Unii mai egali decat ceilalti...
Legea de aur a comunismului a fost (si continua inca sa fie) principiul discriminatoriu: "Unii sunt mai egali decat ceilalti!". Drept urmare, nomenclaturistii, activistii, securistii au fost mereu mai egali decat restul romanilor.
Unii dintre cei care au refuzat sa fie mai putin egali au ales exilul. Dar nu oricum, ci refugiul politic. Prin scrisul lor, prin cuvantul rostit la radio sau la televiziune, acestia au denuntat - nu o data - lumii intregi barbaria gulagului comunist sau, mai tarziu, fanfaronada "nationalismului" ceausist, distrugerea traditiei, a bisericilor, a satului romanesc. Viata le era in pericol, unii au fost chiar asasinati, dar vocea lor devenea cu atat mai vibranta, cu cat "bratul cel lung al Securitatii" lovea mai miseleste. Nu le stiam chipul, uneori nu le cunosteam nici adevaratul nume, dar revistele si cartile lor aduse-n taina, glasul lor venit pe calea undelor in casele noastre reci, in sufletele noastre pustii, ne dadeau curaj, ne imbarbatau. Dupa decembrie 89, multi dintre ei s-au intors "acasa". Isi considerau incheiat refugiul lor politic. Au venit entuziasti, hotarati sa scoata tara din nevoi. Au fost brutal respinsi: "Voi n-ati mancat salam cu soia!".
Cand au adus investitori straini, pentru a urni intepenita economie romaneasca, li s-a strigat: "Nu ne vindem tara!".
Ca urmare, legiuitorii de-atunci, purtatori ai idealurilor comuniste "neintinate", au consfintit si-n Constitutie binecunoscutul principiu discriminatoriu: "Unii sunt mai egali decat ceilalti!".
Asa se face ca articolul 16, dedicat libertatilor cetatenesti, se autocontrazice la punctul 3: functiile sidemnitatile publice - civile sau militare - pot fi ocupate de persoane care au numai cetatenia romana si domiciliul in tara.
Intr-adevar, originala democratie romaneasca! Unica pare-se in Europa! Pentru ca astfel, cei intorsi din refugiul lor politic, multi dintre ei personalitati prestigioase in strainatate, nu pot ocupa functii si demnitati in propria tara, pentru ca nu au numai cetatenie romana, ci si pe aceea a altor tari.
Dovada ca textul este aberant si ca autorii lui stiu ca au comis o ilegalitate stipuland aceasta conditie este traducerea in limba franceza a Constitutiei noastre. La admiterea Romaniei in Consiliul Europei in 93 a fost trimisa o versiune a Constitutiei romanesti in limba franceza, din care lipseste buclucasul restrictiv numai. Prin urmare, pentru intrarea Romaniei in organismele europene s-a folosit o versiune fraudata a Constitutiei!
Altfel spus, comunistii nostri de azi, aidoma celor de ieri, una vand in tara si alta la export.
Ca replica a acestei rusinoase discriminari ce inca mai persista, iata, dupa 10 ani, s-a infiintat recent "Asociatia fostilor refugiati politici din Romania". Unicul sau scop: "promovarea egalitatii integrale in drepturi intre restul refugiatilor politici romani si restul cetatenilor romani".
Poate doar astfel ruginita mentalitate comunista a discriminarii va fi acoperita de ridicol si oprobriu.
Ar fi, macar si-asa, un inceput!Sanda Anghelescu