Bucatarie rapidaSalata de cartofi noi cu carnaciori prajiti
Ingrediente (pentru 6 portii): 800 g cartofi noi marunti (nesfaramiciosi), o salata verde, 2 cepe rosii, 4 carnaciori (Bicaz, Debretini), 1 lingurita ulei, sare, piper macinat. Pentru sos - 1/8 l zeama de carne (Knorr+apa), 4 linguri otet, 4 linguri ulei de floarea-soarelui, 2 linguri mustar dulce.
Mod de preparare: Se spala bine cartofii sub jetul de apa si se fierb - cu coaja - circa 15 minute. Salata curatata se taie fasii, iar ceapa - rondele. Carnaciorii se prajesc aproximativ 10 minute in uleiul incins. Se taie cartofii in doua sau in patru cu coaja cu tot, se sareaza si se pipereaza, se dau putin prin uleiul in care s-au prajit carnatii si se pun intr-un castron impreuna cu carnatii taiati felii mai groase, rondelele de ceapa si fasiile de salata. Apoi se prepara sosul: se pune zeama de carne in tigaie si se da intr-un clocot. Se incorporeaza toate ingredientele, se amesteca bine, se gusta de sare si piper si se toarna in castron. Se mai amesteca o data salata si se serveste calduta.
Supa de conopida cu smantana si galuste de carne
Ingrediente (pentru 4 portii): 375 g carne tocata (porc+vita), 1 ou, 2 linguri pesmet, sare, piper, 1 1/2 l zeama de zarzavat (Knorr+apa), 1 conopida (circa 1 kg), 3/8 l lapte, 100 g mazare (poate fi si congelata), 100 g smantana, 40 g faina, nucsoara rasa, codite de ceapa verde taiate rondele.
Mod de preparare: Se amesteca bine carnea tocata, oul si pesmetul, se gusta de sare si piper si cu mainile ude se formeaza galuste care se fierb circa 5 minute in apa clocotita cu Delikat. Apoi se lasa sa se scurga. - Se desface conopida buchetele. Cotorul se taie cubulete si se fierbe cam 5 minute in zeama in care au fiert galustele, apoi se adauga buchetelele si se lasa si ele sa fiarba intre 5-8 minute. Jumatate din ele se scot din zeama cu lingura de spuma, restul se paseaza prin sita, punandu-se inapoi in supa. - Se adauga laptele si mazarea si se lasa sa dea cateva clocote, dupa care se incorporeaza faina si smantana frecate bine si diluate cu zeama din supa. Se mai da supa intr-un clocot, se introduc buchetelele de conopida puse de-o parte si galustele de carne, se lasa sa se-nfierbante si se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara. Inainte de a o servi, supa se presara cu nucsoara proaspat rasa si cu codite de ceapa verde, taiate rondele.
Fileuri de macrou cu salata de fasole
Ingrediente (pentru 4 portii): 500 g fasole verde, sare, 1 legatura de ridichi, 1-2 bulbi de praz, 3-4 linguri sos de soia, 1-2 lingurite sos Worcester, piper macinat, 3 linguri ulei de masline, 4 fileuri de macrou (cu pielita), 1 lamaie.
Mod de preparare: Se curata fasolea, se spala, se taie bucati si se fierbe circa 10 minute in apa cu sare, apoi se lasa sa se scurga. Ridichile curatate si spalate se taie felii, bulbii de praz se toaca marunt. Se amesteca fasolea, ridichile si prazul si peste ele se toarna sosul de soia, sosul Worcester si piperul macinat, amestecate bine intr-un bol (cele doua sosuri se gasesc in comert). Se adauga uleiul si se gusta de sare. - Fileurile de macrou se zvanta cu un stergar. Lamaia se clateste cu apa fierbinte, se rade coaja (pe razatoarea mica) si se stoarce zeama. Se amesteca 3 linguri de zeama cu coaja rasa, sare, piper si ulei, se ung fileurile de peste si se baga la cuptor - eventual sub grill. Se lasa circa 10 minute si se servesc imediat, insotite de salata.
Ingrediente (pentru 4 portii): 1 pui mai maricel (circa 1,8 kg), sare, piper, 3 linguri ulei, 1 catel de usturoi, 1/2 lingurita cimbru uscat, 2 ardei grasi - eventual rosii (300 g), 2 dovlecei (300 g), 200 g rosii mici.
Mod de preparare: Se incinge cuptorul la 200C. Se spala puiul, se zvanta, se taie in patru, se sareaza, se pipereaza si se pune in tava de la aragaz. Se amesteca uleiul cu usturoiul presat si cu cimbrul uscat, se unge puiul, se baga la cuptor si se prajeste circa 30 de minute la 200C. Ardeii si dovleceii, curatati si spalati, se taie fasii, respectiv rondele, si se pun in tava printre bucatile de pui. Se adauga sare si piper, se baga din nou la cuptor si se mai lasa aproximativ 30 de minute. Cam cu 10 minute inainte de a le scoate din cuptor se adauga si rosiile (intregi sau taiate in doua). Puiul astfel preparat se serveste cu paine alba.
Dulciuri
Tarta cu capsune
Ingrediente (pentru 12 bucati): Aluatul - 180 g faina, 100 g unt sau margarina, 1 varf de cutit de sare, 50 g zahar, 1 galbenus si boabe de fasole uscate pentru copt. Crema - 80 g zahar, 3 oua, 75 g unt sau margarina, 1 portocala, circa 100 ml suc de portocale. Pentru garnisit - 500 g capsune.
Mod de preparare: Aluatul - Se framanta (mai intai cu mixerul, apoi cu mana) un aluat neted din faina, unt (inmuiat), sare, zahar si galbenusul de ou. Se acopera cu o folie de plastic si se lasa sa stea la rece cam o jumatate de ora. Se intinde - cu mana - pe fundul unei forme de tarta (diametrul 28 cm) si se inteapa din loc in loc cu o furculita. Se acopera aluatul cu o hartie de pergament, peste care se pun boabele de fasole si se coace 18-20 de minute la 200C, dupa care hartia si fasolea se indeparteaza. Crema - Se bat spuma ouale cu zaharul si se adauga, amestecand incontinuu, untul topit. Portocala clatita cu apa fierbinte se curata de coaja, din care jumatate se taie fasii subtiri. Apoi se stoarce, iar zeama (150 ml) se incorporeaza in crema. Crema de portocala se toarna peste aluat, se da focul mai mic (175C) si se baga tarta la cuptor. Se coace circa 30 de minute, pana ce se intareste crema. In ultimele 10 minute se poate acoperi cu hartie pentru copt, iar cand e gata se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca. Inainte de-a o servi, se acopera cu felii de capsune si se garniseste cu fasii de coaja de portocala. Important: sucul de portocale se poate inlocui cu 100 ml de lichior de portocale.