Torturi pentru PastiTort cu miere si nuci
Ingrediente (pentru circa 12 felii): 400 g samburi de nuca, 300 g zahar, o lingura unt, 50 g biscuiti (piscoturi) sfaramati, o lingurita coaja rasa de portocala, 6 oua, 500 g frisca batuta, 2 linguri miere lichida, 4 foi gelatina, cacao si bombonele colorate pentru ornat.
Mod de preparare: Se taie 100 g de nuca marunt, se incalzeste untul cu 50 g de zahar, se introduce nuca si se zahariseste. Apoi se scoate pe o farfurie (fund de lemn) si se lasa sa se raceasca. - Restul de nuca se macina si se amesteca cu biscuitii sfaramati si coaja rasa de portocala. Se separa albusurile de galbenusuri si se bat spuma. Se incalzeste cuptorul la 175?C. - Se amesteca bine galbenusurile cu zaharul ramas si se incorporeaza nuca cu biscuitii si coaja de portocala si pe urma albusurile batute. Aluatul astfel obtinut se toarna intr-o forma rotunda (unsa) si se coace circa 50 de minute. - Se amesteca usor frisca cu mierea lichida, dupa care se introduce gelatina dizolvata in putina apa calduta. Se intinde peste blatul copt si racit si se decoreaza cu nucile zaharisite, cacaoa pudra si bomboanele colorate. Tort cu crema de unt si portocale
Ingrediente (pentru circa 12 felii): 200 g samburi de migdala, 150 g zahar, 100 g unt, 5 oua, 1/2 baton de vanilie (miezul),2 linguri coaja rasa de lamaie, 60 g faina, 2 linguri gem de portocale, 3 linguri suc de portocale, 250 g zahar pudra, 400 g fructe (diverse) zaharisite, bombonele colorate.
Mod de preparare: Se maruntesc samburii de migdala impreuna cu zaharul (in mixer) si se pune untul pe foc sa se topeasca. - Se incinge cuptorul la 175?C. Se separa albusurile de galbenusuri. Se bat albusurile spuma, iar galbenusurile se freaca bine cu restul de zahar, miezul de baton de vanilie (ras) si coaja rasa de lamaie. - Se incorporeaza faina, migdalele maruntite, untul topit si albusurile batute. Se toarna aluatul intr-o forma de tort (unsa) si se coace circa 45 de minute. - Dupa ce blatul s-a racit, se taie in doua (pe orizontala), se unge la mijloc cu un strat de marmelada si apoi se acopera tortul cu glazura (sucul de portocala amestecat cu zaharul pudra). Se orneaza cu fructe zaharisite si bomboane colorate. Tarta pralinata cu ciocolata si scortisoara
Ingrediente (pentru 6-8 persoane): Pentru aluat - 100 g unt + inca o bucatica (cat o nuca), 200 g faina, 75 g zahar tos, un ou intreg + un galbenus, 50 g alune macinate. Pentru garnitura - 300 g ciocolata amaruie, 80 g smantana dulce (subtire), olingurita scortisoara pisata, 30 g unt. Pentru decorat - 2 lingurite cacao, cateva batoane de scortisoara, bomboane colorate, menta.
Mod de preparare: Se incinge cuptorul la 180?C. Se pun intr-un bol cele 100 g unt taiat bucatele, faina, zaharul tos si alunele macinate si se mixeaza cateva secunde la viteza maxima. Se adauga oul intreg si galbenusul si se mai amesteca pana ce aluatul se aduna, formand o sfera. Se baga zece minute la congelator, dupa care se intinde pe planseta infainata si se asaza intr-o forma de tarta unsa, acoperindu-se si peretii. Se inteapa cu furculita din loc in loc, se asaza peste aluat o foaie de hartie pentru copt si deasupra se presara boabe de fasole uscata (pentru ca aluatul sa ramana drept). Se baga la cuptor, se coace 25-30 de minute, se scoate, se lasa sa se raceasca si se asaza pe un platou (hartia si boabele de fasole se arunca). Ciocolata, rupta bucatele, se pune intr-un castron si peste ea se toarna smantana lasata sa dea cateva clocote, impreuna cu scortisoara pisata. Se amesteca bine, pana ce se obtine o crema neteda, se incorporeaza restul de unt (taiat bucatele) si se toarna peste aluatul de tarta. Se tine la rece o ora si, inainte de-a o servi, tarta se decoreaza cu cateva batoane de scortisoara, bomboane colorate si frunzulite de menta proaspata. Prajitura caramel
Ingrediente (pentru 12 bucati): Pentru aluatul de strudel - 100 g faina, o lingura ulei, un galbenus. Pentru garnitura - 1/2baton de vanilie, 200 g smantana dulce (frisca nebatuta), 2 linguri zahar, 3-4 linguri migdale taiate felii.
Mod de preparare: Aluatul - Se amesteca faina, uleiul, galbenusul si 3-4 linguri de apa - mai intai cu mixerul, apoi cu mana - pana ce se obtine un aluat neted. Se acopera cu un castron incalzit si se lasa sa se odihneasca circa 30 de minute la temperatura camerei. Garnitura - Se taie batonul de vanilie pe lung si se rade miezul cu un cutit. Se pun la fiert smantana, zaharul, miezul si batonul de vanilie si se amesteca pana ce se ingroasa. Se scoate batonul si se incorporeaza migdalele taiate. Se intinde aluatul in forma de cerc (diametru 30 cm) si se asaza pe o tava tapetata cu hartie de copt. Marginile se indoaie circa 1/2 cm spre interior, formandu-se astfel de jur-imprejur o margine subtire si mai ridicata. Se toarna smantana cu vanilie si migdale peste aluat si se intinde pe toata suprafata. Se baga in cuptorul incins la 170?C si se coace 12-15 minute, pana ce devine crocant. Cat este inca fierbinte, se taie bucati cu un cutit cu lama crestata.