Retete cu peste afumatHeringi afumati cu plante aromate Ingrediente (pentru 6 persoane): 12 fileuri de hering afumat, 500 ml lapte, 2 cepe (de preferinta, rosii), 1 morcov, 4 cepe mici de arpagic, 1 bulb de fenicul, 2 foi de dafin, 1 legatura cimbru, 2 cuisoare, 20 boabe piper negru, 20 boabe coriandru, 500 ml ulei.
Mod de preparare: Se tin fileurile timp de doua ore in lapte, ca sa se desareze putin, apoi se scurg si se sterg cu hartie absorbanta. Se curata toata ceapa si morcovul, se taie marunt. Feniculul curatat se taie felii subtiri, iar piperul si coriandrul se zdrobesc. Se ruleaza fileurile de hering si se pun intr-un borcan cu capac (nu foarte mare), impreuna cu toate plantele aromate si condimentele. Deasupra se toarna uleiul, in asa fel incat sa le acopere. Se pune capacul si se lasa pestele la marinat 24 de ore, la frigider. Cu 30 de minute inainte de a-l servi, se scoate din frigider. Ca garnitura: salata de cartofi calduta.
Un sfat util: heringii se pot conserva, la rece, o saptamana, dar trebuie sa fie bine acoperiti cu ulei. Daca pestele nu este sarat, nu e nevoie sa fie tinut in lapte.
Tartar de heringi afumati cu mustar
Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 fileuri de hering afumat, 300 g cartofi (mai marunti si nesfaramiciosi), 1 ceapa, 2 cepe mici de arpagic, 2 linguri capere, 2 castraveciori murati, 1 lingura mustar iute, 4 linguri smantana groasa, 1 legatura codite de ceapa verde, 6 fire marar verde, zeama de la 2 lamai, 50 ml ulei, 2 linguri otet, cateva picaturi de sos picant (Tabasco), sare, piper.
Mod de preparare: Se curata ceapa si se toaca marunt. Caperele si castraveciorii se taie bucatele, coditele de ceapa verde - rondele fine. Se amesteca intr-un castron toate ingredientele de mai sus cu jumatate din zeama de lamaie, 1 lingura de smantana, mustarul si sosul picant. Se taie heringii cubulete si se incorporeaza usor in amestecul preparat, dupa care se lasa 15 minute la frigider. Intre timp, se freaca cartofii cu o perie sub jetul de apa rece si se fierb 20 de minute in apa cu sare. Smantana ramasa se amesteca cu restul de zeama de lamaie si jumatate din mararul tocat. Se sareaza, se pipereaza si se pune deoparte. Din otet, ulei, sare, piper si din mararul ramas se prepara un sos vinegreta, batandu-le bine cu furculita. Cartofii calzi se taie rondele mai groase, fara a-i curata de coaja. Se pun intr-o salatiera, se toarna peste ei sosul vinegreta si se amesteca usor. Se scot din frigider heringii cu sos de mustar, se asaza pe farfurii si se servesc imediat, impreuna cu salata de cartofi calduta.
Hase de macrou afumat cu frisca
Ingrediente (pentru 6 persoane): 450 g macrou afumat, 70 g unt moale, 150 g frisca lichida (nebatuta), 2 linguri otet, 2 cepe de arpagic, zeama de la 1 lamaie, 1 legatura codite de ceapa verde, piper.
Mod de preparare: Se curata ceapa si se taie foarte fin, iar coditele de ceapa verde - rondele. Macrourile curatate de pielita si de oase se faramiteaza cu mana intr-un castron. Se adauga untul moale, zeama de lamaie, otetul, ceapa taiata, jumatate din rondelele de ceapa verde si piperul. Se amesteca compozitia cu furculita pana devine omogena, dupa care se incorporeaza usor frisca. Se presara cu restul de ceapa verde, se acopera castronul cu un capac, se baga la frigider si se lasa sa stea o ora. Haseul se serveste rece, cu paine prajita.
Un sfat util: daca vreti ca acest aperitiv sa aiba si mai multa savoare, taiati cateva cornuri felii, asezati-le in tava de la aragaz, stropiti-le cu putin ulei de masline si bagati-le in cuptor, sub grill, sa se rumeneasca frumos. Serviti-le calde, unse cu haseul de macrou rece.DulciuriOrez in lapte caramel Ingrediente (pentru 6 persoane): 200 g orez (cu bobul rotund), 1 l lapte, 150 g zahar, 30 g unt. Pentru caramel: 150 g zahar.
Mod de preparare: Se introduce orezul in apa clocotita si se lasa sa se opareasca 5 minute, dupa care se scurge. Intr-o cratita mare se pune la fiert laptele cu zaharul, se toarna orezul in ploaie, amestecand incontinuu, se acopera cratita cu un capac si se lasa sa fiarba 45 de minute la foc foarte mic. - Se prepara caramelul (nu prea inchis la culoare) din zahar si foarte putina apa si se toarna in sase forme, care se rasucesc, ca sa se acopere si peretii. Se incinge cuptorul la 180?C si se introduce un vas umplut pe jumatate cu apa. Se ia orezul de pe foc, se incorporeaza untul (amestecand), se toarna in forme, acestea se baga in cuptor in vasul cu apa si se fierbe orezul la bain-marie circa 15 minute. Se lasa sa se raceasca in cuptor, apoi se rastoarna si se serveste caldut sau rece.
Prajitura cu mere si sos cu sofran
Ingrediente (pentru 8 persoane): 2 mere mari, 120 g zahar, 4 oua, 200 g unt topit + 1 bucatica cat o nuca, 120 g faina, 100 g migdale macinate (pudra), 1/2 plic praf de copt. Pentru sirop: 100 g zahar, putin sofran pulbere.
Mod de preparare: Se-ncinge cuptorul la 200?C. Se unge si se infaineaza o forma de tarta (de preferinta, cu pereti detasabili). Se spala merele, se curata de coaja si de partea lemnoasa si se taie lamele, pastrandu-se cateva coji. Se separa galbenusurile de albusuri si se freaca cu zaharul pana ce se albesc, dupa care se adauga faina, praful de copt, untul topit, feliile de mar si migdalele, amestecand bine. Se bat albusurile spuma si se incorporeaza usor in compozitie, care se toarna in forma si se baga la cuptor. Se coace mai intai 10 minute, se reduce caldura la 160?C si se mai lasa circa 30 de minute. - Se pun la fiert 100 ml apa cu zaharul pentru sirop, sofranul si cojile de mar puse deoparte si se lasa 5 minute. Se scoate prajitura din forma, se lasa sa se raceasca, se asaza pe un platou, se toarna peste ea siropul si se serveste dupa ce s-a patruns bine de tot.