Recapitulari pentru masa de PastiPentru ca aluatul de cozonaci (dospit cu drojdie) sa iasa bine...
- Drojdia trebuie sa fie proaspata. (Drojdia inghetata isi pierde puterea.)
- Faina folosita trebuie sa fie de calitate buna (trei nule).
- Faina, laptele, zaharul, grasimea si ouale trebuie sa aiba temperatura mainii.
- Ingredientele pentru prajituri nu trebuie luate direct din frigider sau dintr-o camara prea rece.
- Laptele folosit trebuie sa fie incalzit la 30 de grade. El poate fi inlocuit cu apa, vin sau bere.
- Maiaua se pregateste din drojdie, lapte, faina si zahar. Nu puneti niciodata sare in ea.
Cand da gres aluatul cu drojdie?
- cand ingredientele sunt reci, pentru ca ciuperca din drojdie moare.
- cand aluatul pus sa dospeasca sta in curent (cade).
- cand locul unde e pus aluatul e prea cald. La peste 50?C, drojdia moare.
- cand se pune grasime in aluatel (maia). Aluatul nu mai creste.
- prea multe albusuri bagate in aluat il usuca. Pentru un aluat preparat din 1/2 kg faina si 30-40 g drojdie, nu se pun mai mult de doua albusuri.