- Obiectele din pai (stergatoare, palarii, tapiserii) se ingalbenesc si se murdaresc foarte repede. Frecati-le pe lung cu o perie inmuiata in suc de lamaie, apoi lasati-le sa se usuce la umbra. Soarele si vecinatatea unor surse puternice de caldura le fac sa devina casante.
- Palariile de pai se curata in interior cu o perie inmuiata in apa cu clabuc. Clatiti-le repede cu apa rece, apoi lasati-le sa se usuce la umbra, pe un prosop.
- Palariile de pai care nu mai sunt folosite pot fi transformate in cuiburi de pasari. Asezati-le intr-un loc ferit si zburatoarele isi vor face casuta in ele.
- Piscaturile de urzici (la cules) dispar daca frecati locurile cu patrunjel tocat. Sucul lui potoleste arsurile.
- Urzicile revigoreaza puternic parul: infuzati 100 g foi proaspete de urzici intr-un litru de apa clocotita, vreme de o ora. Strecurati lichidul si bagati-l in frigider, intr-o sticla. Utilizati aceasta lotiune, frictionand cu ea radacinile parului, vreme de opt zile pe luna.
- Un pumn de urzici macerate la rece intr-o caldare cu apa, vreme de patru-cinci zile, reprezinta un antidot excelent pentru puricii de gradina, care nu le suporta mirosul. Stropiti plantele cu apa de urzici.
- Durerile reumatice cedeaza daca locurile atinse de boala sunt frecate cu urzici proaspete.
- Un firicel mic de praz, taiat din partea alba a plantei, vindeca zgomotul din urechi. Introduceti-l, fara sa fortati, in conductul urechii.
- Sarea de mare desfunda urechile. Dizolvati o lingurita cu varf in putina apa. Strecurati si puneti de trei ori pe zi cateva picaturi de lichid in urechi. Daca dupa trei zile nu constatati nici un efect, consultati un specialist.
- Portocalele si lamaile trebuie bine frecate cu peria si cu apa inainte de a fi stoarse pentru a face suc. Coaja lor e injectata cu insecticide.