Retete cu castraveti muratiServiti de obicei ca muraturi langa felurile cu carne, castravetii murati pot sa fie gatiti cu succes garantatCastraveti remoulade Ingrediente (pentru 5 persoane): un borcan de castraveti murati (continut 670 g), un ardei gras, o ceapa, 2 mere acrisoare, o legatura de patrunjel verde (sau marar), 200 g smantana, sare, 1 1/2 lingurita zahar, piper, 2 linguri ulei.
Mod de preparare: Se scurg castravetii (zeama se pastreaza) si se dau pe razatoarea mare (sau se taie fasii foarte subtiri). Se curata ardeiul, merele si ceapa si se taie cubulete. Se amesteca zeama de castraveti cu smantana si se toarna deasupra, se adauga sarea, zaharul, piperul si uleiul si se amesteca bine toate ingredientele. La sfarsit, se presara cu patrunjel (marar) tocat. Se poate servi cu cartofi fierti. Supa de castraveti dulce-acrisoara Ingrediente (pentru 6 persoane): un borcan de castraveti murati (continut 360 g), 2 cepe, 4 catei de usturoi, 800 g cartofi, 30 g unt sau margarina, 1 l concentrat de carne (Knorr+apa), o lingurita piper negru, 1/2 lingurita piper alb (ambele macinate), o lingurita zahar, doua linguri smantana, 200 g paine prajita (felii subtiri de bagheta), 250 g salata verde (sau frunze de telina).
Mod de preparare: Se lasa castravetii sa se scurga, pastrandu-se zeama, si apoi se taie bucati. Se curata ceapa, usturoiul si cartofii, se taie toate marunt si se calesc in unt sau margarina. Se sting cu zeama de carne, se adauga castravetii, zeama decastraveti strecurata si piperul si se lasa sa fiarba 30 de minute. Cand legumele sunt bine fierte se paseaza supa prin sita sau cu ajutorul mixerului. Se incorporeaza smantana. Se pun deasupra feliile de bagheta prajite si salata verde taiata fasii mai groase. La urma, se gusta de sare, zahar si piper. Atentie: pentru prepararea acestei supe se recomanda castraveti acri ceva mai condimentati. Carne tocata cu castraveti Ingrediente (pentru 2 persoane): o ceapa mijlocie, 2 castraveti murati (de 40 g fiecare), 20 g unt sau margarina, 250 g carne tocata (de vita), sare, piper, 2 oua, 3 rosii mici, piper, 2 felii de paine de secara, inca 20 g unt, 1/2 legatura codite de ceapa verde.
Mod de preparare: Se dau castravetii pe razatoarea mare. Ceapa, curatata si tocata marunt, se caleste in jumatate din cantitatea de unt sau margarina pana ce devine sticloasa. Se adauga carnea tocata, se sfarama putin cu o furculita, se sareaza, se pipereaza si se prajeste circa 3 minute. Se adauga castravetii si rosiile. Intr-o alta tigaie, se pune cealalta jumatate din cantitatea de unt sau margarina si se fac doua ochiuri (prajite pe ambele parti). Se adauga rosiile taiate in doua, se lasa putin sa se caleasca si se presara cu piper. Se ung feliile de paine cu unt si deasupra se pun, pe rand, carnea cu castravetii, cate un ochi, rosiile si se presara cu codite de ceapa verde taiate rondele. Gulas Ingrediente (pentru 4 persoane): 800 g ceafa de porc (fara os), 400 g ceapa, un borcan de castraveti murati (continut 670 g), 2 linguri unt topit, sare, piper, 4 cuisoare, doua foi de dafin (5 ace pin, eventual), 750 g cartofi, 1/2 legatura marar, 1/2 legatura patrunjel, 3 linguri smantana acra.
Mod de preparare: Se taie carnea bucati (5 cm), se curata ceapa si se toaca mai mare. Castravetii se scurg, dar se pastreaza zeama. Se prajesc bucatile de carne - pe toate partile - in untul incins pana ce se rumenesc. Se sareaza, se pipereaza, se adauga ceapa si se lasa putin sa se caleasca. Se stinge cu zeama de castraveti, plus 1/2 l de apa, apoi se introduc condimentele (cuisoare, dafin etc.). Se acopera cratita cu un capac si se lasa sa fiarba la foc mijlociu circa o ora. Intre timp, se curata cartofii si se taie in doua, se taie castravetii bucati si se incorporeaza in gulas. Se lasa sa fiarba incet 20 de minute. Se adauga mararul si patrunjelul tocat marunt, smantana si cat mai mult piper. Se serveste cu paine de tara.
DulciuriPrajitura cu pere Ingrediente (pentru 6 persoane): 600 g pere, 400 g aluat fraged, 50 g zahar, 2 linguri de rachiu, un galbenus, faina, putin piper alb.
Mod de preparare: Se curata perele de coaja, se taie in doua, se indeparteaza semintele, se taie lamele si se asaza intr-o forma de budinca. Se stropesc cu rachiu, se presara peste ele zahar si putin piper alb. Se inveleste vasul cu o folie de plastic si se baga la frigider pentru ca perele sa se macereze. ? Se face aluatul si se imparte in doua parti egale. Se infaineaza planseta si se intind doua foi dreptunghiulare de circa 3 mm grosime. ? Se uda putin tava de la aragaz, se acopera cu hartie pentru copt (calc) si se asaza prima foaie. Se scurg perele, se aranjeaza la mijlocul foii si se acopera cu cea de-a doua. Se umezesc marginile cu putina apa, se apasa cu degetele ca sa se lipeasca si se rasucesc spre interior. Se unge prajitura cu galbenusul de ou, se face o gaura la mijloc ca sa iasa vaporii si se coace 40 de minute la cuptorul incins la 210C.