Dictionar de bucatarie moderna
- Crutoane - Felii de paine prajita la cuptor, taiate uneori cubulete si servite cu supe, mancaruri cu sos, sosuri de branza sau cu diferite salate.
- Croissants - Cornuri frantuzesti nelipsite, practic, de la micul dejun. Se prepara dintr-un aluat cu drojdie si se consuma calde - simple sau unse cu unt si marmelada. Pot fi umplute cu sunca, branza, ciuperci sau carne de pui.
- Lasagne - Paste fainoase italienesti, in forma de foaie. Se combina cu diverse sosuri si umpluturi, se presara cu branza si se coc la cuptor.
- Martipan - Pasta de migdale amestecata cu zahar. Se acopera cu ea prajiturile cu fructe, inainte de a se pune glazura. Se poate folosi si pentru prepararea unor prajituri marunte si a turtei dulci (cu sirop si scortisoara).
- Muffin - Briose dulci si afanate, coapte in forme mici, rotunde si ceva mai adanci. Aluatul de baza se prepara din oua, lapte, faina si zahar, dar se pot adauga si alte ingrediente dulci sau picante (fructe de padure, ciocolata, stafide, branza sarata, sunca etc.).
- Tabasco - Sos subtire, rosu si foarte iute, obtinut din ardei iuti (chili) fermentati si sarati, tinuti 4 ani in butoaie de stejar, apoi filtrati si amestecati cu otet. Se foloseste pentru condimentarea sosurilor, a sucului de rosii, a mancarurilor cu carne si crustacee.
- Tofu - Este un fel de "branza de vaci" din soia, de culoare alba si cu gust relativ neutru. Pentru prepararea ei, se zdrobesc boabele de soia si se fierb in apa. Contine multa albumina si este nelipsita de pe listele de bucate din China, Japonia si sud-estul Asiei.