Farmacia Primaverii
Cura cu muguri
(Gemoterapia) De cateva saptamani, pe nesimtite, natura a inceput sa reinvie. In paduri au aparut deja primele stelute galbene ale florilor de podbal, iar brandusa de primavara si-a etalat splendoarea petalelor sale violete chiar in mijlocul zapezii tarzii. In curand, isi va face aparitia spanzul, cu enorma sa floare rosie-verzuie, in acelasi timp cu risipa de albastru pastelat al viorelelor. In timpul acesta, mugurii cresc si cresc. Misterioase elixiruri ale vietii puse in circulatie in inima arborilor ii hranesc zi de zi, pregatind explozia de verdeata care va aparea nu peste mult timp.
Daca ar fi sa vedem zi de zi o padure, sa o observam cu atentie, am putea sa simtim cum in fiecare zi este facut un nou pas catre viata. Animalele padurii incep sa se hraneasca cu primele fire de iarba verde si se "trateaza" de bolile iernii cu mugurii tineri si cu scoarta copacilor. In curand, albinele isi vor incepe goana dupa muguri, pentru a prepara propolisul pentru intregul an. Intreaga suflare a padurilor este purtata de acest val al primaverii. Vietuitoarele libere nu cunosc astenia de primavara, nici sacaietoarele puseuri de guturai si nici multe alte necazuri, pe care noi, oamenii, rupti de aceste ritmuri ale naturii, le traim cu fiecare noua primavara.
Iata de ce va propunem sa facem o scurta calatorie in camarile primaverii, pentru a recunoaste darurile pe care ea ni le face pe gratis, ajutandu-ne sa fim sanatosi si plini de vitalitate. Astazi vom vorbi despre muguri. Sezonul lor de culegere a inceput, acum, in pragul lunii aprilie, fiind cel mai potrivit moment de a incepe o cura. Un medicament misterios
Inainte de a vedea cum pot fi culesi si cum pot fi folositi mugurii, este necesar sa spunem cateva cuvinte despre proprietatile lor, deoarece daca multi oameni cunosc plantele medicinale, chiar si pe unele mai rare, despre mugurii copacilor se stie foarte putin. Mugurii au cateva calitati care ii deosebesc net de toate celelalte remedii din plante:
- in primul rand, ei au, cu totii, efect drenor, adica ajuta la mobilizarea si eliminarea toxinelor din organism. Intreaga lume animala, chiar si carnivorele, se trateaza in fiecare primavara cu aceste depurative care cresc in copaci.
- a doua lor calitate este aceea de "medicament hormonal". Mugurul fiind un organ in plina crestere, este dirijat de o multitudine de hormoni vegetali, in cea mai mare parte a lor necunoscuti, care insa au efecte puternice si cat se poate de benefice si asupra organismului uman. Asa se face ca mugurii de coacaz negru sunt un cortizon vegetal, cei de dud sunt o insulina vegetala, cei de brad sunt adevarati hormoni de crestere s.a.m.d.
- in fine, fragezimea acestor "pui de frunze" se pare ca este, si ea, molipsitoare. Mugurii au efecte reintineritoare certe, favorizand chiar restabilirea unor functii care se atrofiaza o data cu varsta. Exemple? Cercetatorii care au studiat mugurii in corelatie cu homeopatia au remarcat un fenomen foarte interesant: multi muguri au calitati identice cu cele ale arborilor de la care provin. De pilda, mugurul arborelui de sequoia, care traieste cateva mii de ani, este un medicament al longevitatii; mugurul de tei, care este o personificare a linistii, a reveriei, este un calmant extraordinar; mugurul de mesteacan, care este unul din arborii cei mai rezistenti, este un stimulent imunitar redutabil s.a.m.d. Pentru a completa aceasta caracterizare succinta a medicamentelor numite muguri, vom mai spune si faptul ca au o actiune destul de lenta (adesea, primele rezultate se fac simtite dupa cateva saptamani). In schimb, rezultatele obtinute prin folosirea lor sunt mult mai stabile fata de cele obtinute prin alte forme de tratament. Culegerea si uscarea
Culesul mugurilor incepe la sfarsitul lui martie si se termina cu putin inainte de infrunzire. Mai sunt si alte parti ale arborilor cu proprietati asemanatoare mugurilor (mladitele verzi si radicelele - radacinile imature), care se culeg imediat dupa aparitia primelor frunzulite. Mugurii nu se culeg unul cate unul, pentru ca ne-ar lua o zi intreaga pentru a culege cativa pumni, ci prin "strujire": se prinde ramura cu muguri in palma si se strange, mergand apoi de-a lungul ramurii in sens ascendent si prinzand intr-o sacosa sau o prelata pusa dedesubt toti mugurii care sunt desprinsi in felul acesta. Trebuie avut grija sa nu luam de la un copacel mai mult de un sfert din mugurii sai, mai ales din cei de pe crengile de sus, pentru ca in felul acesta il putem afecta grav. Niciodata nu se culege mugurul terminal (cel din varful copacului) pentru ca ii oprim in felul acesta cresterea si se poate chiar usca.
Padurile noastre sunt imense terenuri de culegere si, cel putin la anumite specii (fag, mesteacan, stejar, zmeur, brad, molid s.a.), resursele sunt suficient de mari ca sa nu existe nici cel mai mic risc de a secatui natura. Totusi, este bine sa nu culegem muguri din zonele slab impadurite, din plantatiile artificiale, din parcuri ori din perdelele de protectie din zonele poluate, ca sa nu vatamam un echilibru ecologic care deja este foarte fragil.
Dupa culegere, mugurii trebuie preparati in maximum trei ore (unii specialisti recomanda maximum 30 de minute) sau, daca vrem sa-i uscam, o vom face in cel mult 12 ore (cu conditia sa nu stea in soare sau la caldura).
Uscarea mugurilor se face intr-un singur strat, la umbra, in locuri bine aerisite. Dintr-un kilogram de muguri umezi se obtin 350-500 de grame de muguri uscati.
Nu conteaza vremea pe care se face culesul, deci acesta se poate face si cand e soare si cand ploua, fara sa afecteze proprietatile lor terapeutice. Modalitati de preparare:
Prepararea mugurilor este un subiect extrem de special, deoarece ei prezinta cateva particularitati:
- cel mai puternic efect il au daca sunt preparati sau sunt administrati in stare proaspata.
- folositi in doze mici, au efecte remarcabile.
In concluzie: cel mai indicat ar fi sa-i administram imediat dupa culegere, ceea ce este imposibil in conditii obisnuite, sau sa-i preparam cat mai repede in miere, dupa reteta de mai jos: - Extractul de muguri in miere
Se aseamana intrucatva cu un sirop: 4-5 linguri de muguri proaspeti, zdrobiti in prealabil pe o planseta de lemn, se pun cu 100 ml de miere lichida, apoi se amesteca foarte bine (cu ajutorul unei linguri de lemn). Se pune apoi acest amestec intr-un borcan care se inchide ermetic si se lasa la macerat trei-patru saptamani (pot fi si cateva luni), dupa care se filtreaza. Este bine ca mugurii sa fie zdrobiti si pusi in miere imediat dupa culegere. Se administreaza o lingurita din acest preparat de trei ori pe zi. - Maceratele glicerinate
Ca alternativa la extractul de muguri in miere, puteti folosi maceratele glicerinate, preparate de laboratoarele "Plantextrakt" - Cluj, care se gasesc in farmaciile naturiste si in unele farmacii homeopate din tara. De la farmacie, veti solicita preparatele din muguri dupa denumirea stiintifica (scrisa de noi in paranteza si cu caractere inclinate); cereti farmacistului si precizari suplimentare despre modul de administrare. - Tincturile
Se obtin din muguri uscati, care se macina fin cu rasnita de cafea si apoi se combina intr-un borcan cu alcool alimentar concentrat (70-98?). Ca volum trebuie sa fie de doua ori mai mult alcool decat pulbere de muguri, adica la un pahar plin de pulbere de muguri vom adauga doua pahare de alcool. Vasul in care s-au pus mugurii si alcoolul se inchide ermetic si se lasa la macerat timp de zece zile, dupa care se filtreaza si se trage in sticlute mici. Intern, se ia o lingurita de tinctura de 100 ml de patru ori pe zi. Extern, se aplica intotdeauna nediluata. - Pulberea
Mugurii uscati se macina fin cu rasnita electrica de cafea. Se ia o jumatate de lingurita de pulbere pe stomacul gol, se tine sub limba 15 minute, apoi se inghite cu putina apa. Se iau trei doze pe zi. Un tratament dureaza minimum o luna; in bolile cronice - minimum sase luni. Mugurii si virtutile lor
Aninul negru (Alnus glutinosa) - mugurii sai sunt un extraordinar protector al vaselor cerebrale. Un tratament de cateva luni cu acesti muguri in miere sau ca macerat glicerinat imbunatateste memoria si circulatia cerebrala, vindeca sechelele hemoragiilor cerebrale, este un ajutor extraordinar in cazurile de senilitate si ramolisment. Mugurii aninului alb (Alnus incana) sunt un leac foarte bun contra fibromului uterin.
Bradul (Abies alba) - micile varfuri de un verde deschis care apar primavara, preparate in stare proaspata, vindeca lipsa de calciu (mai ales la tineri si copii), ajuta la consolidarea fracturilor, reduce cariile dentare si previne rinitele si faringitele la copii.
Castanul (Aesculus hipocastanum) - mugurii de castan salbatic (nu comestibil) sunt un leac de nadejde pentru bolile vaselor sangvine. Ca este vorba de varice, hemoroizi, tromboflebita sau doar de o fragilitate capilara, o cura de macar o luna si jumatate cu sirop de muguri sau cu macerat glicerinat aduce o ameliorare considerabila, daca nu chiar vindecarea. Mugurii fratelui sau vitreg, castanul comestibil (Castanea sativa), au si ei un efect destul de puternic in bolile venelor, fiind cu precadere indicati femeilor care au asemenea probleme in urma utilizarii contraceptivelor.
Dudul (Morus nigra) - mugurii sai sunt considerati un adevarat cortizon natural, fiind un ajutor pretios in diabet, chiar si in cel insulinodependent. Vom folosi numai macerate glicero-alcoolice (cele cu miere sunt contraindicate din start), iar pentru o eficienta mai mare vom face in paralel un tratament cu muguri de nuc.
Fagul (Fagus sylvatica) - poate parea greu de crezut, dar cel mai des intalnit arbore din tara noastra produce si el primavara medicamente. Mugurii de fag scad concentratia de colesterol din sange, cresc diureza si favorizeaza eliminarea ureei, dizolva pietrele din vezica urinara si rinichi (mai ales uratii).
Gorunul (Quercus petraea) - la fel ca si fratele sau stejarul (Quercus pedunculata) este inamicul declarat al asteniei de primavara si al oricarui fel de astenie, musculara sau psihica. Mugurii si tinerele sale mladite mai sunt foarte eficiente in tratarea intoxicatiilor datorate unor factori interni sau externi, in combaterea alergiei si a constipatiei. Rezultate bune s-au obtinut si in tratamentul paradontozei, enurezisului si al impotentei.
Macesul (Rosa canina) - ne vindeca migrenele si ne fereste de problemele respiratorii datorate alergiilor.
Nucul (Juglans regia) - pe langa faptul ca amelioreaza diabetul, mugurii sai vindeca o multime de boli de piele, de la eczeme pana la psoriazis, favorizand chiar si cicatrizarea insuportabilelor ulcere varicoase.
Smochinul (Ficus carica) - mugurii sai sunt pe cat de rari (la noi se gasesc smochini numai in zona litoralului), pe atat de valorosi. Cele mai spectaculoase rezultate au fost obtinute in tratamentul gastritei hiperacide si al ulcerului, dar este un ajutor de nadejde si in colita, dispepsii si alte tulburari digestive care apar pe fond de stres.
Zmeurul (Rubus idaeus) - probabil ca in flora noastra nu exista leac mai bun ca mugurii de zmeur contra chistului ovarian si a fibromului. Ei au proprietatea de a regla, intr-un mod exceptional, activitatea endocrina si de aceea sunt un medicament miraculos si in acnee, dureri menstruale, ciclu menstrual neregulat (inclusiv in urma administrarii contraceptivelor), tulburarilor de menopauza.
Dictionarul mugurilor primaverii este mult mai mare si nu putem include aici toate leacurile sale fermecate. Ar mai fi de spus despre mugurii de coacaz negru - care sunt un elixir in alergii si boli autoimune, despre mugurii de tei - care ne feresc de stres si amelioreaza hipertiroidia si despre multe, multe alte leacuri din padurile noastre. Dar aceasta o vom face intr-unul din numerele noastre viitoare. Ilie Tudor
23.04.2010, 15:25Oprea Rodica
Excelente articolele Dumneavoastra!