Mici delicii de primavaraCiuperci pane
Ingrediente (pentru 4 persoane): 400 g ciuperci albe mari, zeama de la 1 lamaie, 3 oua, 1/2 ceasca parmezan (sau cascaval) ras, 1 ceasca lapte, sare, piper macinat, branza de vaci, cateva picaturi otet de mere, cateva picaturi de sos Worcester, 1 legatura patrunjel verde tocat.
Mod de preparare: Se curata ciupercile de picioruse, se aleg palariile, se taie in doua si se stropesc cu zeama de lamaie. Se bat bine ouale cu laptele si parmezanul ras, se sareaza si se pipereaza puternic. Se dau ciupercile prin amestecul astfel preparat si se prajesc in uleiul incins. Se amesteca iaurtul cu branza de vaci, se condimenteaza cu otet de mere, sos Worcester, sare si piper si apoi se incorporeaza patrunjelul verde tocat. Se asaza ciupercile pane pe o farfurie, se toarna peste ele sosul de iaurt si branza de vaci, le garnisim cu frunzulite de patrunjel verde si le servim calde.
Oua a la Frankfurt
Ingrediente (pentru 4 persoane): 5 oua (eventual, ramase de la Pasti), 250 g smantana (sau lapte acru gros), 1-2 linguri mustar, sare, piper macinat, cateva picaturi de sos Worcester, 2 cesti de verdeata tocata (patrunjel, marar, tarhon, codite de ceapa verde), 1 lingurita miere, 1 varf de cutit Cayenne (piper foarte iute). In plus - 8 masline umplute, 1/2 ardei gras rosu, 50 g cascaval, cateva fire de verdeata pentru garnisit, scobitori.
Mod de preparare: Se fierb ouale tari, se baga sub jetul de apa rece si se decojesc. Se trece un ou printr-o sita si se amesteca bine cu smantana si mustarul, se sareaza, se pipereaza si se incorporeaza sosul Worcester, zeama de lamaie si verdeata tocata marunt. Se adauga mierea si piperul iute (Cayenne), se toarna sosul intr-un bol si se decoreaza cu putina verdeata. Celelalte oua se taie in doua, se insira pe fiecare scobitoare o maslina, cate-o bucatica de ardei gras rosu si cate-un cub de cascaval, se infig scobitorile in jumatatile de ou si se garnisesc cu verdeata. Se servesc cu sosul de smantana si mustar si cu felii de bagheta proaspata sau de paine de tara.
Toast-uri cu broccoli
Ingrediente (pentru 4 persoane): 400 g broccoli, 1-2 linguri ulei de masline, 1/4 l supa concentrata de zarzavat (Knorr+apa), 100 g smantana dulce (sau frisca nebatuta), 2 galbenusuri, 100 g cascaval ras, sare, piper macinat, 1 varf de cutit Cayenne, 1 varf de cutit nucsoara. In plus - 8 felii de paine (toast-uri), 2 linguri unt.
Mod de preparare: Se aleg buchetelele de broccoli, se spala, se lasa sa se scurga bine si se taie ceva mai marunt (daca sunt prea mari), apoi se pune uleiul la incins intr-o cratita si se calesc putin. Se toarna peste ele zeama de zarzavat si, cand da in clocot, se mai lasa 6-8 minute sa fiarba incet. Intr-un castron se bate bine smantana (frisca) cu galbenusurile, se incorporeaza cascavalul ras si se condimenteaza cu sare, piper Cayenne si nucsoara. Se scoate broccoli din cratita, se tine sub jetul de apa rece si se lasa intr-o strecuratoare sa se scurga. Se ung toast-urile cu un strat subtire de unt, se pun pe ele buchetelele de broccoli si se presara cu cascaval ras. Se asaza intr-o tava unsa cu unt, se baga in cuptorul incins la 200-220?C si se lasa sa se rumeneasca. Se scot din cuptor, se garnisesc si se servesc imediat, fierbinti.
(pentru musafiri)
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 oua, 1 ceasca zer, 50 g cascaval ras, sare, piper macinat, 1 varf de cutit nucsoara, 2-3 linguri ulei de floarea-soarelui. In plus - 330 g smantana groasa (sau lapte acru gros), 2-3 linguri mustar, zeama de la 1 lamaie, sare, piper macinat, cateva picaturi de sos Worcester, 1 legatura marar, 200 g somon afumat feliat, 1 ceapa, cateva boabe de piper.
Mod de preparare: Se bat bine ouale cu zerul si cascavalul ras, se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara si se fac 4 clatite care se prajesc in uleiul bine incins. Se scot din tigaie si se tin la cald. Se prepara un sos, amestecand smantana cu ceapa taiata marunt, boabele de piper, mustarul si zeama de lamaie, se gusta de sare si de piper, se incorporeaza sosul Worcester si, la urma de tot, mararul verde tocat. Se asaza clatitele pe farfurie, se acopera cu feliile de somon afumat, se toarna deasupra sosul de smantana, se garnisesc cu putin marar verde si se servesc imediat.
Triunghiuri cu legume
Ingrediente (pentru 4 persoane): Aluatul - 500 g faina de grau, 1/4 l apa calduta, 1 cubulet drojdie proaspata, 1 lingurita zahar, 1 lingura sare, 1/2 ceasca ulei de masline, 1 varf de cutit piper Cayenne, 1 varf de cutit nucsoara. Umplutura - 1 tulpina de praz, 2 ardei grasi, 1 cutie boabe de porumb, 8 galbenusuri, 1 lingurita sare, 4 catei de usturoi, 250 g smantana, 200 g cascaval ras, 1/2 legatura codite de ceapa, patrunjel si marar, piper macinat, 1 varf de cutit nucsoara, 1 varf de cutit Cayenne. In plus - faina pentru framantat, hartie pentru copt, 2-3 linguri ulei de masline.
Mod de preparare: Se framanta aluatul din toate ingredientele, se lasa sa creasca si se intinde pe planseta (grosimea: 1 cm). Se tapeteaza o tava cu hartie pentru copt, se unge hartia cu ulei, se asaza aluatul si se inteapa din loc in loc cu furculita. Se curata prazul si ardeii, se taie rondele si fasii si se amesteca cu boabele de porumb (scurse). Intr-un castron, se freaca galbenusurile si se amesteca cu sarea, usturoiul zdrobit si smantana. Se incorporeaza cascavalul ras, verdeata si se condimenteaza puternic cu piper, nucsoara si Cayenne. Se intinde amestecul de legume peste aluat si se toarna deasupra sosul de smantana si cascaval. Se baga in cuptorul incins la 180-200?C si se coace 40-50 de minute. Cand s-a copt, se taie triunghiuri care se servesc fierbinti sau caldute.