crina Mardare si Silviu Sanda), desi au evoluat multa vreme independent sau in alte formatii, sunt uniti de pasiunea pentru originalitate si noutate.
Sfinx Experience e o formatie de prieteni buni, o formatie in care nu varsta conteaza, ci talentul si sufletul pus la bataie. Misu, Zoia si Crina au avut pentru mult timp contracte muzicale in strainatate, dar s-au intors in tara, desi ar fi putut ramane sa cante acolo. "Nu ne-a placut niciodata sa stam la mana altora. Ca sa putem ramane acolo, ar fi trebuit sa ne schimbam foarte mult - de la infatisare pana la nume." Dupa ce au cantat intr-o alta trupa, ultimii veniti, Dan si Silviu, s-au regasit la Sfinx Experience. Iar Tica Alexe, care vine tocmai din Braila, completeaza reusit peisajul trupei.
Albumul proaspat lansat, la care s-a lucrat din greu, a intarziat un an, dar a aparut exact in contextul care il cerea. Cele doua piese cu tenta lautareasca incluse pe el, ca de altfel si colaborarea cu celebra solista de muzica de petrecere - Cornelia Katanga, au surprins publicul. Nu! Cei de la Sfinx Experience nu canta manele, ci, din contra, au reusit sa lanseze unul dintre cele mai moderne albume romanesti actuale: o replica ironica, detasata, care arata ca muzica buna nu sucomba in fata mahalagismelor vandute zilnic la taraba.
Zoia: - Totul a pornit dintr-o joaca, la repetitii, pe care pana la urma am luat-o in serios. Mesajul era, de fapt: "Fratilor, daca vreti sa faceti manele, faceti manele ca ale noastre!". Am facut si un videoclip la piesa "Sfinxstambul", iar vara trecuta am cantat-o intens pe litoral.
Misu: - Am vrut sa atragem atentia asupra exploziei prostului-gust si a culturii de taraba. Nu ne-am propus sa starpim manelele, ci doar sa-i aducem pe ascultatori pe un fagas european. Daca suntem sinceri, ceea ce se intampla in Romania in muzica e usor anacronic. Dar nu spatiul e de vina. Suntem balcanici si, orice am face, tot nu putem scapa de influentele zonei. Nu ne e rusine cu asta. Traim momentul in care culturile mici influenteaza marile culturi. Cum am explica altfel succesul lui Bregovic? Nu manelele sunt de vina. Manele au existat inca de acum 250 de ani. Se cantau la curtile marilor boieri si se numeau la fel. Manele a scris si Anton Pann. Problema e devierea lor, faptul ca au inceput sa se confunde cu pornografia.
Crina: - In ce ne priveste pe noi, imi place sa cred ca am luat ce e bun din aceasta zona. Am studiat armoniile balcanice - de la corurile bulgaresti si pana la fanfarele sarbesti. Cu influentele de aici, cu perseverenta si tehnica deprinse in Occident, putem face ceva deosebit. Si sunt convinsa ca pe albumul nostru poate gasi fiecare o piesa care sa-i placa.
Daca va ganditi nostalgici la vremea lui Moscopol si Zavaidoc, daca iubiti in egala masura muzica de dans, daca vreti intai de toate sa fiti partasi la o "stare", atunci cumparati-va "Sfinxstambul". Va va aduce aminte de unde am plecat, dar, mai ales, unde trebuie sa ajungem.
- Zoia Alecu (Capricorn) - Voce si chitara - Este autoarea majoritatii versurilor de pe ultimul album - Gateste bine, fumeaza in exces, dar face gimnastica pentru a se mentine in forma - Are un baiat de 20 de ani, care locuieste in Olanda, unde e campion national de culturism, la categoria lui - E inca fidela spiritului hippie, de care n-o sa se dezica niciodata.
- Tica Alexe (Varsator) - Voce principala - A inceput sa cante de mic - S-a nascut in Braila, provine deci din cea mai balcanica zona a tarii - Colectioneaza muzicute de blues - A lucrat in teatrul de papusi, a avut chiar un rol la vedere; s-a gandit de multe ori sa faca muzica de film - Mancarurile lui preferate sunt "etnia" de fasole si bulzul cu ceapa.
- Misu Cernea (Varsator) - Tobe - Bun vanator si pescar - Ii place sa conduca masini puternice - Fumeaza trabucuri si vorbeste incet si rar - N-a facut niciodata altceva in afara de muzica - Prin consecventa si multa munca a ajuns o figura foarte cunoscuta in show-biz-ul romanesc.
- Dan Leompescu (Fecioara) - Chitara si voce - E convins ca intr-o viata anterioara a fost pianistÊ- stie sa cante destul de bine la pian, desi n-a luat niciodata lectii - Se chinuie sa se lase de fumat, dar nu reuseste - Nu intra niciodata pe scena fara sa-si acordeze cu grija chitara.
- Crina Mardare (Balanta) - Clape si voce - E priceputa la gradinarit si bea enorm de multa cafea - In decursul anilor, si-a alcatuit o colectie impresionanta de partituri de pian si de Cd-uri cu muzica buna - Cel mai bun sfat primit vreodata a fost sa faca un copil - Bubu, copilul ei, care are acum 7 ani, e innebunit si el dupa muzica. E un tobosar foarte bun pentru varsta lui si a urcat deja pe scena (chiar si in Spania) alaturi de Tandarica si de tatal sau, Misu Cernea.
- Silviu Sanda (Balanta) - Bas si voce. Ii place alpinismul, dar n-a mai urcat de mult pe munte - In timpul liber, joaca sah, merge la schi, sta in fata calculatorului - I s-a intamplat sa i se rupa corzile in concert si a continuat sa cante pe cele (si-asa putine!) pe care le mai avea basul lui.Dia Radu
Fotografii: Media Pro