Mararul Si Dereglarile Menstruale
(Amenoreea si dismenoreea)
- Retete reluate la cererea cititoarelor -
Tulburari de ciclu menstrual
Tinctura de marar
In 100 ml de alcool de 45-50 grade se pun 5-7 lingurite de planta uscata (seminte si parti aeriene) maruntita cu rasnita electrica de cafea. Se lasa la macerat timp de 7 zile, dupa care se filtreaza si se trage in sticlute mici, inchise la culoare. Se ia 1 lingurita de tinctura diluata in jumatate de pahar de apa, de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Tratamentul dureaza minimum 21 de zile.
Pulberea de seminte de marar
Semintele se macina fin cu rasnita de cafea; daca mai raman bucati nemacinate, se cern. Se administreaza o lingurita rasa, de 3 ori pe zi. Pulberea se tine sub limba timp de 10-15 minute, apoi se inghite cu putina apa. O cura dureaza minimum 21 de zile.
Ambele tratamente cu marar - sub forma de tinctura sau de pulbere - au drept efect reglarea ciclului menstrual, remedierea amenoreei, cresterea sanilor, marirea secretiei lactale la femeile care alapteaza, incetinirea ritmului de crestere a pilozitatilor la femei, accentuarea caracterelor feminine in general.
Amenoree
Se macina fin cu rasnita de cafea seminte de marar - 50 g, radacina de lemn dulce - 50 g, seminte de chimen - 50 g; daca mai raman bucati nemacinate, se cern. Se amesteca cele trei plante, apoi se depoziteaza intr-un borcan inchis ermetic. Se administreaza 1-2 lingurite, de 3 ori pe zi, pana la terminarea borcanului. Pulberea se tine sub limba timp de 10-15 minute, apoi se inghite cu putina apa.
Aceasta reteta are efecte vitalizante foarte puternice, favorizand declansarea ciclului menstrual, cresterea cantitatii de secretii, dezvoltarea puternica a caracterelor feminine. Lemnul dulce contine cantitati importante de hormon estrogen natural, iar semintele de marar si de chimen au efect estrogen. Din acest motiv, amestecul este eficient si pentru femeile ajunse in prag de menopauza, putand prelungi tineretea biologica. De asemenea, este indicata in tratamentul tulburarilor de calcifiere si a altor simptome asociate menopauzei, acest tratament fiind mult mai putin agresiv decat medicamentele cu hormoni de sinteza. Se recomanda, totusi, prudenta in administrare in caz de fibrom uterin, mastoza, cancer, chist ovarian.
Dismenoree
1. Se macina nu foarte fin cu rasnita de cafea seminte de marar, iarba de cretisoara (Alchemilla vulgaris) si iarba de traista-ciobanului. Se pun intr-un borcan de sticla 5 lingurite pulbere de marar, 10 lingurite de cretisoara si 5 de traista-ciobanului. Se toarna alcool de 45!-50!, cat sa le acopere, se pune un capac si se lasa la macerat timp de 10-12 zile, dupa care se filtreaza si se trage in sticlute mici, inchise la culoare. Se ia 1 lingura de tinctura diluata intr-o cana de apa, de 3 ori pe zi, pe stomacul gol.
Tratamentul dureaza minimum 2 luni. Aceasta reteta este indicata contra ciclului menstrual dureros, a ciclului menstrual neregulat, contra sterilitatii feminine (in paralel se face unul din tratamentele indicate la hipomenoree), a sindromului premenstrual (dureri ale sanilor, crampe abdominale, nervozitate inaintea declansarii menstrelor), in ciclul menstrual foarte abundent - cu hemoragii puternice (caz in care este indicat ca in timpul menstrei sa se consume cantitati mari de ceai de salvie cu traista-ciobanului).
2. Se macina fin cu rasnita de cafea seminte de angelica, iarba de cretisoara (Alchemilla vulgaris) si muguri de zmeur. Se combina cele 3 plante in proportii egale. Se administreaza o lingurita rasa, de 4 ori pe zi. Pulberea se tine sub limba timp de 10-15 minute, apoi se inghite cu putina apa.
Tratamentul dureaza minimum 3 luni. Este indicat in urmatoarele cazuri: ciclu menstrual neregulat, ciclu menstrual foarte abundent, chist ovarian, sindrom premenstrual, ca adjuvant in fibrom uterin si mastoza, contra sterilitatii si a simptomelor neplacute la menopauza. Mugurii de zmeur sunt un adevarat elixir contra afectiunilor din sfera genitala la femei, inclusiv a cancerului ovarian.
Ilie Tudor