Doua metode de relaxare cu uleiuri aromate de plante
1. Uleiurile volatile naturale difuzate in incapere
Anumite uleiuri volatile (numite si esentiale sau eterice) actioneaza, atunci cand sunt inspirate, extrem de rapid asupra sistemului nervos, producand aproape imediat efecte benefice de relaxare. Difuzarea uleiurilor in lipsa unei lampi de aromoterapie sau a unui pulverizator electric se poate face foarte usor cu o improvizatie: intr-o farfurie intinsa (plasata in incapere cat mai aproape de locul in care doriti sa va relaxati) se pune apa de un deget si apoi se adauga 50 de picaturi de ulei volatil, lasandu-se ca uleiul sa se evapore de la sine, gradat, inmiresmand camera. Daca vrem ca aromatizarea sa fie mai puternica, punem un vas cu apa si ulei volatil pe foc - aroma se va raspandi in cateva minute in intreaga incapere. Efectele relaxante ale aromelor naturale sunt aproape instantanee. Fiecare esenta are efecte specifice, care-i dau personalitate:
- uleiul de menta este indicat mai ales in zilele foarte calduroase, deoarece da senzatia de racoare siprospetime. De asemenea, este recomandat spiritelor mai incinse, deoarece este asemenea unui dus racoros, diminuand iritabilitatea, nervozitatea.
- uleiul volatil de busuioc este indicat mai ales persoanelor foarte obosite sau astenice, deoarece combina intr-un mod nemaiintalnit efectul de relaxare cu cel de revitalizare si chiar cu cel de stimulare.
- uleiul esential obtinut din coaja de lamaie este preferat in mod special de persoanele care sufera de pe urma traiului sedentar, intre patru pereti, deoarece are o aroma care confera prospetime, limpezime si claritate, creand o stare de destindere asociata cu buna dispozitie.
- uleiul aromat obtinut din coaja de portocala produce o stare de multumire, de intimitate si cheama somnul.
- lavanda netezeste tensiunile psihice, favorizeaza trecerea gradata spre starea de somn. Este preferata mai ales de catre femei, deoarece are o aroma foarte rafinata, diafana.
- uleiul de trandafir, folosit in doze mici (20 de picaturi), confera o stare placuta de confort, inlatura tensiunea psihica si musculara, creeaza o predispozitie spre reverie. Este probabil cea mai rafinata aroma cu efect relaxant.
- uleiul de brad, la fel ca si cel de pin, transmite vigoare, confera un sentiment de siguranta si stabilitate. Este recomandat mai ales persoanelor care se simt slabite, fara vlaga.
Toate aceste uleiuri sunt produse la noi in tara si le gasiti la Plafar sau in magazinele cu profil naturist.2. Masajul de relaxare
Cel mai simplu masaj se face printr-o usoara miscare de mangaiere, cu toata palma sau, cand masajul se face pe portiuni mai inguste, doar cu varful degetelor. Dozand bine atingerea, ca sa nu produceti durere, puteti face si usoare frictionari, apasand ferm, dar bland pielea cu degetul mare si masand in profunzime. Degetul nu va freca superficial pielea, ci o va mobiliza si va actiona adanc asupra fibrelor musculare. Zonele cele mai potrivite pentru masajul de relaxare sunt:
- ceafa - este "sediul" tensiunilor psihice, mai ales al nelinistilor, temerilor si anxietatii, care se vor risipi ca prin farmec sub atingerile ferme si blande. Se va porni masajul de deasupra omoplatilor si se va continua pana spre zona cervicala, masand usor si baza craniului, pana spre zona de insertie a urechii.
- mainile - masajul palmelor facut ferm, dar cu atentie, sa nu produca dureri sau jena, indeparteaza mai ales tensiunile generate de neimplinirile afective, de singuratate, de micile sau mai marile conflicte cu cei apropiati.
- masajul in talpa (care este el singur o adevarata terapie cu zeci de subtilitati) - are ca efect global o stare de revigorare. Este un masaj care face sa dispara ca prin fermec oboseala, starea de contractura generata de munca excesiva, o parte din tensiunea musculara de la nivelul picioarelor si de la nivelul bazinului.
- masajul plexului cardiac - favorizeaza dilatarea afectiva, inlatura starile de inhibitie, de timiditate.
- masajul umerilor si al musculaturii spinale - induce, mai ales daca este facut lent si cu blandete, o stare de relaxare foarte ampla, vecina cu somnul.
Cand soarele si brusturii fac minuni
- Filtrul clorofilian aplicat la tratarea unor boli -
Inepuizabilele resurse de sanatate ale naturii continua sa ne fie dezvaluite prin scrisorile cititorilor nostri. Surprinzatoare, adesea, prin ineditul lor, ele sunt garantate prin zeci de cazuri de vindecari. Putin cunoscuta si practicata, terapia invelirii in frunze si a expunerii ulterioare la soare coboara in timpuri stravechi, fiind regasita in satele noastre de munte, dar si in practicile calugarilor tibetani. Activat de caldura si lumina solara, filtrul de clorofila este un veritabil medicament.Descrierea tratamentului
In lunile iunie, iulie, august si inceputul lui septembrie, in zilele insorite, intre orele 13.00-15.00, vreme de 20-30 de minute se acopera pielea intregului corp cu frunze mari de brusture. In timpul expunerii, razele solare, filtrate de clorofila, strabat epiderma si patrund pana in vasele de sange, de unde sunt reflectate inapoi. In acest proces, toxinele existente pe circuitele sangelui sunt eliminate la suprafata pielii o data cu transpiratia. La acest veritabil act terapeutic participa intreg organismul, care elimina o sudatie toxica de circa 300-400 de miligrame, in timp de 30 de minute.
Expunerea corpului se face in pozitie orizontala, cu partea dreapta orientata in jos (intorsi pe o parte). Se recomanda ca sedinta de expunere sa se faca la inceput la intervale de o zi, timp de 8-10 zile, iar apoi zi de zi, pana la ameliorarea si vindecarea bolii.
Sa avem in vedere necesitatea ca deshidratarea sa nu fie excesiva, pentru a nu se elimina prea multe saruri de potasiu, natriu, calciu si magneziu din organism.
In timpul sedintelor, capul trebuie acoperit cu o palarie cu boruri largi sau cu o umbrela, pentru a se evita insolatia.
Sa nu va nelinisteasca situatia in care dupa un interval de timp de la practicarea acestui tratament vor aparea simptomele de eliminare pe cale bucala a unei compozitii cu aspect purulent si cu miros respingator. Aceasta demonstreaza cresterea potentialului organismului de a elimina toxinele ce dospeau in anumite organe interne.
Dupa cele 30 de minute de expunere la soare sub filtru clorofilian, se face un dus cald, in timpul caruia se maseaza usor mai intai talpile si mainile, apoi intregul corp.
Ce boli pot fi tratate - toate formele de reumatism, afectiuni ale stomacului, plamanilor, intestinului, ficatului si ale cailor urinare.
Regimul alimentar indicat in perioada terapiei cu filtru clorofilian este urmatorul: grau si alte cereale incoltite, paine graham, de secara sau de tarate, lapte si produse lactate, oua, miere, legume, fructe, polen, propolis. Sunt interzise: carnea, fumatul, alcoolul, cafeaua si condimentele, bauturile acidulate sau care contin cofeina si coloranti sintetici.
Alte recomandari: evitati stresul, discutiile agresive, starile emotive. Cultivati-va credinta in Dumnezeu si convingerea ca veti fi sanatosi. Pentru a avea un somn cat mai reconfortant, dormiti pe partea dreapta, cu capul orientat spre nord. Impuneti-va sa stati cat mai putin in apropierea aparatelor electronice aflate in functiune (televizor, mobil, radio etc.). Organismul nostru este o antena de absorbtie a undelor electromagnetice, care pun in alarma sistemul nervos vegetativ.
Fie ca randurile din prezenta scrisoare, izvorate din speranta in fortele tamaduitoare ale naturii, sa fie spre binele si bucuria celor aflati sub calvarul unor boli.Ionascu Mihai - Str. Simion Barnutiu nr. 2, bl. C, sc. 2, et. 3, ap. 31, Focsani, jud. Vrancea, cod 5300
Retete impotriva oboselii, a frigiditatii si impotentei
Telina Si Patrunjelul De Camp
Intrucat numerosi cititori ai revistei solicita tratamente de vindecare a unor afectiuni sexuale provocate de oboseala si stres, va propun cateva retete care s-au dovedit deosebit de eficiente in practica bogata si indelungata a cabinetului "Natura" din Arad.
Recomandari generale: se bea zilnic, pe o perioada de 2-4 saptamani, dimineata si seara, cu cel putin 15 minute inainte de masa, cate o cana de 250 ml ceai din flori de morcov de camp. Concomitent, se consuma si macerat din radacini de telina si seminte de ovaz.Modul de preparare a retetelor:
- ceaiul de flori de morcov de camp: se infuzeaza seara doua lingurite cu varf de flori tocate sau netocate de morcov de camp cu 0,5 litri apa fierbinte (inainte sa dea in clocot). Jumatate din aceasta cantitate de ceai se consuma seara, iar cealalta cantitate de ceai se bea dimineata. Este bine ca ceaiul sa fie cald si neindulcit sau usor indulcit, dar numai cu miere de albine.
- maceratul din radacini de telina si seminte de ovaz: se curata radacinile de telina (cantitatea lor trebuie sa ocupe o treime dintr-un borcan), se spala cu apa rece, se taie in felii mici, apoi se dau prin masina de tocat carne si se introduc intr-un borcan. In alt borcan, de aceeasi capacitate, se pun seminte de ovaz nedecorticate (si cantitatea lor trebuie sa ocupe o treime din vas), iar peste ele se pune apa rece pana se umple borcanul. Se amesteca cu o lingura de lemn. (Semintele de ovaz se dau prin masina de macinat cafea, dar prin rotirea rotorului numai de doua-trei ori, ca sa nu se transforme in faina.) Atat radacinile de telina, cat si semintele de ovaz se lasa la macerat fix 24 de ore, dupa care fiecare macerat se strecoara separat (prin carpa de tifon), apoi se amesteca in parti egale. Amestecul trebuie consumat in rastimpul a doua zile, dupa care se prepara cantitati noi. Se consuma 1-1,5 litri de macerat pe zi.
Recomandari: e bine ca acest tratament sa se repete de mai multe ori in decursul unui an, cu pauze de 1-2 luni. Tratamentul cu radacini de telina si seminte de ovaz da rezultate deosebite si in urmatoarele afectiuni: surmenaj, digestie deficitara, inapetenta, insuficienta suprarenala, colici renale, reumatism, guta, litiaza renala si vezicala, afectiuni pulmonare, hepatice, splenice, demineralizare, diabet, obezitate, insomnie, sterilitate, insuficienta tiroidiana, astenie fizica si nervoasa, diferite forme de cancer, circulatia proasta a sangelui, detoxifiere, regenerare sangvina, gripe, raceli, bronsite, eliminarea gazelor intestinale, drenarea bilei, hipertensiune, normalizarea ciclului menstrual, eliminarea viermilor intestinali, hidropizie, retentie urinara, ulcer gastric, afectiuni cardiace.Ing. Groza Ioan - cabinetul "Natura", Arad, tel. 057/28.09.46