Bucatarie de toamna
Brumele lui noiembrie ne obliga sa mancam "calduros". In afara de sare si de piper, presarati si ceva calorii prin mancare, ca n-o fi foc
Salata de varza cu ficatei
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 morcov, 2 cepe mici de arpagic, 4 linguri untdelemn de masline sau dovleac, 250 g varza acra, 3 linguri de vin alb, o lingura de otet de vin, sare, piper alb, 300 g ficatei de pasare, un catel de usturoi, o ramura de marar uscat.
Mod de preparare: Se curata morcovii si se dau pe razatoarea mare. Se curata arpagicul, se toaca marunt si se caleste intr-o tigaie, cu doua linguri de untdelemn, pana devine sticlos, apoi se adauga si morcovii. Se calesc 3-4 minute. Se adauga varza acra, bine stoarsa si taiata fideluta subtire, ramura de marar, vinul si otetul de vin. Se sareaza, se pipereaza, se lasa sa fiarba 10 minute pe foc mic. Se da deoparte si se lasa sa se raceasca. Se calesc ficateii in untdelemnul ramas si se presara peste ei usturoiul dat pe razatoarea mica. Se gusta de sare si de piper. Se serveste salata calduta, cu ficateii fierbinti. (Se mananca de preferinta cu paine neagra. Ca bautura: bere sau vin alb sec.)
Budinca de andive cu ciuperci
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 andive mari, sucul unei lamai, o ceapa mica, 2 linguri de untdelemn, 500 g ciuperci, o legatura de patrunjel verde, grasime pentru uns forma, 200 g smantana groasa, 2 oua, 50 g cascaval ras, sare, piper negru macinat, un varf de cutit de nucsoara rasa.
Mod de preparare: Se spala andivele, se taie in doua pe lung si li se scoate tulpina lemnoasa inferioara. Se fierb acoperit, 10 minute, in apa cu doua linguri de suc de lamaie. Se curata ceapa, se toaca marunt si se caleste in untdelemn incins. Se spala ciupercile, se taie in feliute si se calesc impreuna cu ceapa pana cand se evapora tot lichidul. Intre timp, se spala patrunjelul si se toaca marunt. Se unge un vas de yena si se asaza in el andivele bine scurse de apa, cu fata in jos. Se amesteca ouale cu smantana, ciupercile calite si cascavalul ras. Se sareaza si se pipereaza puternic, se adauga praful de nucsoara. Se intinde compozitia uniform peste andive si se coace in cuptorul incins dinainte, vreme de 20 de minute.
Ragout de vitel (sau miel) cu fasole alba
Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 250 g fasole alba boabe, 750 g carne de miel sau vitel (pulpa), 2 linguri de untdelemn, sare, piper, o lingurita boia semi-iute, 2 catei de usturoi, o ceapa mare, o conserva de rosii, 1/2 l apa fiarta cu concentrat de vita, o lingurita de ace pisate de rozmarin (se gasesc in comert, la pliculete), o lamaie.
Mod de preparare: Se pun peste noapte boabele de fasole la inmuiat in apa rece. Se taie carnea in bucatele (cat sa incapa usor in gura) si se prajeste pe rand in ulei incins. Se sareaza, se pipereaza, se adauga praful de boia. Se curata ceapa si usturoiul si se toaca marunt, se pun la calit langa carne. Se adauga conserva de rosii, fasolea, supa de carne si rozmarinul. Se pune totul la fiert, pe flacara mijlocie, vreme de circa o ora, pana ce se fierbe fasolea complet. Se spala lamaia cu apa fierbinte, se taie in feliute subtiri si se baga in cratita cu 15 minute inainte ca fasolea sa fie fiarta. Se gusta din nou mancarea de sare si de piper. (Alaturi se potriveste un vin rosu, tare.)
Dulciuri De Sarbatori
Ultimul Craciun dinaintea anului 2000 se apropie. Ne mai despart doar cinci saptamani de divina sarbatoare a iernii. Ca vrednica gospodina ce este, revista noastra va-ndeamna sa va pregatiti prajiturelele uscate din timp. Nu uitati! Pentru ca reteta sa reuseasca, in afara de nuci si de zahar, trebuie sa amestecati in castroane si o farama de optimism.
Gogoloase cu scortisoara
Ingrediente (pentru 50 de bucati): 3 albusuri de ou, 250 g zahar pudra, 1 pachetel de zahar vanilat, o lingurita de scortisoara, 300 g alune macinate, 60 g alune intregi.
Mod de preparare: Se bat albusurile spuma. Se adauga zaharul pudra si zaharul vanilat, cernute printr-o strecuratoare, amestecandu-se mereu. Patru linguri de albus batut se pun deoparte. Praful de scortisoara se amesteca cu alunele macinate si restul de albus batut. Cu palmele umezite, se ia din compozitie si se formeaza gogoloase de marimea unei nuci. Se pun intr-o tava asternuta cu pergament si se apasa usor la varf. Gogoloasele se acopera cu albusul batut pus deoparte, punandu-se in adancitura formata cate o aluna curatata de coaja. Se dau la cuptorul incins dinainte si se coc circa 30 de minute. Se scot afara si se lasa la racit pe-un gratar de metal.
Cornulete din zahar ars
Ingrediente (pentru 35 de bucati): 500 g faina, 2 linguri untura, 250 g zahar, 2 oua intregi, praf de cuisoare si de scortisoara.
Mod de preparare: Se caramelizeaza intr-o craticioara 4 linguri de zahar, apoi se stinge cu putina apa, se lasa sa fiarba incet, pana se topeste tot zaharul si se lasa sa se raceasca. Se framanta faina cu untura (osanza de pe burta), restul zaharului, ouale, zaharul caramelizat, praful de cuisoare si de scortisoara. Se intinde o foaie cu sucitorul, se taie covrigei cu o forma (sau rotunduri cu o gura de paharel), se tavalesc prin zahar tos si se coc la foc moale.