Bucatarie de vara
Omleta cu dovlecei
Ingrediente (pentru 2 persoane): 400 g dovlecei, 1 ceapa rosie mica, 1 catel de usturoi, 2 linguri ulei, 1/2-1 lingurita nucsoara rasa, sare, piper proaspat macinat, 5 crengute cimbru, 3 oua, 75 ml smantana dulce subtire.
Mod de preparare: Se curata dovleceii de coaja si se taie felii foarte subtiri (eventual se dau pe razatoarea de legume). Se taie ceapa marunt, se incinge uleiul intr-o tigaie mare si se caleste impreuna cu feliile de dovlecei. Se adauga catelul de usturoi curatat si zdrobit, nucsoara rasa, sare si piper, se acopera tigaia cu un capac si se dunstuiesc legumele inca 3 minute. Intre timp se spala cimbrul, se toaca, se amesteca bine cu ouale si smantana, se gusta compozitia de sare si piper si se toarna peste dovlecei. Se lasa sa se-ntareasca (cu capac) circa 7 minute, intorcandu-se si pe partea cealalta ca sa se rumeneasca. Omleta se taie in doua si se serveste pe farfurii incalzite.
Salata de paine
Ingrediente (pentru 2 persoane): 250 g paine (bagheta sau paine pe vatra), 200 g rosii, 1 castravete mic, 2 tulpini de telina, 1/2 legatura busuioc, 3-4 fire de menta, 4 linguri otet, sare, piper, 2 linguri capere, 3 linguri ulei de masline, 1 catel de usturoi, 100 g telemea de oaie.
Mod de preparare: Se taie painea felii mai groase si se rumeneste fie in cuptor (8 minute la 200?C), fie in toaster. Intre timp, se spala rosiile si se taie cubulete, se curata castravetele, se taie in doua pe lung si pe urma felii, iar tulpinile de telina - spalate si zvantate - se taie rondele subtiri. Frunzele de busuioc si de menta se spala, se scutura bine si se taie fasii. Se amesteca 1/8 l de apa clocotita cu otetul, se adauga sare si piper si se toarna peste feliile de paine prajita taiate bucatele. Rosiile, castravetele, telina, ierburile si caperele se amesteca bine, se adauga painea cu zeama in care a stat si la urma se incorporeaza telemeaua taiata cubulete.
Macaroane cu legume
Ingrediente (pentru 2 persoane): 1 lingura ulei, 125 g macaroane (melcisori), sare, 200 g mazare congelata, 200 g rosii foarte mici, 3 bulbi de praz, 125 g Mozzarella (se gaseste in pravalii la un pret acceptabil), 150 g smantana groasa amestecata cu verdeturi tocate marunt (patrunjel, marar), o conserva de porumb boabe (continutul: 140 g), piper.
Mod de preparare: Se incinge cuptorul la 220?C si se unge cu ulei o forma mare de budinca. Se fierb macaroanele 3 minute in apa cu sare, se adauga mazarea congelata si se lasa sa fiarba impreuna cu pastele pana ce acestea sunt "al dente". Rosiile spalate se taie in doua, bulbii de praz curatati se taie rondele, iar Mozzarella - felii subtiri. Se scurg macaroanele si mazarea si se amesteca imediat cu smantana. Se adauga rosiile, prazul si boabele de porumb (scurse), se gusta de sare si piper si se toarna compozitia in forma. Deasupra se asaza feliile de Mozzarella si se baga la cuptor. Se lasa budinca circa 5 minute sa se rumeneasca putin si se serveste fierbinte.
Peste la tigaie cu fasole verde Ingrediente (pentru 2 persoane): 250 g fasole verde, 2 linguri unt topit, sare, 400 g file de peste (cod, merlucius, salau), piper proaspat macinat, 150 g smantana acra, 1-2 linguri mustar, 1 legatura patrunjel verde.
Dulciuri
Clatite umplute cu mere
Ingrediente (pentru 5 persoane): 100 g faina, 800 ml lapte, 3 oua, 100 g zahar, 1 varf de cutit de sare, 20 g unt (margarina), 7 linguri de coniac, 1 plic cu praf de budinca de vanilie (pentru 1/2 l lapte), ulei pentru prajit, 500 g mere, 1 lingurita scortisoara, 200 g frisca batuta.
Mod de preparare: Din faina, 300 ml lapte, oua, 40 g zahar, untul topit si 3 linguri de coniac se prepara un aluat subtire de clatite, care se lasa sa se odihneasca la temperatura camerei. Cu praful de budinca, restul de lapte si 40 g zahar se fierbe budinca si se lasa sa se raceasca. Intr-o tigaie se prajesc clatitele (subtiri) in uleiul incins si se umplu cu merele cu coaja, date pe razatoarea mare si amestecate cu restul de zahar, scortisoara si doua linguri de coniac. Se aseaza clatitele rulate intr-o forma rezistenta la foc, se toarna peste ele budinca de vanilie amestecata (ca o crema), in care s-au incorporat frisca si coniacul ramas si se baga in cuptorul incins la 180?C. Se lasa sa se rumeneasca 8-10 minute si se servesc fierbinti.