Clubul Roman de Presa respinge orice initiativa vizand elaborarea unei legi a presei
Clubul Roman de Presa ia nota cu ingrijorare de inmultirea tentativelor din partea Parlamentului de a crea un sistem de reglementari legislative pentru ingradirea libertatii de expresie si a libertatii presei.
Ignorand protestele ziaristilor, ale societatii civile, Parlamentul a adoptat la inceputul lunii martie Legea secretului de stat si a secretului de serviciu care, prin modul ambiguu in care a fost conceputa, lasa loc arbitrariului, permite blocarea accesului liber la informatiile de interes public. Primii vizati sunt ziaristii, care sunt pasibili de ani grei de inchisoare pentru "difuzarea fara drept a secretelor de stat", in aceasta categorie putand intra secrete lezand interese de grup sau personale.
O a doua lege, in curs de elaborare, este Legea accesului la informatie, al carei proiect nu ofera suficiente garantii ca cetatenii, direct sau prin intermediul presei, vor putea primi informatiile care prezinta interes pentru ei si pentru tara.
Si, in sfarsit, este repusa cu obstinatie pe tapet ideea unei legi a presei. Aflam cu surprindere ca un numar de 18 fosti si actuali parlamentari s-au raliat, in calitate de coautori, la un proiect de "lege a jurnalistului", opera a unui ilustru necunoscut "ziarist liber" - cum se recomanda el insusi, ale carui fantasmagorii despre presa par a fi luate in serios, din moment ce domnii senatori si deputati au initiat chiar o dezbatere asupra respectivului "proiect". Clubul Roman de Presa - organizatie profesionala a ziaristilor, membra a Asociatiei Mondiale a Ziarelor - care grupeaza marea majoritate a publicatilor, caselor de editura, posturilor de radio si televiziune nationale si locale si agentiilor de presa, reprezentand peste 12.000 de ziaristi, face din nou precizarea ca se opune cu toata hotararea oricarei initiative vizand adoptarea unei legi a presei. Consideram ca Legea accesului la informatie, in masura in care ea va tine seama de observatiile presei, transmise deja initiatorilor, garantand dreptul la informare al cetatenilor, poate fi acoperitoare in ceea ce ne priveste. In plus, este limpede ca orice litigii cu presa, inclusiv in cazul calomniei prin presa, pot fi judecate in baza Codului Penal si a Codului Civil. Ii informam pe distinsii parlamentari ca nici in alte tari, unele cu bogata traditie democratica, nu exista neaparat o lege a presei. Avem suficiente motive sa credem ca, datorita unor remanente ale vechii mentalitati totalitare, orice proiect proclamat ca urmarind asigurarea libertatii presei, o data intrat in malaxorul Parlamentului roman, va iesi ca o lege de ingradire a libertatii presei. Clubul Roman de Presa le sugereaza membrilor Parlamentului sa se concentreze pe dezbaterea acelor probleme care sunt vitale pentru tara, pe numeroasele dosare privitoare la armonizarea legislatiei cu cea a Uniunii Europene, lasand presa sa functioneze in virtutea legilor existente.