Bucatarie rapidaMacaroane cu legume si sos de branza Ingrediente (pentru 4 persoane): 300 g macaroane marunte, sare, 600 g morcovi, 20 linguri de apa fiarta cu Delikat, 400 g dovlecei, 4 linguri untdelemn, piper macinat. Sosul de branza: 300 g telemea de oaie, doi catei de usturoi, o legatura depatrunjel.
Mod de preparare: Se fierb macaroanele al dente in apa sarata. Intre timp se curata morcovii, se spala si se taie pe lung in doua sau in patru. Se pune apa cu Delikat la fiert si cand clocoteste, se pun si morcovii si se lasa sa fiarba acoperit opt minute. Se scot si se pun pe o farfurie la cald. Se curata dovleceii de coaja, se spala, se usuca si se taie felii subtiri. Se prajesc pe ambele parti in uleiul incins, trei minute. Se scurge uleiul, se pun in tigaie si morcovii si se lasa sa se caleasca putin in grasimea ramasa. Se sareaza si se pipereaza. Sosul de branza: Se rade telemeaua pe razatoarea mica, apoi si cateii de usturoi. Apa cu Delikat in care au fiert morcovii se incalzeste din nou si se toarna putin cate putin peste branza si usturoi, pana se obtine un sos. Se adauga patrunjelul verde tocat. Se servesc macaroanele cu adaos de legume (morcovi si dovlecel) si cu sosul de branza cu usturoi. Supa groasa de cartofi cu piept de pui afumat
(sau alta afumatura) Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g cartofi fainosi, un litru de apa fiarta cu Vegeta sau Delikat, 250 g piept de puiafumat sau alta afumatura, 2-3 linguri otet de vin, sare, piper macinat, 1/2 castravete pentru salata, 200 g smantana, 1/2 legatura ceapa verde.
Mod de preparare: Se curata cartofii de coaja, se spala, se taie bucati si se fierb 20 de minute in apa cu Vegeta sau Delikat. Cand sunt fierti, se zdrobesc in zeama lor cu o furculita (fara sa-i faceti piure). Se adauga afumatura taiata in patratele mici, otetul, sarea si piperul. Se curata castravetele verde de coaja, se taie in doua, se curata cu o lingura de seminte, apoi se taie felii subtiri si se pune in supa. Se adauga si smantana. Se gusta din nou de sare si de piper, apoi se pune supa sa se infierbante. Se serveste cu coditele de ceapa taiata in ineluse subtiri si presarate deasupra. Omleta cu macrouri
(sau alt peste afumat)
Ingrediente (pentru 4 persoane): o ceapa, 20 g unt sau margarina, 6 oua, 4 linguri apa minerala, sare, piper, nucsoara, 200 g macrou afumat (sau alt peste la alegere), 4 felii de paine neagra, o legatura de ceapa verde de arpagic.
Mod de preparare: Se curata ceapa, se toaca si se caleste in grasime. Se amesteca ouale cu apa minerala, sarea, piperul si cu un praf de nucsoara rasa. Se pun in tigaie peste ceapa si se lasa sa se coaca. Macrourile se taie felii si se calesc putin in grasimea din care se scoate omleta. Se servesc cu omleta asezata pe feliile de paine neagra. Deasupra se presara ceapa verde taiata feliute subtiri. Friptura de porc cu varza creata
(sau simpla) Ingrediente (pentru 4 persoane): o ceapa, o varza creata (1 kg), 4 linguri untdelemn, 200 ml apa fiarta cu Delikat, sare, piper, chimen, 4 cotlete de porc (a 150 g fiecare), 200 ml smantana, 2 linguri mustar.
Mod de preparare: Se curata ceapa si se toaca marunt. Se taie varza in doua, apoi inca o data in doua-trei si i se scoate cotorul si foile ofilite de la exterior. Se caleste ceapa intr-o lingura de untdelemn incins. Se adauga feliile de varza, se lasa sa se pargaleasca putin, apoi se adauga apa fiarta cu Delikat. Se lasa pe foc mic sa clocoteasca inabusit, sub capac, zece minute. Se adauga condimentele (sare, piper, chimen) si se mai lasa sa fiarba 5 minute. Se spala cotletele si se zvanta intr-un servet. Se prajesc in untdelemn pe ambele parti, se sareaza si se pipereaza. Se scot din tigaie si se tin la cald. Peste zaftul ramas de la prajit se adauga smantana si se pune sa dea in 2-3 clocote. Se adauga si mustarul. Se pune sare si piper. Se toarna peste cotlete si varza fiarta. DulciuriClatite la cuptor cu gem de caise Ingrediente (pentru 4 persoane): 80 g faina, 200 ml lapte, 2 oua + un galbenus, un varf de cutit de sare, un varf de cutit de zahar, unt pentru prajit. Garnitura - 200 g gem de caise (sau dulceata), 60 g migdale curatate de coaja si taiate in feliute, 150 g frisca batuta, 50 ml frisca lichida, 30 ml rom.
Mod de preparare: Amestecati faina cernuta cu sarea si zaharul. Faceti o adancitura in mijloc. Spargeti ouale in ea. Adaugati galbenusul. Incorporati-le incet-incet in faina, pornind de la mijloc catre exteriorul castronului. Cand aluatul e omogen, varsati incetisor laptele, amestecand pentru a nu se forma cocoloase. Lasati sa se odihneasca la temperatura camerei vreme de 10 minute. In timpul acesta, prajiti usor, fara pic de grasime, intr-un vas de teflon, migdalele taiate. Puneti gemul sau dulceata de caise sa se infierbante pe foc mijlociu, apoi amestecati-o cu romul. Impartiti gemul in doua. Prajiti opt clatite in unt fierbinte. Ungeti fiecare clatita in parte cu putin gem cu rom si presarati deasupra cateva migdale prajite. Impaturiti-le in patru pentru a forma un cornet. Puneti clatitele intr-un vas de portelan sau de yena, cu varful orientat catre mijloc. Porniti cuptorul. Amestecati frisca batuta cu frisca lichida. Turnati-o peste clatite. Puneti restul (cealalta jumatate) de gem de caise si de migdale peste clatite. Bagati vasul la cuptor vreme de zece minute. Serviti clatitele imediat. (Le cerem scuze cititoarelor noastre pentru reteta Tortului de banane, la care am uitat sa adaugam zaharul.)