Cititorii Raspund
"Am gusa cu hipotiroidie"
(Raspuns pentru Veronica Tomescu - com. Popesti, jud. Valcea, F. As nr. 356)
Suferinta dvs. necesita in primul rand repaus indelungat la pat si protectie hepatica prin ceaiuri si regim vegetarian, pana la ameliorarea simptomelor. Regim cu lapte crud (dupa toleranta digestiva), legume nefainoase fierte inabusit sau la aburi. Se consuma numai sare iodata, legume si fructe bogate in iod: usturoi, ceapa, creson, spanac, varza, morcovi, napi, praz, rosii, pere, struguri. Sunt necesare 135 micrograme de iod zilnic. Se vor pune cataplasme cu argila pe toata fata anterioara a gatului (unde e gusa) si se vor lasa toata noaptea. Va puteti adresa si d-lui Mario Sorin Vasilescu, seful catedrei de yoga de la Universitatea Bucuresti. Suferind el insusi de o grava hipotiroidie inca din copilarie, a reusit sa se vindece prin yoga. Va doresc sanatate si pace sufleteasca.
Gheorghiu Adriana - Str. Bodesti nr. 2, bl. 29 B, sc. C, et. 1, ap. 96, sector 2, Bucuresti
"Am 32 de ani si sufar de-o alergie de netratat"
(Raspuns pentru Silvia Musat - Bucuresti, F. As nr. 356)
Acum zece ani, la varsta de 18 ani, am suferit si eu de ceva care avea toate simptomele unei alergii. A durat aproape un an. Trebuie sa-ti spun ca nu am fost si nu sunt alergica la nimic. Boala s-a manifestat, asa cum spui, prin cateva bubite la coate si la genunchi, dupa care s-au extins pe tot corpul. Nu-mi amintesc un prurit atat de violent ca al tau, dar oricum, mancarimile existau. Am facut mii de investigatii, am luat hidrocortizonice, am luat chiar si un medicament odios numit Prednison. Fara nici un rezultat. Un medic luminat s-a gandit in cele din urma sa-mi faca un tubaj biliar. Ei bine, bila mea era plina de lamblia (giardia), un parazit extrem de parsiv, care cateodata da si manifestari cutanate, identice alergiei. E prezent in apa de robinet din toate orasele noastre (incearca sa bei numai apa minerala plata sau ceaiuri). Dupa ce am mai repetat tubajul inca o data, toti din familia mea am luat, in doua serii, Fasigin, un medicament destul de toxic, dar care a functionat perfect, pentru ca intr-o luna alergia a disparut fara urma. Iti doresc din inima ca acesta sa fie si misterul alergiei tale. Multa sanatate!
Livia Marcu - Iasi
(Asteptam si adresa pentru Premiul Omeniei)
"Cautam micelii de ciuperci comestibile"
(Raspuns pentru Diaconu I. Angela - Motru, jud. Dolj, F. As nr. 357)
Micelii de ciuperci comestibile se pot comanda prin telefonul 232.99.61, la Ferma Mogosoaia a Institutului de Cercetari pentru Legumicultura si Floricultura - Vidra, Ilfov. Comanda se face anticipat, cu 35-40 de zile inainte, in functie de specia ce urmeaza a se cultiva: Pleurotus (bureti-pastravi) sau Agaricus bisporus (ciuperca de balegar). Pentru alte relatii privind tehnologiile de cultura, in Editura Stiintifica si Tehnica a aparut cartea "Sfaturi practice pentru cultivatorii de ciuperci", scrisa de mine, ing. Ioana Tudor. Aceasta se poate procura direct de la editura - Piata Presei Libere nr. 1, sau de la autoare, la tel: 350.54.65.
Dr. ing. Ioana Tudor - I.C.L.F. Vidra, Ilfov
"Am suferit 7 interventii chirurgicale la coloana"
(Raspuns pentru Niculescu P. - Bucuresti, F. As nr. 357)
Va recomand urmatorul tratament: intern - ceai de cretisoara in amestec cu coada-soricelului (3-4 cani pe zi). Extern: bai cu macerat de bulbi de bujori. Se rad bulbii de bujori si se pun intr-o sticla de un litru - cat incape in sticla. Peste razatura, se pune vodca (rachiu de cereale) pana se umple sticla. Se lasa doua saptamani la caldura (20C) sau la soare. Se strecoara, storcand bine razatura. Se vor face bai zilnic, vreme de trei saptamani. In apa calda din baie, se pun 5-6 linguri de macerat. Spatele (coloana) trebuie sa stea tot timpul in apa calda. Apa din cada nu va fi mai multa decat pentru acoperirea corpului - asezat orizontal pe spate, cu capul usor sprijinit in sus. In cazul cand nu aveti macerat suficient (pentru toata perioada), iar cada nu va permite sederea spatelui cat mai complet in apa, se va proceda astfel: masaj bine facut (nu superficial) cu macerat de bujori, incepand de la ceafa in jos (sa cuprinda si coccisul, insistand mai mult in aceasta zona). Lichidul, patrunzand prin piele, are efect asupra coloanei, dar si asupra capului. Dupa masaj, se face baie calda, stand cat mai mult cu spatele in apa. Iesiti din apa fara sa va stergeti, in schimb, infasurati-va intr-un halat gros sau o patura, intrand in pat, sub plapuma, unde veti sta doua ore, pentru a transpira. Dupa ce va uscati bine, veti fi masat din nou, de data aceasta cu ulei de coada-soricelului, procedand la fel cum s-a aratat mai sus. (Uleiul de coada-soricelului se gaseste la Plafar.)
"De cate ori se ridica din pat, mama elimina un lichid"
(Raspuns pentru Eufrosina - Bacau, F. As nr. 357)
Va recomandam urmatoarele: 1. Ceai de radacina de obligeana macinata marunt. Ceaiul se prepara la rece: o lingurita rasa de macinatura la 1/4 l apa la 20C. Se lasa de seara pana dimineata, se incalzeste usor (40C) si se strecoara. Se bea cate o inghititura (aproximativ o lingura) cu o jumatate de ora inainte si dupa fiecare masa. In total: 6 linguri pe zi. Se va lua 2-3 luni. 2. Ceai-infuzie din flori de galbenele - 2-3 cani pe zi, timp de o luna si jumatate. 3. Redigest-comprimate, produs al firmei "Hofigal" (un flacon costa aproximativ 12.000 lei). Se va lua conform prospectului din flacon. 4. Timp de inca 1 - 1 si 1/2 luni, se va continua tratamentul cu o cura de zeama de varza murata (moare de varza). La inceput, se vor lua 1-2 linguri inainte de masa. Daca organismul se simte bine si nu se produce o diaree puternica, se va mari doza pana la aproximativ 100 mg, luata cu o jumatate de ora inainte de fiecare masa. Daca deranjamentul stomacal nu este prea mare, organismul se va obisnui cu zeama de varza, care este necesara pentru refacerea florei intestinale. In aceasta perioada, se poate consuma grau incoltit, orez sau alte cereale, paine de secara sau graham, hrisca, fulgi de ovaz etc. Pentru zeama acra, se va pune la murat varza noua, tocata.
(Pentru relatii suplimentare, d-na Eufrosina poate sa ma contacteze prin intermediul revistei.)
"Ma chinuie durerile de stomac"
1. Mai intai, o precizare: exista gastrite hipoacide (insuficienta de acid clorhidric in stomac) si gastrite hiperacide, care duc la ulcer (gastric sau duodenal). Medicul si analizele vor stabili ce fel de gastrita este, pentru ca regimul si tratamentul sunt complet diferite. Pentru un ulcer duodenal cu nisa, vestita vindecatoare bulgara Vanga a dat urmatoarea reteta: o lingura de ulei de masline se freaca bine cu o lingura de zahar pudra si un albus de ou. Se administreaza sapte zile la rand. Se spune ca aceasta reteta a salvat multe cazuri de la interventia chirurgicala. Regimul alimentar, pentru gastrite hiperacide si ulcere: sa se manance la ore fixe, cate putin si, mai ales, fara a se bea in timpul mesei. Se vor evita: laptele, alcoolul, bauturile si mancarurile foarte reci sau foarte calde, fructe crude, conserve de orice fel, mezeluri, branzeturi fermentate, prajeli, sosuri, rantasuri, muraturi, otet, condimente, cafea, vin, ceaiuri indulcite mai ales cu miere. Se pot consuma: paine prajita, paste fainoase bine fierte, fulgi de ovaz, mamaliga, cartofi fierti (piure), morcovi, dovlecei, conopida, mazare verde, fasole verde cu teaca lata (galbena), spanac, urzici, carne slaba de vita si de pasare, fiarta sau inabusita, peste slab, branza de vaci, cas, urda, supe de zarzavat pasate, compoturi de fructe, suc de legume, fructe stoarse. Ca dieta, urmatoarea supa: 3 lingurite de seminte de in + 6 linguri tarate de grau se pun de seara in 1 si 1/2 l de apa calduta. Dimineata, se fierbe 20 de minute si se strecoara. Separat, se spala bine 2-3 cartofi, se rad cu tot cu coaja si se fierb 20 de minute in 1 si 1/2 l apa. Se strecoara si se amesteca in primul lichid. Se mai adauga si suc de morcovi. Se beau 3-4 cesti pe zi, incet, fara graba.
Ing. Maria Ghinea - Iasi
(Pentru eventuale amanunte legate de tratamentele indicate, adresati-va revistei "Formula As".)
2. Doresc sa-i raspund si eu doamnei cu dureri de stomac din Tecuci. Cu patru ani in urma, mi s-a pus diagnosticul de ulcer duodenal cu doua nise. Am facut sase luni tratament cu medicamente, dar inutil. In urma unor recomandari a mai multor cunostinte, am facut un tratament naturist in urma caruia ma simt perfect! Acesta e urmatorul: timp de cel putin o luna de zile, se beau de trei ori pe zi, inaintea meselor principale (trebuie sa se manance putin si des), cate un pahar de suc de varza cruda (e necesar sa va cumparati storcator de fructe), la care se amesteca un cartof crud, dat prin storcator. Dupa ce ati terminat aceasta cura, chiar daca va simtiti foarte bine, pregatiti timp de o luna, in fiecare seara, o cana cu apa rece in care puneti o lingurita rasa de obligeana. Dimineata se strecoara, se incalzeste usor si se imparte in trei portii, care se beau inainte de mesele principale, la o jumatate de ora. Va doresc insanatosire grabnica,
Samoila Niculina Georgeta - Str. Nicolae Serban nr. 19, sector 1, Bucuresti
"Baietelul meu are toracele infundat"
(Raspuns pentru Dragomir Remus - loc. Vulcan, F. As nr. 383)
1. Apelati cu toata increderea la d-l dr. Pesamosca de la Spitalul Budimex din Bucuresti. Situatia baiatului dvs. se va rezolva.
Nicolae Pop - Bucuresti
2. Si baiatul meu a avut aceeasi problema, depistata la varsta de trei ani. Nu sfatuiesc pe nimeni sa apeleze la interventie chirurgicala, pentru ca lasa urme reumatice ce se manifesta mai devreme sau mai tarziu. Mie mi s-a recomandat sa merg la mare cu copilul, cel putin o luna pe an. Sa stau cat mai aproape de apa, mai ales acolo unde marea se izbeste de tarm. In felul acesta, a facut o cura cu aerosoli, naturala. A dat rezultate foarte bune. Mi s-a mai recomandat gimnastica medicala la policlinica orasului si multe vitamine (nu injectabile) in anotimpul ploios. Nelipsite sa fie merele, cu coaja cu tot. Multa miscare in aer liber. Nu am intrerupt marea, vreme de trei ani, apoi am mers perioade mai scurte. Rezultatele au aparut dupa varsta de zece ani. Acum, baiatul este absolvent al Academiei Militare de navigatie si are 1,90 m inaltime. Va doresc ca experienta mea sa va fie folositoare si dvs.
Mariuca - Roman
"Cine stie cum se vindeca hiperkeratoza fisurala plantara?"
(Raspuns pentru Anca D. - Cluj-Napoca, F. As nr. 383)
Cumparati de la Plafar sau de la farmacie o cutie de alifie de galbenele si amestecati-o (toata) cu ceapa data pe razatoarea mica. Tineti-o la frigider si ungeti-va in fiecare seara talpile si calcaiele, apoi culcati-va cu sosete. E o reteta pe care am luat-o din "Formula As" si cu care, in doar doua zile, mi-am vindecat niste crapaturi sangerande si dureroase pe care le aveam in calcaie. Mult noroc!
Carmen - Bucuresti
"Urinez des"
(Raspuns pentru Alexandru Covasneanu - Brasov, F. As nr. 383)
M-am confruntat si eu cu aceeasi problema, dar am gasit un remediu cu care m-am vindecat: puneti intr-un pahar cu apa calda o lingurita de suc de usturoi si o lingurita de ulei de masline. Beti trei asemenea pahare pe zi, inainte de mese. Eu am scapat si ma simt minunat.
"Mama sufera de blefarospasm"
(Raspuns pentru Bogdan Olteanu - loc. Campina, jud. Prahova, F. As nr. 383)
Cautati-o pe domnisoara farmacista Popescu Gabi din Campina (telefon 047/32.42.50). Sora dumneaei a avut aceeasi problema si cu niste injectii s-a vindecat.
Lepadatu Marin - Str. Horea, Closca si Crisan, loc. Alexandria, jud. Teleorman
"Sufar de hemoragie uterina de aproape 6 luni"
(Raspuns pentru Manole Maria - Tulcea, F. As nr. 383)
Va recomand sa beti un ceai din coada-soricelului si urzica in parti egale, din care veti prepara o infuzie cu doua lingurite de amestec la o cana de apa. Veti bea trei cani de ceai pe zi. (O cana are 250 ml.) De asemenea, va recomand in uz extern, marul lupului. Pentru tratamentul cu aceasta planta, va rog sa ma sunati la tel. 056/29.10.11, zilnic intre orele 8.00-9.000, iar in zilele de marti, joi si sambata intre orele 19.00-22.00.
"Caut adresa unui medic din Craiova care trateaza Parkinsonul"
(Raspuns pentru F.P. - Sibiu, F. As nr. 383)
Nu-l cunosc pe medicul cautat, dar va sfatuiesc sa incercati un tratament cu extract uscat de beladona, pe care il veti obtine de la farmacie, pe baza de reteta, luata de la medicul dvs. de familie. Veti folosi pentru uz intern 0,15 grame pe zi, in trei reprize. Si dvs. va stau la dispozitie cu amanunte, la telefonul indicat in raspunsul precedent.
Hale Gheorghe - C.P. 415, O. P. 2, Timisoara