Bucatarie Rapida
Salata taraneasca cu fasole uscata si sardele
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 ceasca fasole boabe (alba), 2 rosii, 2 cepe uscate, 3 cepe verzi, 1 cescuta patrunjel verde, 1/2 ardei gras rosu. Pentru sos - 1/4 ceasca ulei de masline, 1-2 linguri zeama de lamaie, 2 lingurite marar verde tocat, sare, piper, 5 fileuri de sardele (din conserva).
Mod de preparare: Se pune fasolea pe foc si, cand incepe sa fiarba, se trage oala (cu capac) deoparte si se lasa sa stea o ora. Se scurge, se spala, se pune fasolea inapoi in oala si se acopera cu apa. Se lasa sa fiarba 40 de minute, pana ce se-nmoaie, si se scurge din nou. - Se curata rosiile de pielita, se taie in doua, se indeparteaza semintele si se toaca ceva mai mare. Se pune fasolea intr-un castron, se adauga rosiile, ceapa uscata taiata marunt, ceapa verde taiata rondele, patrunjelul tocat si ardeiul rosu taiat fasii. - Se prepara sosul, amestecand uleiul, zeama de lamaie, mararul, sarea si piperul si apoi se toarna peste salata. Se acopera vasul cu un capac si se tine o ora la frigider. Inainte de a o servi, se taie sardelele fasii lungi si se asaza din loc in loc peste salata.
Supa de rosii cu linte
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 ceapa mare, 1 ceasca de linte (maro), 4 linguri ulei de masline, 1 catel de usturoi zdrobit, 1/4 ceasca pasta de rosii, 2 ardei iuti rosii (uscati), 1 foaie de dafin, 1 l de apa, sare, piper.
Mod de preparare: Se incinge uleiul intr-o oala cu fundul mai gros. - Se toaca ceapa, usturoiul, iar lintea se spala cu apa rece si se lasa sa se scurga bine. - Se calesc ceapa si usturoiul circa 10 minute la foc mic, amestecand intruna. Se adauga pasta de rosii, ardeii iuti, foaia de dafin, lintea si apa. Cand dau in clocot, se face focul mai mic si se lasa sa fiarba, cu capac, circa 30 de minute. - Se indeparteaza ardeii iuti si foaia de dafin si se adauga sare si piper proaspat macinat.
Peste cu praz la cuptor
Ingrediente (pentru 4 persoane): 750 g praz, 2 linguri unt, sare, piper, 150 g smantana groasa, 1/8 l smantana subtire, 50 ml vin alb, 1 lingurita Vegeta, 3 linguri mustar (nu prea iute), zahar, 600 g file de peste (salau, merluciu), 2 linguri zeama de lamaie.
Galuste de cartofi umplute cu sunca si carne
Ingrediente (pentru 4 portii): 500 g cartofi fainosi, 250 g faina, 1 ou, 2 linguri lapte, sare, 1 ceapa, 20 g unt, 100 g sunca, 200 g carne tocata si condimentata pentru carnati, 1 lingurita maghiran (uscat), 1/2 legatura patrunjel verde tocat, piper.
Mod de preparare: Se spala cartofii si se fierb - cu coaja - circa 20 de minute, in apa putina. Se scurg, se curata si se sfarma (ca pentru piure). Se amesteca cu faina, laptele, oul si putina sare, pana ce se obtine un aluat neted. - Ceapa curatata se taie marunt si se dunstuieste circa 3 minute in untul incins. - Se taie sunca bucatele, se amesteca bine cu carnea tocata, ceapa si verdeata si se gusta de sare si piper. - Cu palmele umezite se fac 8 galuste si in mijlocul fiecareia se introduce cate-o lingurita de umplutura. - Se fierb apoi in multa apa cu sare - circa 20 de minute, la foc mic - si se servesc fierbinti, cu salata de varza acra.
Dulciuri
Budinca cu nuca de cocos rasa
Ingrediente (pentru 4 persoane): Pentru aluat - 3 oua, 2 linguri lapte, 50 g unt, 80 g nuca de cocos rasa, 50 g zahar. Pentru sos - 1 lingurita cu varf de coaja rasa de portocala, 2 linguri smantana dulce, 50 g ciocolata amaruie, 50 g ciocolata cu lapte, 1 lingura lichior, frunze de menta (pentru decorat), unt (pentru forme).
Mod de preparare: Aluatul - Se pun intr-un castron untul si zaharul si se freaca bine de tot. Se adauga 2 galbenusuri, nuca de cocos rasa, laptele si la urma se incorporeaza, amestecand usor, 3 albusuri batute spuma. - Se incinge cuptorul la 200oC si se pune un vas cu apa (plin pe jumatate), pentru bain-marie. - Se ung 4 forme mici (de budinca), se toarna in ele compozitia (pana la 1 cm de la margine) si se pun in vasul cu apa. Dupa ce apa incepe sa clocoteasca, se lasa sa fiarba circa 30 de minute. Sosul - Se fierbe coaja de portocala in putina apa - circa 3 minute - si se scurge intr-o strecuratoare. Se pune ciocolata pe foc mic, se lasa sa se topeasca si apoi se adauga lichiorul, smantana dulce si coaja de portocala.
Se rastoarna budincile pe farfurii, se toarna peste ele sosul de ciocolata si se decoreaza cu frunze de menta.