Daca vreti sa va reuseasca prajiturile de Craciun...
Cozonacul iese cu mult mai bun daca, inainte de preparare, faina este cernuta prin sita. Contactul cu aerul o oxigeneaza si aluatul iese pufos.
Aluatul cu drojdie, care nu vrea sa creasca, trebuie intins inca o data pe tabla de prajituri, presarat cu praf de copt si framantat.
Praful de copt care se baga in prajituri trebuie amestecat cu faina si cernut o data cu ea. Numai astfel se amesteca omogen si prajitura va creste uniform.
Cozonacul care face la copt cocoase, trebuie intepat in locul respectiv cu 2-3 tubulete din foaie de aluminiu. Vor actiona ca niste cosuri de sobe, eliminand surplusul de caldura din interior.
Blaturile de tort se coc in forme unse cu grasime numai pe fund. Cand sunt unse si marginile, aluatul nu iese drept.
Temperatura cuptorului trebuie reglata in functie de compozitia aluatului. Coca ce contine unt cere temperaturi ridicate, chiar de la inceput. Aluatul cu albus are nevoie de un cuptor caldut la inceput.
Cozonacul care dupa coacere nu vrea sa iasa din forma, se desprinde usor daca aceasta se pune pe un prosop ud.
Torturile care urmeaza sa fie umplute si glasate, trebuie coapte cu o zi inainte de finalizarea lor.
Aluatul fraged trebuie preparat totdeauna cu apa si untul reci, de la frigider.
Aluatul tip foietaj trebuie sa aiba in compozitie unt proaspat, fara apa. El e cheia succesului.
Prajiturile cu foietaj ies bine numai daca intre cele trei framantari succesive lasati aluatul sa se odihneasca intre 20 si 30 de minute.
Zaharul caramelizat nu da gres niciodata daca veti folosi zahar cubic in loc de zahar tos. Adaugati-i apa care sa reprezinte o treime din greutatea lui, precum si o lingurita de otet sau suc de lamaie, care il vor impiedica sa se cristalizeze. Prea multa apa prelungeste fierberea.